Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.03.2021 14:54 | Správy | Politika

Čaputová v žilinskej nemocnici: Po tom, čo videla, vyslovila naliehavú prosbu

Je najvyšší čas na vyslanie signálu stabilizácie pre lekárov a zdravotné sestry, aby neodchádzali zo svojich profesií či do zahraničia.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Po návšteve Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline to na tlačovom brífingu uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová. Inšpiráciou pre Slovensko by podľa nej mohli byť Maďarsko s Českou republikou, kde sa rozhodli pristúpiť k zvýšeniu platov pre zdravotnícky personál.

Podľa Čaputovej nebude nikdy dosť slov vďaky, ktoré patria zdravotníkom v dnešnej pandemickej situácii. „Potrebujeme vyslať jednoznačný signál stabilizácie zdravotníckeho personálu. Znamená to jednak finančné docenenie lekárov či zdravotných sestier, ale aj vytvorenie zaujímavých pracovných podmienok. Všetci vieme, že nápor na nich trvá veľmi dlho a jeho výsledkom môže byť odchod za lepšími pracovnými podmienkami do zahraničia,“ poznamenala Čaputová.

Prezidentka podľa vlastných slov vníma zlepšujúcu sa epidemickú situáciu, ale stále existujú regióny, v ktorých je situácia vážna. „Žilinská nemocnica má náročné podmienky, pretože je spádovou nemocnicou pre trištvrte milióna ľudí. Dozvedela som sa, že veľmi by im tu pomohol príchod intenzivistov a anestéziológov. Aj touto cestou chcem opakovane poprosiť zdravotníkov z iných regiónov, kde je situácia lepšia, o solidaritu práve s touto nemocnicou, aby prišli aspoň na pár dní vypomôcť,“ vyhlásila Čaputová.

 

Medicínsky riaditeľ FNsP Igor Bízik priblížil, že vďaka prípadnej zdravotníckej pomoci z iných regiónov by mohli doplniť stavy anesteziológov a intenzivistov žilinskej nemocnice. "Umožnili by sme im tak trošku oddychu. Boli by sme vďační za akúkoľvek pomoc," dodal.

Za posledných 24 hodín hospitalizovali vo FNsP Žilina 13 pacientov s ochorením COVID-19. "Do tejto chvíle stále vieme zabezpečiť akútnu operatívu, aj onkologickú. Obmedzené sú plánované výkony, ktoré znesú odklad. Mobilizáciou vlastných síl sme dokázali zabezpečiť covidovú starostlivosť a akútnu starostlivosť úplne komplexne. Pokiaľ by však bol exponenciálny rast ochorení, bolo by to zlé," zdôraznil.

Generálny riaditeľ Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline Igor Stalmašek podotkol, že v poslednom čase je vidieť obmedzenie mobility. "Ľudia musia byť viac disciplinovaní. Horšie je, že sa to ešte neprejavilo na počte pacientov, ktorí prichádzajú do nemocníc. Za posledné dni sme mali rekordné počty pacientov prijatých na lôžka do COVID pavilónov. Verím, že keď sa tieto opatrenia budú uplatňovať ešte ďalšie dni, aj my pocítime úľavu a pacientov bude menej," doplnil.

Vo FNsP Žilina už druhý týždeň evidujú viac ako stovku covidových pacientov. Podľa hovorkyne nemocnice Lenky Zátekovej je tu aktuálne hospitalizovaných 104 pacientov s ochorením COVID-19, z nich 17 potrebuje pripojenie na ventiláciu a približne každý štvrtý pacient kyslíkovú podporu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA, tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Anglický bulvár nenechal na Slovane nitku suchú! A pozrite tie posmešky Čechov...
Na snímke nezaradený poslanec NR SR Richard Raši.
Obchodoval Hlas s poslancami okolo Huliaka? Ostrá reakcia! Raši a Tomáš prelomili mlčanie
Ilustračné foto.
Kosatky uviazli v rieke, spustila sa akcia! Kde nedosiahla technika, pomohli ruky záchranárov
Na archívnej snímke zdravotnícky pracovník z oddelenia prevencie a kontroly infekcií.
Smrtiaci vírus zabil ďalších ľudí: Pribúdajú aj nakazení! Lockdown NEBUDE?
Ilustračné foto. Pavol dostal nepodmienečný trest a zákaz sa k Pavlíne priblížiť. O pár rokov však môže byť podľa nej vonku.
Horor v slovenskej obci: Muž útočil na partnerku MAČETOU! Strašné, čo sa dialo
Francúzsko mobilizuje svoje vojenské zdroje! Pribehnú Izraelu na pomoc? Žiadosť o významné zasadnutie
Soukup skončil s viacerými nepeknými zraneniami.
Foto
Dokaličený Soukup prehovoril: Dopita rozpráva PI**OVINY! Dve verzie BITKY u Hanychovej
(ilustračné foto).
Veľký STRACH aeroliniek: Varovanie pre pilotov a odkláňanie letov! Čo najviac sa chcú vyhnúť TOMUTO miestu
Ilustračné foto
Veľký požiar v okrese Čadca! Horela drevenica aj rodinný dom: Škoda je veľká
Tréner Vladimír Weiss v objatí so synom
Čo sa deje v Slovane? Po slovách Guardiolu o konci mladého Weissa šokuje aj jeho otec
Na videosnímke, ktorú zverejnilo ruské ministerstvo obrany v utorok 24. septembra 2024, ruský vojak odpaľuje protitankovú strelu na pozície ukrajinskej armády na neznámom mieste.
Rana pod pás pre Ukrajinu? Rusko sa malo zmocniť ďalšieho mesta! Má veľký význam pre zásobovanie vojska
S moderátorkou Anetou Pariškovou tvoril v minulosti pár 5 rokov.
Foto
Najúprimnejšia SPOVEĎ Pariškovej o boji s rakovinou: Zachránilo ju TOTO rozhodnutie?!