Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.03.2021 15:18 | Správy | Domáce správy

V slovenských basách je aktuálne 236 nakazených väzňov, najviac na východnom Slovensku

Celkovo 236 väznených osôb nakazených ochorením COVID-19 eviduje k štvrtku Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS). V nemocnici pre obvinených a odsúdených v Trenčíne evidovali do štvrtka 16 pacientov s týmto ochorením a v civilnom zariadení sa s ochorením COVID-19 nenachádza žiadna väznená osoba. TASR o tom informovala hovorkyňa ZVJS Monika Kacvinská.

Ako priblížila, počet hospitalizovaných väznených osôb v ústave v Trenčíne bol v minulom roku 119 pacientov a doteraz za rok 2021 je ich 113. Aktuálne do štvrtka najviac postihnutých pacientov s ochorením COVID-19 evidovali vo väzení Košice-Šaca - 114, v Prešove - 31 a v Banskej Bystrici - 27. Nasleduje po 15 väzňoch Ilava a Košice.

"Od začiatku prepuknutia pandémie ochorenia COVID-19 sú v ústavoch dodržiavané všeobecne záväzné právne a interné predpisy určujúce používanie rúšok v interiéri, ako aj v exteriéri, je meraná telesná teplota všetkých osôb vstupujúcich do ústavu vrátane personálu. Zároveň sú zabezpečené dezinfekčné prostriedky na dezinfekciu rúk väznených osôb aj ďalších vstupujúcich osôb, využívajú sa germicídne žiariče a je vykonávaná dezinfekcia plôch v častejších intervaloch," uviedla na margo opatrení hovorkyňa.

Ako priblížila, v súvislosti s výskytom pozitívne testovaných väzňov bol obmedzený ich vzájomný kontakt mimo ubytovacích sektorov. "Všetky činnosti odsúdených sú organizované so zreteľom na eliminovanie možnosti stretnutia väčšieho počtu odsúdených, návštevy advokátov a orgánov činných v trestnom konaní sú realizované bezkontaktne, výdaj stravy je realizovaný v jednotlivých oddieloch," povedala Kacvinská.

 

Testovanie, ako ďalej uviedla, sa realizuje pravidelne v súlade s internými predpismi a najmä podľa potreby, respektíve podľa rozhodnutia a návrhu krízového štábu riaditeľov ústavov a zdravotníckeho zariadenia. "Testovanie sa vykonáva napríklad pri eskortovaní väznených osôb mimo ústavov, pred prepustením z ústavu vrátane podmienečného prepustenia, ďalej v prípade výskytu prvotných príznakov ochorenia a podobne," uviedla hovorkyňa.

Odsúdení, u ktorých testovanie potvrdí prítomnosť ochorenia COVID-19, sú ihneď ubytovaní oddelene od ostatných odsúdených. Rovnako odsúdení, ktorí boli v kontakte s pozitívne testovanými, sú umiestnení do karantény a ubytovaní oddelene od ostatných. "V každom ústave sú pripravené karanténne cely, izby, sektory, kde sa väznené osoby umiestňujú do 10-dňovej karantény po nástupe do výkonu väzby a do výkonu trestu odňatia slobody. Taktiež sú vyhradené cely a miesta v ústave, kde dochádza k izolovaniu pozitívne testovaných väznených osôb," dodala.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.
Europoslanci tŕpnu: Z toho, čo zaviedol Orbán, môže byť vážna hrozba!
Justin Bieber
Foto
Justin Bieber sa SKRÝVA pred svetom: Z toho, čo sa dopočul, je ZDESENÝ! Nevie to spracovať
Šéfkuchárka sa podelila o správny postup, ktorým cibuľu nakrájate rýchlo a jednoducho.
Foto
Revolučný TRIK! Šéfkuchárka VYZRADILA najlepšiu metódu krájania CIBULE: Už to inak nespravíte
(ilustr. foto)
Doprajete si vínko alebo čokoládu? Štúdia vám hrá do kariet: Bojujú proti vážnej chorobe
Herečka sa dala trvalo ozdobiť.
Foto
Zaujímavý krok herečky Zuzany Kanócz: TETOVANIE a nie obyčajné! Sledujte tú FOTO
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér odcestoval do Poľska: Stretne sa aj s von der Leyenovou, čo budú riešiť?
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Najväčší nárast cien plynu v histórii?! Aha, čo čaká slovenské domácnosti
Ilustračné foto
Riaditeľ štátnych ochranárov odvolal riaditeľa CHKO Strážovské vrchy! Kto ho nahradí?
Brnenská priehrada
Smutný nález v rieke v Brne: Potvrdia sa najhoršie správy?!
Vodič kamiónu z tragickej nehody pri Ožďanoch mal 2,7 promile alkoholu
Zarážajúce odhalenie o smrteľnej nehode kamióna: Bol vodič opitý?!
Speváčka Lagy GaGa
Foto
Lady Gaga sa po DLHÝCH rokoch vyjadrila k fámam, že je MUŽ: Kvôli TOMUTO som MLČALA!
Zľava: Ľuboš Blaha, Miriam Lexmanm, Lucia Yar
Rozpor slovenských europoslancov: Blaha varuje pred zánikom planéty!