Aké sladké dobroty budú tento rok zdobiť váš slávnostný stôl? Ostanete verní tradíciám, či vyskúšate niečo nové?
Otvoriť galériu
Limetkový tart
Zdroj: Lidl
Potrebujeme:
Na korpus:
- 200 g hladkej múky
- 70 g práškového cukru
- 40 g strúhaného kokosu
- ½ lyžičky soli
- 2 žĺtky
- 150 g masla
Na potretie:
- 50 g bielej čokolády
- 30 g strúhaného kokosu
Na krém:
- 2 plátky želatíny (asi 3,3 g)
- 200 g masla
- 6 vajíčok
- 2 žĺtky
- 280 g kryštálového cukru
- 190 ml limetkovej šťavy (asi z 8 limetiek)
- kôru zo 4 limetiek
Jogurtová šľahačka:
- 250 ml smotany na šľahanie
- 100 g bieleho smotanového jogurtu
- 30 g medu
Príprava:
- Suché prísady preosejeme a zmiešame so studeným maslom nakrájaným na kocky a vymiešame mrveničku. Pridáme žĺtky a miešame, kým sa cesto spojí. Ak je cesto príliš suché, môžeme po lyžičkách pridávať studenú vodu.
- Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme 30 minút odležať v chladničke. Potom ho na pomúčenej doske vyvaľkáme na tenký plát do tvaru kruhu a vystelieme ním dno aj boky formy. Cesto popicháme vidličkou, prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme (fazuľou alebo ryžou). Pečieme 10 – 15 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Potom cesto odkryjeme a dopekáme ešte 10 minút dozlatista. Upečený korpus necháme úplne vychladnúť, potrieme ho rozpustenou bielou čokoládou a posypeme kokosom.
- Želatínu namočíme do studenej vody a necháme napučať. Maslo rozpustíme vo vodnom kúpeli. Medzitým zmiešame vajíčka a žĺtky s cukrom. Vaječnú zmes opatrne za stáleho miešania prilejeme k rozpustenému maslu. Pridáme aj limetkovú šťavu a kôru. Varíme nad parou na miernom ohni asi 8 minút. Miešame, aby sa vajíčka nezrazili. K hotovému krému primiešame želatínu a nalejeme na pripravený korpus. Necháme v chladničke úplne stuhnúť.
- Smotanu vyšľaháme spolu s jogurtom a medom na tuhý krém. Pomocou cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou ho ozdobne nanesieme na stuhnutý koláč a nastrúhame naň kôru z limetky.
Churros s omáčkou z vaječného likéru
Otvoriť galériu
Churros s omáčkou z vaječného likéru
Zdroj: Lidl
Potrebujeme:
- 240 ml vody
- 125 g masla
- 1 lyžička kryštálového cukru štipku soli
- 180 g polohrubej múky
- 6 vajec
- 800 ml slnečnicového oleja
- 80 g škoricového cukru
Na omáčku:
- 80 ml vaječného likéru
- 80 ml smotany na šľahanie
- 300 g bielej čokolády
- 40 g zmäknutého masla
Príprava:
- Do horúcej vody pridáme maslo, kryštálový cukor, štipku soli a privedieme k varu. Prisypeme múku a za stáleho miešania cesto odpaľujeme asi 3 minúty. Hladké cesto, ktoré sa odliepa od stien hrnca, presunieme do robota a za stáleho miešania na strednej rýchlosti necháme vychladnúť. Postupne primiešavame po jednom vajcia. Cestom naplníme cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou a na plech vystlaný papierom na pečenie robíme kruhy s priemerom cca 8-10 cm. Aby si churros aj po vypražení udržali okrúhly tvar, odložíme ich na tri hodiny do mrazničky.
- Vo fritovacej panvici rozohrejeme olej a zamrznuté churros opekáme dozlatista z obidvoch strán. Vysmažené ich preložíme na papierové utierky, aby sme ich zbavili prebytočného tuku. Ešte teplé ich obalíme v škoricovom cukre.
- Na omáčku v hrnci zohrejeme vaječný likér spolu so smotanou. Horúcou zmesou zalejeme nasekanú čokoládu, pridáme mäkké maslo a rozmiešame dohladka. Podávame ešte teplé.