Aké sladké dobroty budú tento rok zdobiť váš slávnostný stôl? Ostanete verní tradíciám, či vyskúšate niečo nové?
Otvoriť galériu
Jablková torta s tvarohovým krémom
Zdroj: Lidl
Potrebujeme:
Na korpus:
- 5 vajíčok
- 120 g kryštálového cukru
- 80 ml slnečnicového oleja
- 30 ml vody
- 120 g hladkej múky
- 30 g kakaa
- 5 g kypriaceho prášku štipku soli
Na plnku:
- 5 jabĺk šťavu z ½ citróna
- 100 ml vody
- 30 g Zlatého klasu
- 30 g kryštálového cukru
- ½ lyžičky mletej škorice
- 400 ml jablkovej šťavy
Na krém:
- 550 g tučného tvarohu
- 550 ml smotany na šľahanie
- 80 g práškového cukru
Príprava:
- Celé vajíčka vyšľaháme s cukrom do hustej peny. Prilejeme olej a vodu. Prisypeme preosiate suché prísady a zašľaháme. Cesto nalejeme do formy s papierom na pečenie a pečieme pri 180 °C približne 40 minút. Necháme vychladnúť.
- Jablká ošúpeme, nastrúhame a premiešame s citrónovou šťavou. V hrnci ich s vodou podusíme domäkka. Medzitým v jablkovej šťave rozmiešame Zlatý klas s cukrom a škoricou. Prilejeme k zmäknutým jablkám a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Ešte teplú náplň nalejeme na cesto, necháme vychladnúť a potom dáme na 2 hodiny stuhnúť do chladničky.
- Smotanu na šľahanie vyšľaháme spolu s tvarohom a cukrom dotuha. Časť krému rovnomerne navrstvíme na jablkovú náplň. Zvyšný krém prenesieme do cukrárskeho vreca s veľkou okrúhlou špičkou a ozdobne nastriekame na tortu. Dáme ju ešte aspoň na 1 hodinu stuhnúť do chladničky. Pred podávaním môžeme tortu posypať kakaom.
Otvoriť galériu
Linecké koláčiky s citrónovým krémom
Zdroj: Lidl
Na cesto:
- 150 g masla
- 90 g práškového cukru
- štipku soli
- 2 žĺtky
- 260 g hladkej múky
- 1 2 lyžice studenej vody
- práškový cukor na ozdobenie
Na citrónový krém:
- 200 g masla
- 6 vajíčok
- 2 žĺtky
- 280 g kryštálového cukru
- 190 ml citrónovej šťavy (z cca 8 ks)
- kôru zo 4 citrónov
Príprava:
- Maslo vyšľaháme s cukrom do peny. Pridáme štipku soli a primiešame žĺtky. Prisypeme múku a podľa potreby aj 1-2 lyžice vody. Vymiesené cesto zabalíme do papiera na pečenie a necháme hodinu v chladničke. Potom ho rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme kvety. Vykrojené kvety vložíme do formy na muffiny tak, aby sa navzájom nedotýkali. Pečieme pri 180 °C asi 20 minút.
- Maslo rozpustíme vo vodnom kúpeli. Medzitým metličkou vyšľaháme vajíčka spolu so žĺtkami a cukrom. Do rozpusteného masla pridáme vyšľahané vajíčka, šťavu a kôru z citrónov a varíme do zhustnutia. Krém je hotový, keď sa lepí na varešku. Hotový krém precedíme a necháme pri izbovej teplote vychladnúť. Potom krémom naplníme cukrárske vrecko bez špičky. Upečené, vychladnuté kvety posypeme práškovým cukrom a naplníme krémom.
Ešte viac receptov nájdete na www.kuchynalidla.sk