Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.03.2021 07:00 | Správy | Zahraničné správy

Prekonali COVID-19, to najhoršie prišlo až potom: Symptóm ničí žene spoločenský aj intímny život

Samantha LaLiberteová, sociálna pracovníčka v americkom Nashville, si myslela, že už sa plne zotavila z covidu.

Ale v polovici novembra, asi sedem mesiacov potom, čo ochorela, jej jedlo z donáškovej služby páchlo tak odporne, že ho vyhodila. Keď sa zastavila u kamarátky, ktorá práve varila, vybehla von a ovracala jej trávnik, napísal spravodajský server The New York Times.

"Prestala som kamkoľvek chodiť, dokonca aj do maminho domu alebo na večeru s priateľmi, pretože všetko od jedla po sviečky mi príšerne smrdí," povedala 35-ročná LaLiberteová. "Poškodzuje to všetky moje vzťahy."

To, čím trpí, sa odborne nazýva parosmia. Vône, ktoré boli doteraz príjemné - ako čerstvá káva alebo milovaná osoba - zrazu začnú byť nepríjemné až neznesiteľné. Spoločne so stratou čuchu, ide o symptóm, ktorý trápi časť ľudí po prekonaní covidu-19.

 

Presný počet ľudí trpiacich parosmiou nie je známy. Podľa nedávnej štúdie zažilo asi 47 percent ľudí nakazených koronavírusom zmeny čuchu a chuti - zhruba u polovice z nich sa jednalo o parosmiu. "To znamená, že ruža môže páchnuť ako výkaly," povedal doktor Richard Doty, riaditeľ čuchového a chuťového strediska pri Pensylvánskej univerzite. Dodal, že sa ľuďom ich čuch zvyčajne vráti v priebehu niekoľkých mesiacov.

Samantha zatiaľ nedokáže vystáť ani pach vlastného tela. Sprchovanie nepomôže - z vône sprchového gélu, kondicionéru a šampónu sa jej dvíha žalúdok. A čo horšie, rovnako nepríjemne jej začal páchnuť aj jej manžel, s ktorým je osem rokov. "Medzi nami momentálne nie je moc intimity," povedala. "A nie je to tým, že by sme nechceli."

"Je to oveľa väčší problém, než si ľudia myslia," uviedla doktorka Duika Burgesová Watsonová, ktorá sa tejto otázke venuje na univerzite v anglickom Newcastli. "Je to niečo, čo ovplyvňuje váš vzťah so sebou samými, s ostatnými, váš spoločenský život a intímne vzťahy."

Mnoho tých, ktorí trpia parosmiou, trápi strata bežných spoločenských zvyklostí, ako je zájsť si na večeru alebo pobozkať priateľa - zvlášť po uplynulom roku nútenej izolácie.

"Pre mňa je to prekliata bitka," povedala 25-ročná speváčka Kaylee Roseová z Nashvillu. Vystupuje v baroch a reštauráciách po celej krajine, a teraz je jej nepríjemné čo len vkročiť dovnútra. "Bola som v Arizone, vošla do reštaurácie a skoro som sa povracala," uviedla. Ale ešte horšie podľa nej je vyrovnať sa s reakciami ľudí, ktorí nechápu jej stav. "Moji priatelia mi neustále ponúkajú, aby som ochutnala ich jedlo, pretože si myslia, že preháňam," dodala s tým, že teraz sa radšej väčšine spoločenských akcií vyhýba, alebo na nich nič neje.

Niektorí ľudia trpiaci parosmiou vyhľadávajú skupiny rovnako trpiacich na facebooku, s ktorými môžu zdieľať svoje príbehy a vymieňať si rady. "Išla som k doktorovi a ten sa na mňa pozeral, akoby som bola blázon," zverila sa 36-ročná umelkyňa Jenny Bancherová z Floridy. "Až keď som sa pripojila ku skupine na facebooku, našla som ľudí, čo to berú vážne."

Sarah Govierová, anglická zdravotníčky, ktorá prekonala covid-19 a rozvinula sa u nej parosmia, vytvorila v lete podpornú skupinu Covid anosmia / parosmia. "V deň, keď som ju vytvorila, sa pripojilo šesť ľudí," povedala. "Do januára sme sa dostali na 10.000 členov. A teraz ich máme skoro 16.000."

Ďalšie facebooková skupina AbScent existovala už pred pandémiou, ale až po prepuknutí covidu-19 zaznamenala zvýšený záujem. "Hlásia sa k nám ľudia z celého sveta, z Južnej Ameriky, Strednej Ázie, ruského Ďalekého východu, z Filipín, Austrálie, Nového Zélandu, Juhoafrickej republiky, Indie a Kanady," uviedla zakladateľka AbScentu Chrissi Kellyová.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


podpredseda NRSR Andrej Danko
Na odpoveď nenechali dlho čakať: SNS reaguje na Pellegriniho kritiku! Aha, k čomu prirovnali hlavu štátu
Autobus plný mladých a talentovaných futbalistov neďaleko obce Lechów náhle zišiel z cesty a v plnej rýchlosti narazil do stromu.
Obrovská tragédia u našich susedov: Pri havárii tímového autobusu vyhasli dva životy
Slovák sa pochválil so svojim úlovkom v lese.
FotoVáš Tip
Slovák zverejnil na facebooku svoj úlovok z hubačky: Všetci do jedného sa začali smiať! Ani vy sa neudržíte
Celeste Buckingham
Foto
Celeste Buckingham si na Madeire pripomína slovenskú kultúru: Miestnych kŕmi touto POCHÚŤKOU!
Na snímke prezident Peter Pellegrini a Andrej Danko.
Neobvykle OSTRÁ reakcia prezidenta! Pellegrini VYČISTIL Dankovi žalúdok: Strana, ktorú vedie, je…
Parlament bude mať v stredu ceremóniu so 150 zvolenými poslancami.
Čerstvý volebný prieskum, prvé priečky obsadili TIETO strany: Dve by TESNE zostali pred bránami parlamentu
Prezident Peter Pellegrini na Valnom zhromaždení OSN.
Pellegrini pozval šéfa OSN na Slovensko: Už sa aj vie, kedy by mal prísť!
Po postupe do Ligy majstrov sa na Tehelnom poli oslavovalo.
Foto
Jedinečná príležitosť pre fanúšikov Slovana: Do predaja idú jednotlivé vstupenky na Ligu majstrov!
Český prezident Petr Pavel na pôde OSN.
Český prezident na pôde OSN: Závažné slová o klimatickej kríze
V relácii Inkognito sa objavil syn známeho slovenského herca.
Hádačom v Inkognite takmer oči vypadli: Ty si jeho SYN? Potomok známeho herca priamo pred ich očami!
Peter nafotil na potulkách v prírode kráľa lesa.
FotoVáš Tip
Petrov výlet do prírody nabral nečakaný spád: Zrazu pred ním stálo TOTO divé zviera! Musel zatajiť dych
Márius Fízeľ v relácii Diskusný klub so Šimonom Žďárskym.
Olympijský džudista Márius Fízeľ: Dedinskí futbalisti zarábajú viac ako ja!