Rodina z Košíc si počas pandémie otvorila malú pekárničku na osie hniezda. S pečením pre ľudí pritom začali len pred mesiacom. Kým ostatné gastroprevádzky nefungujú, alebo bojujú o život, útulná rodinná pekárnička sa teší veľkému záujmu ľudí. Denne predajú aj 300 kusov rôznych sladkých variácií. Srdcom pekárničky je Iveta (48). Do pečenia sa s rodinou vrhli ako nováčikovia.
Majú skúsenosti z veľkoobchodu, finančníctva či zo správy nehnuteľností i z prevádzky rýchleho občerstvenia. Ako Iveta prezradila, s nápadom piecť škoricové osie hniezda sa pohrávala roky. „Inšpirovali sme sa pri cestovaní v zahraničí, kde takéto škoricovníky s polevou idú vo veľkom. Raz mi prezradili, z čoho robia krém a už som vedela, čoho sa mám chytiť. V rámci slovenských podmienok som formou pokus-omyl celý recept vyladila a skúšala rôzne ingrediencie a kombinácie,“ opísala s tým, že už pred rokom v lete, keď na Slovensku zúrila prvá vlna pandémie, bola s rodinou pevne rozhodnutá, že vstúpia na trh.
„Hľadali sme však vhodnú lokalitu. Môžeme v podstate povedať, že práve vďaka korone sa nám naskytol ideálny priestor neďaleko Hlavnej ulice,“ prezradila. Otvorenia počas pandémie sa neobávali. „Pekárne môžu byť otvorené, ľudia prídu, kúpia a odídu. Zároveň som si bola istá, že osie hniezda budú Košičanom chutiť. Recept sme testovali na susedoch,“ dodala Iveta so smiechom.
Záujem ľudí ich však príjemne zaskočil. „Ľudia sú dnes scestovaní a poznajú tieto škoricové rolky hlavne z návštev Krakova, Londýna či Dubaja. Medzi zákazníkmi máme aj veľmi veľa Američanov, ktorí tu študujú či pracujú. Škoricovníky zbožňujú napríklad aj Arabi,“ opísala rozmanitosť klientov.