V obchodoch siahneme hlbšie do vrecka: O koľko zdražie mäso či cukor?
13. 4. 2021, 16:15 (aktualizované: 3. 5. 2021, 21:13)

Zdroj: anc
Už čoskoro budeme musieť siahnuť hlbšie do svojich peňaženiek. Viacero potravín totiž výraznejšie zdražie.
Spotrebitelia si tak priplatia za pekárenské výrobky, mäso, cukor či vajcia. Dôvody nových cien sú rôzne, zväčša ide o následok pandémie a problémov, ktoré s ňou súvisia. Mäso zdražie o 10 až 12 percent, cena 10 vajec, ktoré už za posledný rok zdraželi o 6 percent, stúpne o 10 centov, cukor už ohrozuje historické cenové maximá a na cenu za pečivo si ešte musíme počkať. Určite však tiež pôjde hore.
Za vajcia si priplatíme v dôsledku vtáčej chrípky, za chlieb kvôli svetovým cenám pšenice i nižšej úrode, za mäso kvôli zvýšenému dopytu z Číny. A zrejme každý potravinár by povedal, že aj za ich zvýšené náklady na ochranné či dezinfekčné náklady v čase pandémie, či zvýšenú minimálnu mzdu.
„Ceny potravín ovplyvňuje najmä úroda, ktorá je závislá od počasia, náklady na prácu, ako príplatky za prácu v noci, cez víkend a cez sviatky, spracovanie surovín či prepravné a iné náklady. Všeobecne platí, že slabšia úroda znamená následne vyššie ceny,“ približuje dôvody analytička Lenka Buchláková z FinGo.sk. Napríklad kilogram kryštálového cukru sa dnes predáva v obchodoch za priemernú cenu 0,74 eura, no už o pár týždňov by mal atakovať maximum z roku 2017, kedy stál 0,86 eura.
Prečo ide cena hore?
Mäso, hlavne bravčové, +10 - 12%
- rast cien na nemeckej burze, ktorej vývojom sa trh riadi
- rast cien kŕmnych zmesí
- zvýšený dopyt Číny po bravčovom mäse
- medziročný nárast úrovne minimálnej mzdy na 623 eur, zvýšené náklady výrobcov
Cukor, + 16%
- obavy z horších úrod v Európskej únii, Rusku a Thajsku