Pečivo, +14%
- ešte v auguste minulého roka na konci žatvy sa cena pšenice na burze Euronext v Paríži pohybovala na úrovni 180 eur za tonu, aktuálne atakuje úroveň 210 eur
- nižšia vlaňajšia úroda, ktorá v Európe poklesla o 17,2 milióna ton pšenice
- vyššia spotreba, najmä z afrických krajín a Činy
- pandemické opatrenia a príplatky za prácu v noci, cez víkend a cez sviatky a vyššia minimálna mzda
- aktuálne rastúce exportné clá na pšenicu zo strany Ruska
Vajcia, +7%
- vtáčia chrípka, ktorá sa objavila vo viacerých európskych krajinách, najmä v Poľsku, ktoré je najväčším producentom vajec v Únii
- nedostatok vajec na trhu spôsobený stratou nosníc
Potravinárom rastú náklady
Jana Holéciová, Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora
- Evidujeme zvyšovanie vstupných nákladov vo výrobe potravín. Dôvodomi sú protipandemické opatrenia, výrazne zvýšené náklady na hygienu, zvyšovanie cien rozhodujúcich poľnohospodárskych komodít na svetových trhoch s priamym prepojením na zvyšovanie cien krmív. V prípade chovu ošípaných do hry vstúpila aj situácia s africkým morom ošípaných. Do akej miery bude mať toto vplyv na zvyšovanie spotrebiteľských cien, je však už plne v kompetencii obchodných reťazcov.
Nepomohol ani štát, ani opatrenia proti korone
Jana Venhartová, Potravinárska komora Slovenska
- Zdražovanie súvisí aj s cenami vstupných surovín, obalových materiálov, so zvýšenými nákladmi potravinárov kvôli COVIDU-19, kedy museli zabezpečiť častejšiu dezinfekciu, nákup ochranných pomôcok. Navyše do niektorých odvetví vôbec nesmerovala pomoc štátu, napríklad pekárom. To všetko sa odráža vo zvýšených vstupoch pre potravinárov. Napríklad cukor, ktorého cena stúpa, ovplyvní ďalších výrobcov, ktorí ho potrebujú.