Polievky na jar? Samozrejme, že áno!
Máme čoraz pestrejší výber sezónnej a regionálnej zeleniny, ktorá sa perfektne hodí na prípravu lahodných polievok.
Otvoriť galériu
Hrášková so špargľou
Zdroj: getty images
Na 4 porcie potrebujeme:
- 1 ksfo cibuľa
- 200 g mrazeného hrášku
- 1 zväzok zelenej špargle
- 2 stredne veľké zemiaky
- 1 liter zeleninového vývaru
- podľa chuti soľ
- mleté čierne korenie
- tymian
- Krutóny: 2 plátky bieleho chleba, 1 PL olej, 1 strúčik cesnaku
Príprava:
- V hrnci zahrejeme olej a pridáme na kocky pokrájanú cibuľu, ktorú zľahka posolíme a necháme smažiť cca 3 minúty. Potom pridáme mrazený hrášok, na kocky pokrájané zemiaky, zalejeme vývarom a privedieme k varu. Na miernom ohni varíme asi 20 minút.
- Zo šparglí odrežeme drevnaté spodné časti. Hlavičky odložíme bokom a stredné časti pokrájame na kolieska, ktoré vhodíme do vriacej polievky a povaríme cca 5 minút. Potom polievku rozmixujeme, aby mala krémovú konzistenciu, vrátime ju nad plameň a pridáme hlavičky šparglí. Dochutíme soľou, korením a tymianom, a varíme už len krátko - asi 2 minúty.
Náš tip: Polievku môžeme podávať s domácimi krutónmi a jemne posypanú čiernym korením.