Polievka z medvedieho cesnaku od Lenivej kuchárky
Bez lepku a laktózy
SUROVINY:
2 šalotky
3 stredne veľké zemiaky
2 stonky zeleru
1 karfiol romanesco
100 g medvedieho cesnaku
bezlaktózové maslo K-free
200 g uvareného cíceru
panenský olivový olej K-Bio
soľ, čierne korenie a mletý cesnak
POSTUP:
1. Na masle opečieme nadrobno nasekané šalotky dosklovita. Pridáme nakrájané zemiaky a nakrájaný stonkový zeler, premiešame a chvíľku opekáme. Zalejeme horúcou vodou z kanvice (1,2 l) a necháme prikryté variť na miernom plameni. Karfiol rozdelíme na ružičky, osolíme, polejeme trochou olivového oleja a premiešame. Pečieme v rúre vyhriatej na 200°C asi 20 - 25 minút, zatiaľ si pripravíme cícer.
2. Do menšej formy presypeme odkvapkaný cícer, polejeme trochou olivového oleja, osolíme a okoreníme korením a mletým cesnakom. Premiešame a vložíme do rúry k pečenému karfiolu na posledných 15 minút. Keď sú zemiaky uvarené, karfiol a cícer upečené, pridáme do polievky karfiol a polovicu cíceru. Pár ružičiek karfiolu odložíme na ozdobu. Pridáme na kúsky nasekaný medvedí cesnak a polievku rozmixujeme.
3. Dosolíme a dokoreníme. Servírujeme s chrumkavým cícerom a ružičkami karfiolu. Ak by ste chceli zjemniť chuť medvedieho cesnaku, pridajte na záver do polievky ešte trochu bezlaktózovej smotany na šľahanie.
Zeleninová karí polievka od Metal Head in the Kitchen
Bez lepku a laktózy
SUROVINY:
1000 ml zeleninového vývaru
500 ml K-free mlieka
2 mrkvy
1 cibuľa
1 baklažán
2 pl olivového oleja
1 pl karí korenia
½ čl zázvoru (korenie)
3 strúčiky cesnaku
Na topping:
100 g tofu
2 čl olivového oleja
papričky jalapeňos
koriander
POSTUP:
1. V hlbšom hrnci na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak a zeleninu. Použijeme polovicu očisteného baklažánu, druhú opražíme spolu s tofu. Zeleninu chvíľku podusíme a prilejeme vývar.
2. Varíme asi 30 minút, aby zelenina jemne zmäkla, a zalejeme mliekom. Pridáme koreniny a ponorným mixérom rozmixujeme. Varíme ešte 10 minút.
3. Na oleji orestujeme druhú polovicu baklažánu spoločne s tofu, ochutíme soľou.
4. Polievku servírujeme s opraženým tofu a baklažánom, nakrájanou papričkou jalapeňos a koriandrom na zvýraznenie chuti.
Hrášková polievka s feniklom od The Story of a Cake
Bez lepku a laktózy
SUROVINY:
2 PL rastlinného oleja
1 menšia cibuľa
2 strúčiky cesnaku
2 ks menší fenikel
350 – 400 g mrazený alebo čerstvý hrášok
7 - 8 dl vývar alebo voda
1 - 1,5 dl K-free šľahačkovej smotany
soľ, mleté čierne korenie
na ozdobu vňať fenikla, tekvicové a konopné semienka, smotana a hrachové klíčky
POSTUP:
1. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľku. Po 5 minútach pridáme pretlačené cesnakové strúčiky a restujeme ešte asi 1 min. Pridáme nakrájaný fenikel, krátko opražíme a zalejeme vývarom alebo vodou. Ďalej prilievame vývar podľa toho, či chceme hustejšiu alebo redšiu polievku.
2. 15 minút povaríme a pridáme hrášok. Chvíľu povaríme, osolíme, okoreníme podľa chuti, rozmixujeme ponorným mixérom a na záver pridáme K-free šľahačkovú smotanu. Polievku privedieme do varu a minútu povaríme.
3. Polievku servírujeme ozdobenú feniklovou vňaťou, semienkami, smotanou a hrachovými klíčkami.
Náš tip: Všetko potrebné (nielen) na prípravu chutných jarných polievok bez lepku a laktózy nájdete pod značkou K-free pod jednou strechou v Kauflande.