"Gastrobiznis potešila správa, že od budúceho týždňa sa dotkne otváranie prevádzok aj nášho sektora. Vzhľadom na pandemickú situáciu je správne, že proces otvárania ekonomiky bude postupný. Nie je cieľom všetko otvoriť, aby nás o mesiac postihol ďalší lockdown," uviedla Magdaléna Koreny, hovorkyňa iniciatívy Pomoc pre gastro.
"My sme dlhodobo upozorňovali na to, že chýba plán znovuotvorenia špeciálne pre gastro podniky. Aj preto naša iniciatíva Pomoc pre gastro poslala minulý týždeň výzvu a list hlavnému hygienikovi SR Jánovi Mikasovi, aby na Úrade verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR konečne upriamili pozornosť na gastrosektor, pripravili plán návratu do normálnejšieho života a čím skôr ho predstavili podnikateľom a prevádzkam," priblížila Koreny.
Dôvodom podľa nej je, že podnikatelia v gastrosektore sa potrebujú pripraviť na reštart z hľadiska personálneho zabezpečenia a zásobovania. "Ako sa ukázalo, je možné podniky zatvoriť zo dňa na deň, ale v mnohých prípadoch nie je reálne ich zo dňa na deň otvoriť," podčiarkla.
"Podľa informácií, ktoré máme, v piatok (23. 4.) zverejní ÚVZ SR vyhlášku so všetkými podrobnosťami ohľadom otvárania terás, takže podnikatelia budú mať dva dni, aj to víkend, aby svoj biznis 'rozchodili'. Budeme zisťovať, koľkí to približne zvládnu, hoci väčšina pre to urobí maximum," poznamenala Koreny.
"Deklarujeme, že podnikatelia v gastre sú ochotní a pripravení urobiť všetko preto, aby aj v čase pretrvávajúcej pandémie vytvorili pre svojich zákazníkov maximum na ochranu ich zdravia, ako aj zdravia obsluhujúceho personálu. Je však stále nevyhnutné, aby vláda odškodnila podnikateľov postihnutých pandémiou, nedávne navýšenie pomoci pre gastro a cestovný ruch stačiť nebude. Rovnako už mali byť dávno pripravené nástroje, ktorými by sa opätovane naštartovala spotreba v gastrosektore," dodala hovorkyňa iniciatívy Pomoc pre gastro.