A málokedy sa dá nahradiť niečím iným, aj to obvykle neuspokojivo. Odborníci z českého magazínu dTest sa pozreli na značky, ktoré nájdete na pultoch našich predajní. Ktorý vytvorí tú najnadýchanejšiu nádheru?
Pri kyprení cesta sa dlho spoliehalo na pomoc mikroorganizmov. Najprv tých obývajúcich chlebový kvas, neskôr sa k nim pridali kvasinky v podobe droždia - mikróby prijímajú cukry z cesta, menia ich na oxid uhličitý a ten vypúšťajú, čím sa cesto prekyprí. Jemným druhom pečiva však skôr svedčia tzv. chemické kypriace látky.
„Pod týmto názvom sa ukrýva skupina látok, ktoré po chemickej reakcii v ceste uvoľňujú plyn, najčastejšie opäť oxid uhličitý,“ vysvetľuje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka magazínu dTest. Z testovaných produktov žiadny vyslovene nesklamal, avšak rozdiely vo výkonoch boli viditeľné.