Pre tých druhých sme pripravili dokonalé spojenie lahodného mäska s množstvom čerstvých byliniek.
Potrebujeme:
- 1 000 g bravčového mäsa
- 4 strúčiky cesnaku
- 1,5 KL soli
- 1 KL mletého čierneho korenia
- 1 KL majoránky
- 2 staršie rožky alebo žemle
- 200 ml mlieka
- 3 vajcia
- 6 PL strúhanky
Na plnku:
- 2 PL masla
- 6 vajec
- 1 veľkú cibuľu
- 2 PL kyslej smotany
- 2 hrste čerstvých byliniek (pažítka, petržlenová vňať, medvedí cesnak)
- soľ
- mleté čierne korenie
1. Pripravíme si rýchlu praženicu: na masle speníme nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita. Pridáme celé vajíčka a miešame. Keď začnú pevnieť, panvicu odstavíme a k vajíčkam primiešame kyslú smotanu a nasekané bylinky. Dochutíme soľou a korením.
2. Staré pečivo pokrájame na kocky a zalejeme mliekom. V miske vymiešame mleté mäso s pretlačeným cesnakom, soľou, korením, majoránkou a pridáme kúsky vyžmýkaného pečiva. Primiešame čerstvé vajíčka a postupne pridávame strúhanku.
3. Na pomúčenú dosku si dáme polovicu mäsovej zmesi a do stredu navrstvíme bylinkovú praženicu. Zakryjeme druhou polovicou hmoty a vytvarujeme valec. Z každej strany opatrne obalíme v hladkej múke. Preložíme do pekáča a podlejeme trochou vody. Zakryjeme alobalom a pečieme približne hodinu pri 180 stupňoch. Po hodine stiahneme alobal, prelejeme výpekom a pečieme odkryté do zlatista.