Veľkonočné dobroty: Likérová torta
8. 4. 2009, 18:00 (aktualizované: 25. 5. 2020, 14:15)

Zdroj: Nový Čas pre ženy
Pripraviť takúto krásnu tortu síce chce viac trpezlivosti, ale výsledok bude stáť za to!
PRÍSADY (NA 16 KUSOV):
CESTO:
✤ 120 g horkej čokolády
✤ 5 vajec
✤ 80 g kryštálového cukru
✤ 100 g polohrubej múky
✤ 200 g mletých mandlí
✤ 1 ČL prášku do pečiva
✤ 6 PL vaječného likéru
✤ tuk na vymastenie formy
PLNKA:
✤ 3 žĺtky
✤ 100 g masla
✤ 125 g kryštálového cukru
✤ 1 balíček vanilínového cukru
✤ 3 PL rumu
✤ 175 ml vaječného likéru
✤ 10 plátkov bielej želatíny
✤ 600 ml smotany na šľahanie
✤ 300 g máčaných čokoládových trubičiek
NA OZDOBU:
✤ 4 PL práškového cukru
✤ 2 PL vaječného likéru
✤ 10 čokoládových vajíčok s likérovou plnkou
1. Čokoládu rozpustíme v horúcom vodnom kúpeli (ale voda nesmie vrieť). Žĺtky s kryštálovým cukrom vymiešame dopenista a bielky vyšľaháme na tuhý sneh.
2. Rozpustenú čokoládu a vaječný likér vmiešame k žĺtkom, postupne pridávame mleté mandle a preosiatu polohrubú múku zmiešanú s práškom do pečiva. Nakoniec opatrne vmiešame tuhý sneh z bielkov.
3. Cesto vylejeme do vymastenej tortovej formy a v rúre vyhriatej na 180 °C upečieme dozlatista. Korpus vyberieme z formy a necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke.
4. Želatínu necháme napučať v studenej vode podľa návodu na obale a smotanu na šľahanie dotuha vyšľaháme. Žĺtky s kryštálovým a vanilínovým cukrom vyšľaháme dopenista v horúcom vodnom kúpeli. Želatínu vyžmýkame a rozpustíme v žĺtkovej zmesi.
5. Do žĺtkovo-želatínovej hmoty pridáme zmäknuté maslo, vaječný likér, rum a v studenom vodnom kúpeli ďalej šľaháme. Keď želatína začne tuhnúť, vmiešame tri štvrtiny šľahačky.
6. Upečený vychladnutý korpus uložíme na tácku, uzavrieme do tortovej obruče, tú zvnútra olemujeme čokoládovými trubičkami (dlhšie trubičky primerane skrátime) a naplníme šľahačkovým krémom.
7. Práškový cukor vymiešame s vaječným likérom, pridáme do zvyšnej šľahačky, nanesieme na povrch torty a pomocou vidličky na nej vytvoríme ľubovoľný vzor. Pripravenú tortu odložíme aspoň na 3 hodiny do chladničky, ozdobíme čokoládovými vajíčkami (alebo aj strúhanou čokoládou a marcipánom ) a servírujeme.
Autor: © Nový Čas