Táto pálenica totiž nepáli iba obyčajnú klasiku, ale skôr chuťovky, akými sú trnkovica či drienkovica. Dokonca sa chystajú vyrobiť aj šípkovicu a plánkovicu.
„Vychádzame z receptov našich starých materí. Gazdovia tu v minulosti pálili väčšinou z plánok, drienok a šípok. Robili tiež vínovicu z kyslého vína," vysvetlil Jaroslav Ihnát zo sobraneckej pálenice. Prvú cenu v medzinárodnej súťaži za trnkovicu však nečakal ani vo sne.
„Bola tam obrovská konkurencia nielen z Európy, ale aj z Ameriky. Navyše, na tejto súťaži sme boli po prvýkrát," dodal Ihnát.V pálenici stavili na tradičnú metódu a vyrábajú čistú pálenku bez chemických prísad. Pol litra stojí okolo 10 € (300 Sk). „Trnky zbierajú miestni osadníci, drienky vykupujeme. Množstvo alkoholu závisí výlučne od toho, koľko plodov sa nazbiera," vysvetlil Ihnát.
Pálenica má svojho majstra, ktorý dohliada na kvalitu pálenky. „Čistú pálenku neriedime alkoholom ani esenciami. Je to čisto vykvasené a vypálené ovocie, žiadna náhrada," uzavrel šéf pálenice Teodor Mojžiš.