Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.04.2010 06:49 | Správy | Zahraničné správy

Odreže nás mrak popola od sveta? V Európe sa nedá lietať!

"Lety do Európy sú zrušené. Nie je nádej, že by sa uskutočnili," povedal hovorca Qantas David Epstein novinárom.

Austrálska letecká spoločnosť Qantas Airways a singapurské aerolínie zrušili dnes pre erupciu sopky na Islande všetky lety do Európy. "Lety do Európy sú zrušené. Nie je nádej, že by sa uskutočnili," povedal hovorca Qantas David Epstein novinárom. Ohrozené sú podľa neho aj sobotňajšie odlety.

Keďže väčšinu vzdušného priestoru nad severom Európy zahalil mrak sopečného popola, prijali rovnaké opatrenie aj Singapore Airlines, ktoré zrušili sedem letov do a z Londýna, Manchestra, Mníchova, Amsterdamu a Paríža.

V Nemecku momentálne neprijímajú lietadlá letiská v Hamburgu, Berlíne (Tegel a Schönefeld), Hannoveri, Düsseldorfe, Brémach, ako aj Münster/Osnabrück a Kolín/Bonn. Toto opatrenie platí do 8.00 h SELČ, no zrejme ho predĺžia na celý deň
Na zatvorenie sa pripravuje aj najväčšie nemecké letisko vo Frankfurte nad Mohanom. "Očakávame, že Frankfurt nad Mohanom bude od 9.00 h SELČ patriť k postihnutým oblastiam," povedal hovorca letiska s tým, že prevádzka je garantovaná do 8.00 h SELČ.

Minimálne do dnešnej 20.00 h SELČ zostáva zatvorená väčšina britských letísk. Letová správa rozhodla o predĺžení termínu po tom, čo sa situácia počas noci nezlepšila. Niekoľko letov sa bude môcť uskutočniť len medzi Severným Írskom a západnými škótskymi ostrovmi, resp. medzi Glasgowom a Prestwickom. Povolenie by mali dostať aj severoatlantické lety do a z Glasgowa, Prestwicku a Belfastu.

Vo Francúzsku sú od štvrtka 23.00 h SELČ zatvorené obe parížske letiská Charles-de-Gaulle a Orly. Najmenej do 14.00 h nebude fungovať ani ďalších 23 letísk.

Tisícky ľudí uviazli na letiskách v USA!

Tisíce pasažierov zostali vo štvrtok čakať na amerických letiskách po tom, ako boli zrušené lety do Veľkej Británie, Francúzska, Belgicka, Holandska, Dánska, Írska, Švédska, Fínska a Švajčiarska. Dôvodom je oblak sopečného popolčeka nad časťou Európy, ktorý chrlí sopka na Islande.

Na americkom letisku v Los Angeles postihlo zrušenie letov prakticky všetkých pasažierov spoločností British Airways a Lufthansa. Európske lety museli zrušiť aj Air New Zealand, American Airlines a United Airlines.

Podľa aktuálnych informácií by sa lety mohli obnoviť najskôr v piatok o 05.00 h pacifického času (11.00 h SELČ). Ale keďže sopka bola aktívna ešte aj vo štvrtok, tento termín sa môže posunúť. Mnoho cestujúcich v Los Angeles sa preto rozhodlo ubytovať sa v letiskových hoteloch. Veľká časť tranzitujúcich pasažierov však nemá prístup k svojej batožine, pretože tá už bola naložená do lietadiel.

Americké médiá označili výpadok leteckej prepravy za najväčší od útokov z 11. septembra 2001. Niektorí dokonca považujú prerušenie prepravy za najvážnejšie od druhej svetovej vojny.

Letiská zatvára Poľsko, Litva, Dánsko a Rakúsko

Pre popol šíriaci sa po celej Európe, ktorý pri svojej stredajšej erupcii vychrlila islandská sopka, v piatok uzavreli svoj vzdušný priestor ďalšie krajiny - Poľsko, Litva a Dánsko. Popoludní začne s postupný uzatváraním vzdušného priestoru aj Rakúsko.

Poľsko v piatok uzavrelo väčšinu svojho vzdušného priestoru. Výnimkou sú letiská v Krakove a Rzeszówe. Vzdušný priestor bol uzavretý o 8.00, uviedol hovorca poľského úradu pre civilné letectvo Grzegorz Hlebowicz, ktorého citovala tlačová agentúra PAP. Ako vysvetlil, "znamená to, že lietadlo nemôže vzlietnuť, ani pristáť. Letecká doprava je možná iba z letiska Krakov-Balice a z rzeszówského letiska," ktoré ležia na juhu krajiny.

Litovské letecké úrady postupovali rovnako. Ako pre tlačovú agentúru AFP uviedol Alvydas Sumskas, zástupca riaditeľa úradu pre civilné letectvo, "vzdušný priestor je uzavretý, takže v tejto chvíli nepracuje žiadne letisko a ponad krajinu nemôžu lietať žiadne lietadlá". Úrady sa rozhodli uzavrieť vzdušný priestor krajiny o 3.00 a o 11.00 situáciu opätovne preskúmajú.

Dánsky vzdušný priestor zostane pre popol uzavretý najmenej do soboty 14.00, oznámila to v piatok hovorkyňa leteckého úradu Naviair. "Posledné predpovede nás nútia ponechať celý dánsky vzdušný priestor uzavretý, pretože v atmosfére je ešte stále príliš vysoká koncentrácia popola, ktorý by mohol ohroziť leteckú dopravu," povedala pre AFP hovorkyňa Camilla Hegnsborgová.

Rakúsko zatvorí svoj vzdušný priestor v piatok popoludní, oznámil tamojší letecký úrad Austro Control. Letiská vo Viedni, Salzburgu a Linzi budú zatvorené neskoro popoludní alebo skoro večer. Letiská nachádzajúce sa na juhu krajiny budú zatvorené postupne tiež, uviedol hovorca úradu. Zatiaľ nie je jasné, ako dlho budú tieto opatrenia platiť.

Vulkanický popol vážne narušuje leteckú dopravu po celej Európe a tým pádom aj lety na iné kontinenty. Minimálne do piatka by mali zostať uzavreté tiež veľké parížske letiská Charla de Gaula a Orly, od polnoci nefunguje helsinské letisko a lety nevybavuje ani medzinárodné letisko v Bruseli. Na nebezpečný sopečný popol, ktorý sa šíri starým kontinentom, zareagovala aj francúzska letecká spoločnosť Air France. Tá zrušila všetky lety do odvolania. Pasažieri mali smolu aj v Španielsku, kde vo štvrtok večer zrušili takmer 500 letov. České letecké úrady už informovali o tom, že ak bude oblak prachu postupovať rovnakým smerom, budú nútené uzavrieť celý vzdušný priestor. Problémy hlási dokonca už aj Poľsko, kde sa v sobotu a v nedeľu uskutoční posledná rozlúčka s posádkou sobotňajšieho tragického letu poľského vládneho špeciálu. Nepriaznivé podmienky tak ohrozujú príchod desiatok svetových lídrov.

Európska únia v reakcii na mimoriadny stav ústami eurokomisára pre dopravu Siima Kallasa upozornila, že cestujúci na letiskách majú nárok na občerstvenie a prípadne aj na ubytovanie. Ak sa situácia nezlepší a nebudú môcť odletieť, majú pasažieri právo na vrátenie peňazí, uviedol Kallas. Ten zároveň letecké spoločnosti upozornil na povinnosť oznámiť cestujúcim zrušenie letov a nové časy odletov. Na kompenzácie však právo nemajú, keďže zrušenie letov nie je spôsobené chybou prepravcu, dodal.

Pridávajú sa aj Litva, Lotyšsko a Estónsko

Litva, Lotyšsko a Estónsko sa dnes pridali do zoznamu krajín, ktoré uzavreli svoje letiská. Do Pobaltia totiž dorazil rozsiahly mrak sopečného popola z islandskej sopky, ktorej erupcia naďalej pokračuje.

Letisko v lotyšskej metropole Riga prestalo vybavovať lety od polnoci a svoju činnosť obnoví najskôr dnes podvečer. Oblak popola dnes ráno dosiahol západné pobrežie Lotyšska.

Podobne ako v Rige, uviazlo veľké množstvo cestujúcich aj na letisku v Tallinne v susednom Estónsku, ktoré uzatvorilo celý svoj vzdušný priestor.
Ochromené sú i letiská v litovskom Vilniuse, Kaunase a Palange. Internetová stránka vilniuského letiska skolabovala kvôli náporu pasažierov hľadajúcich aktuálne informácie o situácii.

Budapešť zrušila desiatky letov

Maďarská letecká spoločnosť Malév zrušila dnes zatiaľ desať leteckých spojov z Budapešti kvôli mraku islandského sopečného popola nad severnou Európou. Maďarskú tlačovú agentúru MTI o tom o informoval hovorca Malévu Ádám Hegedüs.
Vo štvrtok zrušil Malév osem večerných letov. Nízkonákladová letecká spoločnosť Wizz Air zrušila vo štvrtok 34 letov, dnes 32.

Budapeštianskeho letiska Ferihegy sa dotklo rušenie letov medzi Maďarskom a západoeurópskymi krajinami. Spojenia s juhom a východom Európy pokračujú podľa letového poriadku. Lety medzi Maďarskom a severnou Európou budú závisieť počas dňa od smeru vetra a miery znečistenia ovzdušia.

Litva, Lotyšsko a Estónsko sa dnes pridali do zoznamu krajín, ktoré uzavreli svoje letiská. Do Pobaltia totiž dorazil rozsiahly mrak sopečného popola z islandskej sopky, ktorej erupcia naďalej pokračuje.
Letisko v lotyšskej metropole Riga prestalo vybavovať lety od polnoci a svoju činnosť obnoví najskôr dnes podvečer. Oblak popola dnes ráno dosiahol západné pobrežie Lotyšska.
Podobne ako v Rige, uviazlo veľké množstvo cestujúcich aj na letisku v Tallinne v susednom Estónsku, ktoré uzatvorilo celý svoj vzdušný priestor.
Ochromené sú i letiská v litovskom Vilniuse, Kaunase a Palange. Internetová stránka vilniuského letiska skolabovala kvôli náporu pasažierov hľadajúcich aktuálne informácie o situácii.
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Aká jeseň nás čaká? Slová, ktoré chceli všetci počuť! Má to však háčik
Zubra zachytila aj ďalšia Slovenka, ktorá sa s fotkou podelila v komentári.
Váš Tip
Peter nakrútil ducha lesa: Extrémne vzácny jav na východnom Slovenku! Toto mu závidia aj dokumentaristi
Herečka sa dala trvalo ozdobiť.
Foto
Zaujímavý krok herečky Zuzany Kanócz: TETOVANIE a nie obyčajné! Sledujte tú FOTO
Most ponad R1 pri vstupe do Banskej Bystrice pre havarijný stav uzavreli.
Radikálny krok! Uzatvárajú rýchlostnú cestu R1: Čo je za tým?
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér odcestoval do Poľska: Stretne sa aj s von der Leyenovou, čo budú riešiť?
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Najväčší nárast cien plynu v histórii?! Aha, čo čaká slovenské domácnosti
Ilustračné foto
Riaditeľ štátnych ochranárov odvolal riaditeľa CHKO Strážovské vrchy! Kto ho nahradí?
Vodič kamiónu z tragickej nehody pri Ožďanoch mal 2,7 promile alkoholu
Zarážajúce odhalenie o smrteľnej nehode kamióna: Bol vodič opitý?!
Speváčka Lagy GaGa
Foto
Lady Gaga sa po DLHÝCH rokoch vyjadrila k fámam, že je MUŽ: Kvôli TOMUTO som MLČALA!
Na snímke zatopené domy v Devínskej Novej Vsi 15. septembra 2024.
Foto
Rieky Morava a Dunaj ustupujú, problémy ale nekončia: Situáciu komplikujú turisti!
Polnišová sa tvárila, že je nad vecou, no žiadnej žene sa podobné veci nepočúvajú dobre.
POSMEŠKY Maštalíra na postavu Polnišovej: Každý večer by som si ťa... TOTO vážne povedal?!
Motorkár zrážku, bohužiaľ, neprežil.
Tragická nehoda na Záhorí: TU je cesta uzavretá! Motorkár neprežil čelnú zrážku s dodávkou