Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.04.2010 11:16 | Správy | Domáce správy

Sopečný mrak prichádza k nám, Slovensko zatvorilo oblohu

Letový priestor nad územím Slovenska sa dnes o 15.00 h uzatvoril. Dôvodom je šírenie vulkanického popola z islandskej sopky.

Obloha nad Európou osirela, pre popol zrušili 17-tisíc letov! >>
Výbuch sopky komplikuje dopravu: Prevezú Kaczynského telo vlakom?! >>


Potvrdila to  hovorkyňa štátneho podniku Letových prevádzkových služieb SR Anikó Fodorová. "Po rokovaní sa na tom dohodol náš podnik, Letecký úrad SR a Slovenský hydrometeorologický ústav," spresnila Fodorová.

Dôvodom uzavretia letového priestoru je šírenie vulkanického popola, ktorý pri stredajšej erupcii vychrlila islandská sopka. Svoje vzdušné priestory dnes už uzavreli Poľsko, Litva, Dánsko a od 13:00 aj susedné Česko. Neskoro popoludní tak urobí aj Rakúsko.

"Takúto situáciu musíme riešiť vôbec prvýkrát v histórii. Rozhodnutie o uzatvorení vzdušného priestoru platí až do odvolania," povedala pre Čas.sk hovorkyňa Leteckého úradu SR Petra Pastýriková.

Za bezpečné poskytovanie leteckých navigačných služieb nad územím SR zodpovedá poskytovateľ týchto služieb, ktorým je LPS SR. Dohľad nad bezpečnosťou vykonáva národný dozorný orgán, ktorým je Letecký úrad SR.
Uzatvorenie vzdušného priestoru nad naším územím je v súlade s medzinárodnými predpismi o civilnom letectve.

SHMÚ sleduje snímky z družice, podľa ktorých sa dá určiť, ako popol postupuje. Momentálne sa vulkanický popol nachádza nad západnou Európou. Snímky majú k dispozícii každých 15 minút.

VIDEO: Anketa na bratislavskom letisku s cestujúcimi

542145

K zrušeným letom z Letiska M. R. Štefánika - Airport Bratislava (BTS) do Veľkej Británie a Írska pribudli ďalšie. Nepremávajú už ani pravidelné linky do Česka a Belgicka. Lety sú momentálne zrušené do 17.30 h s výnimkou jednej linky do Paríža. Let by sa mal uskutočniť o 16.30. Podľa slov hovorkyne letiska Dany Madunickej však aj tento bude s vysokou pravdepodobnosťou zrušený tiež.

"Samozrejme, že situácia sa mení a vyvíja. Všetko závisí od poveternostnej situácie a pohybu sopečného prachu," vysvetlila pre hovorkyňa a PR manažérka bratislavského letiska Dana Madunická. Zároveň dodala, že letisko ani letové spoločnosti nevedia situáciu predvídať, preto musia byť aj cestujúci trpezliví.

Madunická odporučila cestujúcim, aby nechodili na bratislavské letisko a situáciu radšej sledovali z domu. Ak si už cestujúci zakúpil letenku na niektorý zo zrušených letov, má možnosť si ju prerezervovať na iný voľný let alebo požiadať o vrátenie peňazí. Zmena rezervácie je možná priamo na letisku u prepravcu. O vrátenie peňazí môže žiadať cez internetovú stránku prepravcu.

"Čakáme, že v popoludňajších hodinách okraj toho oblaku by mal zasiahnuť územie Slovenska," povedal ČTK meteorológ SHMÚ Lukáš Braun. Mrak sopečného popola by mal prejsť celým územím Slovenska, nutnosť uzavrieť vzdušný priestor bude podľa neho závisieť aj od rozptylových podmienok v ovzduší. "Určite lety do Anglicka budú odstavené," tvrdil Braun.

Nebo nad veľkou časťou Európy je "vyľudnené". Niekoľko krajín uzavrelo vzdušný priestor:

541792:fullwidth:true

Oblak komplikuje leteckú dopravu v Európe už druhý deň. Vzdušný priestor nad severozápadom krajiny už uzavrelo susedné Česko. Českí dispečeri predpokladajú, že popoludní sa prevádzka lietadiel zastaví nad celým územím. Vzdušný priestor sa chystá uzavrieť aj Rakúsko. Naopak leteckú dopravu postupne obnovuje Švédsko a dočasne tiež Nórsko.

Podľa správy európskej letovej služby Eurocontrol, ktorú vydala dnes dopoludnia, potrvá narušenie leteckej dopravy nad Európou pre popol z islandskej sopky minimálne ďalších 24 hodín. Služba očakáva, že sa počas dneška v európskom vzdušnom priestore uskutoční necelá polovica bežných letov; namiesto obvyklých 28.000 ich bude vypravených zrejme iba okolo 11.000.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Jen Statsky, Lucia Aniello a Paul W. Downs preberajú cenu za komediálny seriál Hacks.
Ceny Emmy sú rozdané: TOTO sú dva najlepšie seriály! Videli ste aspoň jeden?
Niekoľko obci v Královohradeckom kraji zaplavilo.
Nesmierna úľava pre Čechov zasiahnutých povodňami: Okamžitá finančná pomoc a nielen to!
Po hádke nasledovalo niečo nečakané.
Foto
KOMÉDIA v podaní Lopez a Afflecka: Stretnutie, HÁDKA a potom... Budete krútiť hlavou!
Foto
Weiss ml. si v rozhovore pre Škótov kopol do Celticu: Fanúšikovia si budú pamätať môjho otca!
Na fotkách dá vidno, ako sa nezastaviteľná masa vody valí cez ulice a strháva so sebou domy aj hasičské autá. 
Suma, ktorá vám vyrazí dych: Toľkoto peňazí naši susedia vyčlenili, aby pomohli obetiam záplav
Silvia je v šoubiznise dlhé roky.
Foto
Kucherenko si pustila ústa na špacír: Vysmiala slovenské celebrity! Naozaj TOTO povedala?
Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.
Vážne ROZHODNUTIE Orbána: Premiér musí zmeniť svoje PLÁNY! Dôvod?
Na fotkách dá vidno, ako sa nezastaviteľná masa vody valí cez ulice a strháva so sebou domy aj hasičské autá. 
Foto
Vyhlásili stav živelnej POHROMY: Takmer 100 staníc indikovalo alarmujúcu situáciu! FOTO lámu srdce
V zoo po povodni ostala spúšť.
FotoVáš Tip
Situácia v bratislavskej zoo je po záplavách kritická: Brány tak skoro neotvoria, boja sa o budúcnosť!
Devín. V blízkosti hradu sa stavali protipovodňové zábrany.
Foto
Aha, čo čaká ľudí v bratislavskom Devíne: Počasie sa nemierni, ODPOJA ich už v túto hodinu!
(ilustračné foto)
Foto
Hudobný svet smúti: Zomrel známy spevák a člen slávnej chlapčenskej skupiny
(ilustračné foto)
Aktualizované
Hrozný nález v Prievidzskom okrese: Dvaja muži bez známok života!