Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.08.2010 10:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Veľká spoveď Fedora Flašíka o rakovine: Môj boj so smrťou!

Podnikateľ je pripravený na ťažký údel. Už o pár dní podstúpi liečenie rakoviny lymfatických uzlín chemoterapiou.

Prežil dlhé týždne čakania a neistoty, kým sa dozvedel, aká vážna je jeho choroba. Podnikateľ Fedor Flašík (52) je pripravený zvládnuť neľahký údel, ktorý mu život priniesol. Už o pár dní podstúpi liečenie rakoviny lymfatických uzlín chemoterapiou. Stále má však optimistický pohľad do budúcnosti a verí, že so svojou povahou a s podporou rodiny nad zákernou chorobou zvíťazí.

Flašík sa začiatkom júla zúčastnil preventívnej prehliadky, na ktorú chodí pravidelne každý rok. Prvotné vyšetrenia však naznačili, že sa v jeho tele nachádza zákerná choroba. „Vždy som bol zástanca prevencie, takže som si na prehliadky potrpel. Práve sa ukázalo, že to bolo dobré rozhodnutie, a vďaka tomu sme prišli na to včas,“ povedal Novému Času Flašík, ktorého nepríjemná informácia zaskočila.

Bol to šok! Povedali mi, že tam mám pomaly rastúci folikulárny lymfóm, čiže zhubný nádor. Dva dni som len tak sedel a rozmýšľal. Potom som si povedal, že to tak je a ideme ďalej,“ hovorí. Pre Flašíka sa začala séria vyšetrení. Aj keď mu lekári vysvetlili všetky možnosti a riešenia, ako sa dá jeho choroba liečiť, musel absolvovať aj zásah do tela, ktorý nebol príjemný.

Na každom vyšetrení ho však sprevádzala jeho manželka Monika Flašíková- Beňová a podporovala ho. „Aj keď je tá nemocnica pekná, a lekári milí, predsa len je to také deprimujúce. Je dobré, keď tam má človek niekoho, koho ľúbi a on ľúbi jeho. Keď mi robili biopsiu, to je zákrok, pri ktorom sa odoberá z tela človeka vzorka tkaniva, tak som mal tri diery v bruchu. Ležal som celú noc na ARE, celé hodiny bola pri mne. Pekne sme spolu cikali, vynášala mi bažanta, no proste krásna idylka,“ hovorí aj v tejto situácii s humorom Flašík. Rany po zákroku ho ešte tri týždne boleli.

S Monikou sa preto rozhodli, že si pôjdu oddýchnuť do Chorvátska, a vrátia sa až na ďalšie vyšetrenia. Tie už stopercentne preukázali prítomnosť rakoviny v tele a potvrdili informáciu, s ktorou sa manželia a rodina snažili niekoľko týždňov zmieriť.

Podnikateľ sa snaží celú situáciu brať optimisticky a myslieť pozitívne. Lekári mu totiž dávajú veľkú nádej a on si uvedomuje, že jeho psychický stav urobí veľa. „Vždy tam visí taký otázniček. Každý to znáša inak. Som presvedčený, že s mojou úžasnou ženou a podporou rodiny to zvládneme. Máme tu skvelých odborníkov, nielen v Bratislave, ale aj v Martine, ktorým verím. Do konca týždňa budem ešte na golfovom ihrisku. Zahráme si spolu, oddýchneme si a pripravíme sa na chemoterapiu, na ktorú nastupujem budúci týždeň,“ povedal Novému Času podnikateľ, ktorý má ešte jednu veľkú motiváciu do boja s rakovinou.

Potrebujem byť do januára preliečený, pretože sa aj s Monikou staneme starými rodičmi. Takže tu musíme obidvaja byť,“ priznáva otvorene svoje pozitívne vyhliadky.

Čo čaká Flašíka?!

Liečba chemoterapiou sa realizuje dvoma spôsobmi - intravenózne a perorálne. Prvá spočíva v podávaní liekov infúziami, a vtedy je pacient hospitalizovaný, alebo dochádza do nemocnice takmer každý deň. Má niekoľko vedľajších účinkov - zvracanie, hnačka, únava, strata chuti do jedla, vypadávanie vlasov. Minimálne vedľajšie účinky prináša perorálna chemoterapia, teda liečba tabletkami. Tá sa však využíva najmä pri liečbe rakoviny hrubého čreva, karcinóme prsníka, rakovine pľúc a obličiek, nádorov mozgu či malígneho melanómu.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Chlapček má toľko diagnóz, že by mal s tým problém i dospelý.
Foto
Bojovník Matiasko trpí raritnou diagnózou: Aby mohol objať rodičov, musia mu zlomiť ručičky
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Maďarská vláda rozdala občanom dotazník: Pozrite sa, čo chce od nich zistiť!
Foto
Nová Katka po Saganovom boku: Peter strávil horúce chvíle na Ibize!
Pri dopravnej nehode zahynul majiteľ mäsokombinátu Berto Ignác Bertovič († 59).
Tragická nehoda majiteľa mäsokombinátu († 59) Berto: Rodina v slzách, zamestnanci posielajú užialené odkazy
Na snímke záchranári odstraňujú trosky po ruskom útoku na mesto Záporožie, metropolu rovnomennej oblasti na juhu Ukrajiny 21. októbra 2024.
Tvrdý ruský útok na obytný dom: Hlásia niekoľko zranených! Strašné následky
Vozidlo ostalo po dopade na zem prevrátené na strechu.
Foto
Z auta ostala len kopa šrotu: Opitý vodič nezvládol riadenie, po náraze ho vymrštilo do vzduchu!
Ilustračné foto.
Brutálna vražda malej Sary († 10): Popáleniny, pomliaždeniny a... Ľudské uhryznutia?! Strašné detaily prípadu
Military Operation at sunrise
Hrôzostrašné slová Iránu: Následky pre Izrael budú nepredstaviteľné! Desivé, čo tvrdí veliteľ
(ilustračné foto)
Vodiči, pripravte sa na náročné štyri dni: Frekventovanú cestu čaká čiastočná uzávera!
Po dopravnej nehode v Suchej nad Parnou zraneniam na mieste podľahla 90-ročná žena.
Foto
Neďaleko Trnavy zomrela starenka († 90): S chodúľkou prechádzala cez cestu, autu sa nestihla vyhnúť
Foto
Schumacherova liečba už stála rodinu milióny: Predať museli vilu, lietadlo aj luxusné autá
Picking mushrooms in the woods
Aby ste po hubačke neutekali k lekárovi: OTRAVA hrozí aj z jedlých húb! Pozor na nebezpečnú kombináciu