Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.11.2010 17:45 | Správy | Domáce správy

Prokurátora opäť nezvolili, ďalší pokus bude až v decembri

Parlamentu sa ani v 2. kole nepodarilo zvoliť nového generálneho prokurátora. Ani jeden z kandidátov nezískal dostatočný počet hlasov.

Sulíkov najtvrdší útok na Fica: Podvádzate manželku s milenkou!>>

Generálna prokuratúra SR nepozná svojho šéfa pre ďalšie sedemročné funkčné obdobie ani po dnešnom druhom kole tajnej voľby. Podľa očakávania sa ani jednému z dvojice kandidátov na tento post, Dobroslavovi Trnkovi a Eve Mišíkovej, totiž nepodarilo získať nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov.

Podobne ako v stredajšom (3.11.) prvom kole získal najväčšiu podporu, 68 hlasov, Trnka, za Mišíkovú hlasovalo 47 poslancov. Celkovo sa na voľbe zúčastnilo 144 členov zákonodarného zboru, na zvolenie bolo teda potrebných aspoň 73 hlasov. Nová voľba sa bude konať na decembrovej schôdzi.

Poslanci za SaS si hlasovacie lístky fotili aj dnes, teraz fotoaparátmi

Poslanci Národnej rady SR za SaS si pri druhom kole tajnej voľby generálneho prokurátora opätovne odfotili svoje hlasovacie lístky, aby sa vyhli akémukoľvek podozreniu z porušenia rokovacieho poriadku, použili namiesto mobilných telefónov fotoaparáty.

„Ja osobne som si odfotil svoj hlasovací lístok. A aby som neporušoval rokovací poriadok, lebo ak si ho dobre prečítajú všetci poslanci, tak by zistili, že nemôžu mať v plenárnej miestnosti ani mobilné telefóny dokonca ani notebooky, tak tentokrát sme použili fotoaparáty,“ povedal pre agentúru SITA poslanec za SaS Juraj Droba. Odmieta akékoľvek porušenia zákona, ako to naznačuje opozičný Smer-SD.

Podania, ktoré Smer-SD zvažuje pre fotenie volebných lístkov podať na ústavný súd, sa neobáva. „Podľa mňa, keby si poriadne prečítali ústavu, tak ich to ani nenapadne. Lebo nikde sa nezakazuje použitie fotoaparátu pre vlastné použitie a pre vlastný účel,“ vysvetlil.

V parlamente neprešla ani novela o štátnych symboloch, hymna na školách ostáva

Poslancom troch vládnych strán SDKÚ-DS, SaS a Most-Híd sa nepodarilo presadiť novelu zákona o štátnych symboloch, podľa ktorej by už v triedach a zastupiteľstvách nemuseli visieť zástavy a text hymny a preambuly.

Parlament totiž 73 hlasmi zo 140 prítomných poslancov podporil návrh Braňa Ondruša zo Smeru-SD, aby nepokračovali v rokovaní o novele. Za stiahnutie právnej normy z rokovania hlasovali i Peter Muránsky a Marián Radošovský z KDH a Ivan Chaban a Miroslav Beblavý z SDKÚ-DS. Beblavý, ktorý patril k predkladateľom novely, vzápätí požiadal predsedajúceho schôdze, aby zaznamenal, že sa pri hlasovaní pomýlil. Podľa slov predsedu poslaneckého klubu SDKÚ-DS Jozefa Mikuša sa pri hlasovaní pomýlili obaja členovia ich strany. Kamil Homoľa (SDKÚ-DS) hlasoval za Ondrušov návrh.

Právna norma mala za cieľ vypustiť zo zákona ustanovenia o povinnej výchove k vlastenectvu v štátnych vzdelávacích programoch ako aj symboly v triedach. Vzdelávacie programy podľa predkladateľov ukotvuje školský zákon a v ňom je aj ustanovenie, ktoré do programov premieta podobné ciele ako zákon o štátnych symboloch. Poslanci navrhovali aj to, aby v každej triede a zasadacej miestnosti samospráv nemuselo visieť grafické znázornenie zástavy, text štátnej hymny a preambuly Ústavy SR.

Koalícia sa nevie dohodnúť na spoločnom mene

Esá majú v ruke poslanci SDKÚ, ktorých kandidát Ján Hrivnák nepostúpil do druhého kola. V ňom sa proti sebe postavia kandidát Smeru Dobroslav Trnka a kandidátka koaličných strán SaS, Most-Híd a KDH Eva Mišíková. Ak niektorí poslanci SDKÚ dajú hlas Trnkovi, alebo neprídu na hlasovanie, môže to znamenať aj koniec tejto vlády.

Koaličné strany sa niekoľko týždňov nevedeli dohodnúť na spoločnom kandidátovi na generálneho prokurátora. Kým SaS, Most-Híd a KDH od začiatku podporovali Evu Mišíkovú, SDKÚ mala niekoľko kandidátov. Nakoniec hlasovali za Jána Hrivnáka, ktorý však do druhého kola nepostúpil.

Poslanec SDKÚ Stanislav Janiš však navrhol na tento post aj súčasného generálneho prokurátora Dobroslava Trnku, ktorého podporuje aj Smer. Premiérka Iveta Radičová však vyhlásila, že v prípade Trnkovho znovuzvolenia sa „zachová principiálne“. Otvorene pohrozila demisiou, čo by štyri mesiace po voľbách znamenalo pád vlády. „Kauza voľby generálneho prokurátora je už tak vyhrotená, že opozíciu aj koalíciu by mal riadiť pud sebazáchovy, aby voľbu čo najrýchlejšie dokončili. Vo verejnej mienke sa SDKÚ a jej predseda dostávajú do takého svetla, že už horšie môže byť len priame usvedčenie strany z nekalého financovania,“ tvrdí politológ Michal Horský.

Voľba prokurátora môže skončiť na ústavnom súde

Smer-SD zvažuje podanie na Ústavný súd SR pre priebeh tajnej voľby generálneho prokurátora. Na dnešnej tlačovej besede to uviedol predseda Smeru-SD Robert Fico s tým, že problémom je postup poslancov SaS, ktorí si ako dôkaz fotili svoje vyplnené hlasovacie lístky na mobilný telefón.

"Je to v hrubom rozpore s ústavou. Poslanec nemôže byť viazaný žiadnym príkazom. Pre nás je to ďalší dôkaz, že koalícia nevie riadiť parlament demokratickými spôsobmi," povedal s tým, že Smer-SD pravdepodobne podá ústavnú sťažnosť, no ešte to zváži. Podľa jeho slov takýto prípad ešte nebol, že by poslanci jednej politickej strany vyšli z volebnej miestnosti a preukazovali svoju lojalitu k strane fotografiami. "Aká je to potom tajná voľba? V čom je tá tajnosť?" pýtal sa Fico.

Napriek tomu, že líder SaS Richard Sulík viackrát zdôraznil, že svojim poslancom žiadny príkaz nedal a oni konali dobrovoľne, Fico tvrdí opak. "Logicky museli dostať pokyn, prečo by to inak robili? Lebo inak nemá význam, aby niekto použil takúto metódu. Čo si môže myslieť slovenská verejnosť o parlamente?" apeloval. Myslí si, že koaliční poslanci si zjavne navzájom neveria a potrebujú si dokazovať, ako hlasovali. "Toto u nás v poslaneckom klube nikdy nebolo," porovnal situáciou so svojou stranou.

Za nedemokratický prejav označil aj "bezprecedentné odloženie" voľby generálneho prokurátora, ktorá bola pôvodne stanovená na dnešné dopoludnie. "Termín bol stanovený fixne. Aké boli dôvody posunu? Čo keď o 17. hodine prídu s ďalším návrhom? Zdá sa, že nezhoda vo vládnej koalícii pokiaľ ide o generálneho prokurátora je taká hlboká, že už nie sú schopní pristúpiť ani k voľbe," myslí si. Pripustil, že za posunom mohla byť absencia viacerých koaličných poslancov a teda obava z výsledku voľby.
Podľa Fica dnešné dopoludnie v NR SR preukázalo, že parlament je v katastrofálnom stave a zdá sa, že tieto prejavy budú pokračovať ďalej. "My sa voči tomu budeme principiálne stavať ďalej a využívať všetky legitímne prostriedky," uistil.

Na otázku, či Smer-SD navrhne za nového generálneho prokurátora opäť Dobroslava Trnku v prípade, že sa bude voľba v decembri opakovať, odvetil, že si počká na dnešný výsledok voľby. "Musí začať opätovné kolo rokovaní medzi politickými stranami. Pre Slovensko by bolo najlepšie, keby bol generálny prokurátor zvolený aj hlasmi opozície aj hlasmi koalície. Vtedy bude určitá miera istoty, že tento generálny prokurátor nehrá iba stranícku úlohu, lebo bude predovšetkým pociťovať viazanosť k tým hlasom, ktoré ho zvolili," dodal.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ekológovia si mysleli, že objavili morského hada.
Ekológov splietol slizký objav na pláži: Keby vedeli, čo majú v rukách, neusmievali by sa!
Foto
Slovenská extraliga sa stáva útočiskom pre vyvrheľov: Sexuálni predátori na našich klziskách!
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.
Lavrov potvrdil to, o čom sa len šepkalo: Rusko má nového partnera, vzťahy dvoch krajín sú na výbornej úrovni
Nový britský premiér Keir Starmer
Britský premiér sa stal terčom ostrej KRITIKY: Luxusné dary od multimilionára!
Izraelský tank je otočený na pásmo Gazy v stredu 11. septembra 2024.
Libanonský minister straší slovami o návrate do TEMNÉHO stredoveku: Na Blízkom východe sa schyľuje k…
Nela sa teší, že ju ľudia znovu spoznajú ako speváčku. Vydáva album a chystá turné.
Foto
Nela Pocisková po KRÍZE vo vzťahu s Filipom Tůmom: Prehovorila o SVADBE! Aha, čo naznačila
O príčine vyhynutia mamutov vzniklo množstvo teórií.
Foto
Ako vyhynuli mamuty? Prevratná teória môže všetko zmeniť! Pravekých obrov mohla vyhubiť dnes už bežná vec
Kadyrov si na vozidlo nechal pripevniť guľomet.
Čečenský vodca má na Muska ťažké srdce: Elon, prečo si mi vypol Cybertruck ?
Filmová Khetanna
Foto
Lego stavebnica, ktorú musí mať každý fanúšik Hviezdnych vojen: Spomínate si, komu patrila táto ikonická loď?
Filling glass with tap water. Modern faucet and sink in home kitchen. Man pouring fresh drink to cup.
V pitnej vode objavili niečo nebezpečné: Okamžitý zákaz konzumácie!
Mozartova hudba je vo svete veľmi obľúbená (ilustračné foto).
Náhodný objav, ktorý prepíše dejiny hudby: Našla sa doteraz neznáma Mozartova skladba
Ruský opozičný politik Vladimir Kara-Murza.
Známy ruský opozičný politik šokoval vyhlásením: Putin čoskoro odíde...