Analytici však odhadujú, že navýšenie v cenách potravín k marcu bude až na úrovni 5 - 7 %. Zdražieť majú múka, cukor, soľ, ryža, ba dokonca aj mäso!
Podľa januárových čísiel Štatistického úradu (ŠÚ) SR pri medziročnom porovnaní tovary a služby zdraželi v priemere o 3 %. „Určite to nie je príjemné, ale nie je to hodnota, ktorá je mimoriadna,“ povedal štátny tajomník ministerstva fi nancií Vladimír Tvaroška. Zvýšenie cien sa týka predovšetkým cukru, rastlinných tukov a olejov, múky či cereálnych výrobkov. „Zdražovanie by sa malo dotknúť mäsa, mlieka a vajec. Dôvodom je skutočnosť, že farmári tieto produkty už dlhodobo predávajú väčšinou so stratou,“ uviedol hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Stanislav Nemec.
Ďalšie citeľné zvyšovanie cien, ktoré môže Slovensko očakávať, je nielen dôsledkom nepriazne počasia a celosvetovo nižšej úrody, ale aj kopírovania svetových cien. „K zvýšeniu cien prispelo aj zvýšenie DPH,“ priznáva Tvaroška a dodáva: „Napriek tomu hlavné dôvody treba hľadať vo vývoji na trhu cien potravín či zlej minuloročnej úrode v rámci celosvetového meradla. Druhým dôvodom je zvýšenie cien regulovaných tovarov - elektriny, plynu, ako aj navýšenie cien ropy.“
Očakávaný nárast v cenách potravín sa však do obchodov nepremietne okamžite. Väčšina obchodníkov totiž ešte stále pracuje so starými zásobami. K zdražovaniu tak bude dochádzať postupne, najciteľnejší bude pravdepodobne prelom 1. a 2. štvrťroku. Tlak na ceny by sa mal zmierniť až s novou úrodou, avšak nevyspytateľnosť počasia môže situáciu zmeniť zo dňa na deň.
Zdražovanie spustili
- zvýšenie DPH
- ničivé počasie
- nepokoje v chudobných krajinách
- komplikácie na finančných trhoch
- drahšia preprava následkom zvýšenej ceny ropy
O koľko už stúpli ceny
- ovocie - 5,8 %
- zelenina - 5,0 %
- oleje a tuky - 4,6 %
- mlieko, syr, vajcia - 2,6 %
- chlieb a obilniny - 2,5 %
- čokolády a cukrovinky - 2,2 %
- ryby - 2,1 %
- nealko nápoje - 3,0 %
- bravčové mäso - 1,0 %
- hydina - 1,8 %
- víno - 1,9 %
- pivo - 0,8 %