Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.02.2011 17:00 | Prominenti | Zahraniční prominenti

Varovanie od psychologičky: Milión Slovákov v pasci Šeherezády!

Po pár rokoch nás už prestali baviť krváky, pretechnizované kriminálky... Hitom je opäť telenovela!

Turecký seriál Tisíc a jedna noc o krásnej a tajomnej Šeherezáde láme rekordy. Odvtedy, čo ju pred mesiacom začala vysielať TV Markíza, si každú časť pozrelo viac ako milión slovenských divákov. Čo nás na nej tak láka, že ju dokážeme sledovať päť dní v týždni?


Tvorcom seriálu Tisíc a jedna noc sa podarilo pripraviť na divákov vydarený mix - príťažlivá a komplikovaná architektka Šeherezáda, ktorej krása v porovnaní s nepeknými tureckými seniorkami ešte viac vynikne, modrooký fešák Onur, ktorý sa dokáže uhrančivo bez slova dívať dlhé sekundy, a k tomu nablýskaný svet prepychu...

Lenže najdôležitejším základom úspechu je pomaly sa vlečúci dej. Zatiaľ čo kriminalisti v iných seriáloch stihnú za 50 minút zastrieľať si, naháňať sa v autách, vyriešiť prípad a dolapiť vraha, hrdinovia Tisíc a jednej noci stihnú akurát tak šoférovať v aute, prísť domov a zatelefonovať si. Lenže práve toto je to, čo na ľudí funguje!

"Na ľudskú psychiku funguje tzv. Zeigernikovej efekt - neukončené deje nás rozrušujú. Príbehy, ktoré sa neskončia, nás vnútorne iritujú, a tým aj lákajú, nútia nás v začatom príbehu pokračovať a keď sa k tomu pridajú príjemné prostredie a pekní herci, úspech je zaručený," vysvetľuje psychologička Eva Heftyová. Telenovela teda na našu psychiku pôsobí ako návyková látka.

Neznámi tureckí herci u nás valcujú sledovanosť


Nie je náhodou, že seriál sa neodohráva na tureckom vidieku, ale v nablýskaných interiéroch romantického Istanbulu. „Telenovela je ako rozprávka pre dospelých, kde si môžu v krát kom čase odžiť svoje sny - o hrdinoch, o prostredí, o víťazstve dobra nad zlom...“ tvrdí psychologička. A, paradoxne, práve toto nepotrebujú len ženy, ale aj muži. „Muži vždy potrebujú byť úspešní, či už v práci, kariére, záujmoch, alebo aj vo vzťahoch. Lenže viacerí muži zisťujú, že napriek tomu, že dosahujú v tomto smere vrchol, nemajú pocit spokojnosti, ako očakávali. Sú v situáciách, keď si môžu zadovážiť čokoľvek, dokonca aj atraktívnu vzrušujúcu partnerku, sex, ale lásku nie. A tak muži lásku buď pociťujú, alebo sa na ňu aspoň pozerajú. Každopádne ju nutne potrebujú,“ dodáva psychologička Heftyová.

Bergüzar Korel alias Šeherezáda

Tisíc a jedna noc: Zrodenie Šeherezády

Slováci tento príbeh milujú... Príťažlivému majiteľovi stavebnej spoločnosti Onurovi Aksalovi sa ani nesnívalo, že raz stretne lásku svojho života a bude sa podobať na hlavnú hrdinku jeho obľúbenej rozprávkovej knihy. Šeherezáda je prijatá do Onurovej spoločnosti ako hlavná architektka. Nikto netuší, že doma ju čaká malý syn Kaan, ktorý má leukémiu. Okrem práce jej mozog zamestnávajú aj myšlienky na chorého syna, ktorého vyzdravenie závisí od toho, či sa jej podarí zarobiť dosť peňazí. Náročná liečba totiž vôbec nie je lacná a Šeherezáda je po manželovej tragickej smrti na všetko úplne sama. Nakoniec sa rozhodne prijať Onurovu ponuku a za spoločne strávenú noc si od neho dá vyplatiť sumu, ktorú tak potrebuje. Od tej chvíle však svojho šéfa začne nenávidieť, Onur sa, naopak, zamiluje až po uši...

Jednoducho Mária: Pramatka telenoviel


Pred vyše desiatimi rokmi ovládol slovenské televízne obrazovky mexický seriál Jednoducho Mária. Prvá telenovela v našich končinách s ľuďmi poriadne zamávala a stala sa míľnikom v dovtedajšom ponímaní televíznej zábavy. Ústrednou postavou príbehu je chudobná Mária, ktorá prichádza z malej dediny do hlavného mesta Mexico City za zárobkom. Stretáva tu bohatého muža menom Juan Carlos, do ktorého sa okamžite zamiluje. Juan Carlos zneužije Máriine city a nevinnú dievčinu zvedie. Mária zistí, že je tehotná, no muž, ktorého ľúbi, neopätuje jej lásku a oženiť sa s ňou rozhodne nemá v úmysle. Mária porodí syna a aby ho uživila, pracuje ako krajčírka. Stretne Victora Carena, ktorý Máriu miluje, ona však stále váha. Mária, ktorá sa po rokoch vypracuje na úspešnú ženu, zbohatne a stáva sa majiteľkou prestížneho módneho domu, si uvedomí, že aj ona Victora ľúbi, no ich láska ešte musí prekonať veľa prekážok. A tak ďalej...

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Netanjahu varuje: Irán môže kedykoľvek ohroziť CELÝ SVET, tvrdí! Slová o jadrových bombách
Amanda bola žena plná života, no jej osud sa skončil tragicky.
Foto
Amandina († 37) smrť je obrovským nešťastím: Strašné, čo sa stalo na mieste, ktoré milovala
Zranenú ženu ošetrili a letecky transportovali do nemocnice v Poprade.
Foto
Horskí záchranári ratovali českú turistku v Krivánskom žľabe: Žena utrpela hneď NIEKOĽKO zranení
Gruzínska opozícia žiada opakovanie volieb pod dohľadom úradu zo zahraničia.
Foto
Gruzínska opozícia žiada opakované voľby: Chcú zapojiť zahraničie, takýto je ich plán
Na snímke žena drží svoj hlasovací lístok počas predčasných parlamentných volieb v bulharskej Sofii 27. októbra 2024.
Foto
Oficiálne výsledky sú už na spadnutie: V Bulharsku by mala vyhrať táto strana
Na pomoc čakala celú noc.
Foto
Tínedžerka spadla a poranila si nohu, na pomoc čakala CELÚ noc: Zachránila ju až ÚPLNÁ náhoda
Vinicius Junior a jeho gólová radosť.
Foto
Výprava Realu Madrid bojkotuje Zlatú loptu: Neprídeme, pretože vyhrať mal Vinicius!
22-ročná Jia Xin Teo je odsúdená na doživotie.
Ohavná vražda! Hneď po pôrode bábätko vložila do... anjelik to NEPREŽIL: Matka si vypočula trest
Na snímke Marek Lackovič (Progresívne Slovensko) skladá poslanecký sľub počas ustanovujúcej schôdze Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR).
Mestá prídu o MILIÓNY eur, tvrdí Progresívne Slovensko: Situácia má byť mimoriadne VÁŽNA!
Americký prezident Joe Biden sa podpisuje vo volebnej miestnosti, aby predčasne odovzdal svoj hlasovací lístok v amerických prezidentských voľbách 28. októbra 2024 v americkom meste New Castle.
Foto
Prezident Joe Biden má odvolené: Kto získal jeho hlas? Povedal to na plné ústa
Demonštranti v Tbilisi vypískali maďarského premiéra Viktora Orbána.
Foto
Tisíce Gruzíncov vyšli do ulíc: Viktor Orbán si zarobil na problém! Ľudia mu to nedarovali
Slovenský futbalista Róbert Mak.
Foto
Róbert Mak o najslávnejšom slovenskom derby: Slovan už Trnavu neberie vážne!