Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.03.2011 11:24 | Šport | Futbal

Ján Popluhár († 75): Zomrel futbalista, ktorý nikdy nedostal kartu

Vždy bral futbal vážne, cítil zodpovednosť za svoje výkony. Boli preňho spoločenskou povinnosťou, ktorá mala prednosť pred vlastnými záujmami.

„Mnohé sa dnes zmenilo. Stratila sa najmä oddanosť futbalu. Kým dnešní hráči sa po zápase zbalia a odídu, pre nás bolo prirodzené venovať sa mu celé nedeľné popoludnie a všetci - od najmenších po najstarších - sme sa povzbudzovali,“ povedala nám pri rozhovore počas osláv 75. narodenín legenda československého futbalu Ján Popluhár. Žiaľ, srdce Bimba, ako ho familiárne všetci volali, v nedeľu navždy dotĺklo.

VIDEO: Ján Popluhár pri oslave 75. narodenín

Rodák z Čeklísa sa prvý raz k lopte dostal, keď mal päť rokov. A futbalová lopta mu učarovala na celý život. „Mal som jedenásť, keď som sa stal členom žiackeho mužstva AC Čeklís. Nikdy nezabudnem na zápas, keď som ako žiak hral proti Slovanu na jeho veľkom trávniku. Bolo to v roku 1947. Vtedy sa mi vôbec nesnívalo, že budem niekoľko rokov za Slovan hrať," spomínal si na svoje začiatky.

V Bernolákove bol futbal športom číslo jeden. Mal bohatú tradíciu. Na zápasy chodilo aj osemsto divákov. Bolo to počas druhej svetovej vojny, keď AC Čeklís hral v najvyššej slovenskej lige. Už v šestnástich rokoch hral Popluhár za družstvo dospelých.

"Pamätám si, že vyše roka v priebehu štyroch hodín som odohral dva zápasy. Prvý za dorast a po chvíle oddychu za dospelých." Veľmi rád si spomínal Popluhár aj na príchod do Slovana Bratislava. "Hral som na silne obsadenom turnaji v Ivanke pri Dunaji. Hrala tu aj rezerva Slovana. Bolo to v roku 1954. Nad rezervou belasých sme vyhrali. Na zápase boli aj funkcionári Slovana. Všimli si ma, a čoskoro som bol na Tehelnom poli. Na trávniku mi pridelili post ľavého obrancu."

Zrátať úspechy Jána Popluhára nie je ľahké. Nepochybne patrí medzi najlepších slovenských futbalistov v histórii. Keď sa v roku 1965 konala anketa o najlepšieho futbalistu Československa, s prevahou ju vyhral. Za juniorskú reprezentáciu odohral osemnásť zápasov a za seniorskú šesťdesiattri! Po ukončení pôsobenia v bratislavskom Slovane, hral dva roky za francúzsky Olympique Lyon a ako tridsaťsedem ročný prijal ponuku druholigovej Zbrojovky Brno.

Ďalších šesť rokov pôsobil ako hráč a neskôr ako tréner v rakúskom tíme Slovan Olympia Viedeň. K jeho najväčším úspechom patrí strieborná medaila z majstrovstiev sveta v Čile (1962) a bronz z európskeho šampionátu (1960). Hral aj na majstrovstvách sveta vo Švédsku. V roku 1963 vo výbere sveta bol jediným Slovákom, ktorý hral proti Anglicku (1:2). A opäť, ako jediného Slováka ho v roku 1965 pozval sir Matthews na rozlúčkový zápas svojej kariéry a Popluhár hral za hviezdy sveta (6:4). Bol vždy vládcom šestnástky a hravo odrážal útoky súperov.

V slovanistickom drese odohral 162 zápasov. Za celú svoju športovú kariéru bol srdcom a dušou oddaný futbalu. Bol inteligentným hráčom s vynikajúcou technikou. Nepoznal tvrdé zákroky. Stal sa miláčikom futbalových fanúšikov. Za devätnásť rokov vrcholnej futbalovej činnosti ho rozhodcovia ani raz nevylúčili a nevidel ani jednu žltú kartu!

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Flag of Israel on the tank
Môže rozhodnutie spôsobiť pád vlády? Rozsiahle protesty v Izraeli! Kontroverzné povolanie do armády
Veľký Rozsutec v Národnom parku Malá Fatra.
Náročná záchranná akcia v Malej Fatre: Turista spadol pri zostupe, početné zranenia!
Hamšíkov otec Richard si pri vatre užil rodinnú pohodu s exmanželkou Renátou a dcérou Miškou.
Hamšíkov otec Richard dal osemfinále košom a uprednostnil grilovačku: Ohnivá šou pri obrovskej vatre!
(ilustračné foto)
Izrael s Hizballáhom na seba útočia slovne aj fyzicky: Varovanie, krajinu to môže odstať späť do doby kamennej!
Dievčatá získali zlato už na svojich prvých majstrovstvách Slovenska.
Váš Tip
Cheerleaderky z Prešova majú na konte veľký úspech: Prvé majstrovstvá s fantastickým výsledkom!
Búrky vo Švajčiarsku a Francúzsku zabíjali.
Foto
Besnenie počasia s tragickými následkami: Európa ráta obete, krajinami sa prehnali ničivé búrky!
(ilustračná fotografia).
Pri ukrajinskom dronovom útoku prišlo o život dieťa († 4): Zranenia utrpel aj starý otec dievčatka
Severokórejský vodca Kim Čong-un.
Naplnili sa hrozby KĽDR? Južná Kórea tŕpne! Dohoda vyvolala zúrivú reakciu
Pracovníci z požičovne Bibiána (18) a Dávid (19) vravia, že ponúkané plavidlá sú takmer nové.
Foto
Na Domaši finišujú prípravy na leto: Fúha, a čo tie ceny?! Obľúbená pochúťka poriadne zdražela
Robert Kaliňák a Robert Fico.
Kaliňák je s Ficom v dennom kontakte: Pomalé zotavovanie, premiérovi zostanú trvalé následky
V sobotu popoludní sa počas kúpania v lome neďaleko Rudníka (okr. Košice-okolie) utopili školák a mladá žena.
Foto
Nešťastie pri Rudníku: Eugénia († 21) a Tibor († 14) sa utopili v lome! Užialená mama o tom, čo sa malo stať
K zrúteniu stropu prišlo v podkrovnej triede.
Je to hrdinka! Učiteľka Kateřina predišla strašnému osudu: Rýchly zásah zachránil deti