Hydinári: Slováci kupujú poľské párky, v ktorých je pomleté všetko!
8. 6. 2011, 11:28 (aktualizované: 25. 5. 2020, 14:15)

Zdroj: shutterstock
Únia hydinárov tvrdí, že obchodné reťazce predávajú výrobky bez dostatočnej zdravotnej kontroly. Zákazníci tak ani nevedia, čo vlastne kupujú.
V súčasnosti podľa informácií riaditeľa Únie hydinárov Slovenska Daniela Molnára až 80 % hydinových výrobkov (hydinové párky, šunky, špekačky) produkujú mäsokombináty a spracovatelia bravčového mäsa.
"V minulosti boli hydinové výrobky výsadou spracovateľov hydiny, ktorí mali pre ich výrobu dostatok kvalitnej suroviny. Dnes z 87 schválených prevádzok je iba 5 spracovateľov hydiny," informoval Molnár.
Konštatoval, že mäsokombináty však akceptujú požiadavky obchodných reťazcov na lacné potraviny a pretože nemajú vlastnú hydinovú surovinu, nakupujú prevažne lacný poľský separát, bez kontroly kvality a zdravotnej nezávadnosti. "V dovezenej surovine je pomleté všetko, vrátane hláv a behákov. Preto je jej cena na úrovni odpadu," dodal.
Autor: © Nový Čas