Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

10 naj destinácii Slovákov: Ktoré špeciality by ste mali ochutnať?

10 naj destinácii Slovákov: Ktoré špeciality by ste mali ochutnať?

Zdroj: profimedia.sk

Reklama

Leto nám chutí! A počas dovolenky zvlášť. Každá krajina nás láka nielen prírodou, pamiatkami či turistickými atrakciami, ale aj svojou kuchyňou.

Ktoré pochúťky by ste určite nemali vynechať v našich obľúbených destináciách? Nový Čas pre vás zostavil výber tých najtypickejších jedál a nápojov.

Chorvátsko

Krajina vás privíta najchutnejšími slávkami a ustricami na celom Jadrane. Jahňacie a teľacie mäso pripravujú pod hlineným zvonom na pečenie - peka. Jedlo, na ktoré si najviac počkáte, je mäsová pašticada, ktorá sa pripravuje 2 dni. Zo studenej kuchyne vyskúšajte soparnjak - cesto naplnené zmesou olív, fíg a olivového oleja. Najslávnejším chorvátskym syrom je pag. Ako dezert si domáci doprajú pečené gaštany či smotanovú zmrzlinu. Chorvátsko vás prekvapí aj bohatým výberom vín či višňovým likérom s názvom Maraschino.

Egypt

K tradičným jedlám patria fúl (guľáš s fazuľami a paradajkami) či pochúťky z mletého mäsa - kofty a kebab. V šalátoch prevláda kyslý list nazývaný gardžir. Ak vás lákajú dezerty, nevynechajte omali - pečený dezert z ryže, mlieka, hrozienok a kokosu. Ochutnajte aj múčnik baklava plnený orieškami a medom. Stretnete sa aj s karkade - ibiškovým čajom. Budete mať možnosť skúsiť datľové brandy a zibib (anízom ochutený alkohol). Vyberiete si aj z ponuky bielych a červených vín vyrábaných z hrozna a datlí.

Grécko

Grécka kuchyňa je ľahká a chutná. Jedlom, ktoré by ste nemali vynechať, je moussaka - baklažánový nákyp s mletým mäsom. Mäso opečené na špíze nájdete pod názvom souvlaki. Najčastejšie je bravčové a objednať si ho môžete aj s pita chlebom (arabský chlieb). Ochutnajte aj pravý grécky gyros - z bravčoviny či baraniny. Podáva sa s omáčkou tsatsiki. Obľúbené sú aj yemisty - paradajky a papriky plnené mletým mäsom a ryžou. Závan exotiky na vás čaká s plnenými listami viniča dolmades. Gréci majú známe silné vína i anízovú pálenku uzo.

Taliansko

Pravlasť pizze, syrov a vína je aj krajinou cestovín. Ako prílohy používajú ryžu a zeleninu, obľúbené sú aj parmezán a mozzarella. Skúste aj tzv. suché polievky - cestoviny alebo ryžu s paradajkovou alebo so syrovou omáčkou. Ak máte záujem o niečo netradičné, stavte na frito misto di pesce - rybiu zmes či frito misto di mare, kde nájdete okrem rýb aj chobotnice či kraby. Kvalitné talianske vína sú označené písmenami D. O. C. Nevynechajte ani amaretto di saronno - nápoj z mandlí.

Turecko

Stretnete sa tu s jedlami ako kebab, tsatsiki či baklava, a to preto, že turecká kuchyňa mieša prvky arabskej i gréckej kuchyne. Základom väčšiny jedál je zelenina, najobľúbenejší je baklažán. Tureckým stolom kraľujú jahňacie mäso, baranina alebo ryby. Bravčovina v moslimskej krajine chýba. Typickým jedlom okrem kebabu je pilaf - rizoto s prímesou baklažánu, hráška či fazule. Nevynechajte ani köfte - malé placky z mletého mäsa. Sladkou pochúťkou je sezamová pasta - chalva. Skúsiť môžete aj chlieb varený v sirupe. Neodíďte bez ochutnávky pravej tureckej kávy, ktorá sa sladí počas prípravy.

Bulharsko

Jedlá s prevahou zeleniny radia bulharskú kuchyňu medzi najzdravšie. Obľúbené sú aj mliečne výrobky. Na ich stoloch nechýbajú fazuľová polievka čorba či kebapčety - šišky z mletého mäsa. Skúste aj studenú polievku z kyslého mlieka s uhorkami a cesnakom nazývanú tarator. Skvelou slanou pochúťkou je banička - koláč plnený ovčím syrom. Tradičnými liehovinami sú vínna pálenka rakijae, anízový likér mastika, mentolová pálenka a vodka.

Tunisko

Kuchyňa bohatá na ovocie, zeleninu, kuracie mäso, baraninu, hovädzie mäso, olivy a datle. Ak máte radi jahňacie mäso, vyskúšajte brochettes – malé grilované kocky mäsa. Uprednostňujete počas leta radšej šaláty? Mechoia je správnym riešením. Okúste aj tuniskú podobu kebabu – brik. Nevynechajte ani kus-kus, ktorý sa v Tunisku podáva najmä k baranine. Poznáte šorbu, hustú polievku z hovädzieho mäsa? V dezertoch sú väčšinou med, figy či oriešky. Ak máte radi brandy, vyskúšajte bukhu. Ak chcete niečo jemnejšie, dajte si datlový likér tabarin.

Rakúsko

Rakúska gastronómia je mäsitá a sladká. Z krajiny nemôžete odísť bez toho, aby ste ochutnali viedenský rezeň. Tradičným jedlom je aj hovädzia špička v zeleninovom vývare. Regionálnou špecialitou sú tirolské knedličky s údeným mäsom, kyslou kapustou a so zemiakmi. Zo sladkostí sa preslávili Sacherova torta či jablková štrúdľa a Mozartove guľôčky. K tradičným nápojom patria Almdudler, ktorý sa podobá zázvorovému pivu, Obstler – ovocné brandy alebo národné víno – Grüner Veltliner.

Španielsko

Táto kuchyňa sa označuje ako stredomorská. Je menej zameraná na mäso či polievky, Španieli uprednostňujú skôr predkrmy, napr. tapas – malé chuťovky. Vyskúšajte aj tortillu. Ak máte radšej mäso, neodmietnite jamón serano – sušenú horskú šunku, paellu – španielsku variáciu rizota. Ste polievkový typ? Osviežujúce gaspacho – drvené paradajky, uhorka, paprika, ocot, chlieb a olivový olej - je teda ideálnym riešením. Alebo skúste fabadu. Sviatočným múčnikom je churros - vyprážané chrumkavé tyčinky namočené v sirupe. Váš smäd uhasia mimoriadne obľúbené sangria alebo grenadína.

Francúzsko

Dôležitá je príprava jedla, ale aj jeho servírovanie. A Francúzi to vedia. Francúzsko volajú krajinou vína a syrov, ale strava je tu pestrá. Mäsu kraľuje králičie. Samostatnou kapitolou sú ryby a dary mora. Ráno začnite pravým croissantom. Medzi typické jedlá patria coq au vin - kohút na víne alebo les escargots - slimáky, obľúbené ako predkrm. Nevynechajte ani rybiu polievku - bouillabaisse. Z dezertov skúste pudingový créme brulée alebo crepe suzettes - palacinky s karamelovo-pomarančovou omáčkou či slaný quiche - koláč zapekaný so smotanou, syrom, s mäsom či lososom.

Autor: © Nový Čas

Vyberáme pre Vás niečo viac