Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.08.2011 13:00 | Správy | Domáce správy

Rok po tragédii v Devínskej: Ako zmenila život na Slovensku?

Samotár Ľubomír Harman († 48) so samopalom vzor 58 vlani 30. augusta zastrelil v byte v Devínskej Novej Vsi päť ľudí z jednej rodiny.

Pred vchodom zavraždil ďalšieho muža, ktorý práve išiel za príbuznými. Guľka zranila aj policajta, ktorý sa snažil strelca zastaviť. Ďalšia strela zabila ženu na balkóne v neďalekom dome. Strelec behal so zbraňou aj po ulici a zranil desiatky ľudí. Útočníka zasiahol kukláč a Harman si ešte strelil do hlavy aj sám. Motív vyčíňania ostal záhadou.

Motív neznámy

Ľubomír Harman vystrelil 140-krát, z toho 24-krát v byte a 116-krát na ulici. Policajti vypálili 15 nábojov. Vyčíňanie trvalo 31 minút. Pitva ukázala, že v čase besnenia mal vrah v krvi pol promile alkoholu a len tesne pred streľbou vdychoval acetón. Táto látka sa však objavuje v tele napríklad aj u cukrovkárov. Podľa expertov Harman touto chorobou netrpel. Vyšetrovateľ trestné stíhanie zastavil, keďže podozrivý je mŕtvy.

ŠTÁTNY SMÚTOK

Na druhého septembra vláda vyhlásila vlani štátny smútok. Na pohreby obetí nikto z predstaviteľov vlády neprišiel ani neposlal kvetinový dar. Ukázal sa tam iba starosta Devínskej Novej Vsi. Sumou 500 € prispela pozostalým na pohreb mestská časť a 320 € poskytol Bratislavský samosprávny kraj. Príbuzní obetí dostali od ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny odškodné 300 €.

AKCIA BONANNO Štyria sudcovia, sudca zo žilinského krajského súdu, sudca z Okresného súdu v Čadci a námestník generálnej prokuratúry sa vlani na jeseň stretli v bare Bonanno v Rajeckých Tepliciach na akcii občianskeho združenia Justičný Oskar. Nový Čas získal video a fotografi e z tejto párty. Advokát na penzii vítal prichádzajúcich hostí na ulici pred podnikom s modrými slúchadlami na ušiach a nefunkčným samopalom v ruke.

933265:gallery:false:false:false

OSLAVNÉ NÁPISY

Na stenách paneláka, kde sa tragédia odohrala, sa objavili nápisy podporujúce masaker. Nápisy „P. Harman, ďakujeme, občania DNV“ a „Harman, hrdina“ vzbudili u domácich pohoršenie a padlo aj trestné oznámenie. Stíhanie však bolo prerušené, pretože sa nepodarilo zistiť skutočnosti oprávňujúce vykonať ho proti konkrétnej osobe.

639382:gallery:false:false:false

ZMENILI ZÁKON O ZBRANIACH

Reakciou ministerstva vnútra na tragické udalosti bola aj novela zákona o zbraniach a strelive, ktorá nadobudla účinnosť 1. mája tohto roka. Okrem iného uložila povinnosť každému držiteľovi strelnej zbrane podrobiť sa aspoň raz počas života vyšetreniu u klinického psychológa. Každých desať rokov ho musia navštíviť aj všetci, ktorí majú právo nosiť zbraň - policajti, športovci a esbéeskári.

STRATENÉ SAMOPALY

Samopal vzor 58 bol od novembra 2010 súčasťou výzbroje policajných hliadok, obchôdzkových policajtov služby poriadkovej a dopravnej polície. Používanie tejto zbrane nariadil šéf rezortu vnútra Daniel Lipšic. Na zbrane však policajti neboli zvyknutí a začali ich strácať. Známy je prípad, keď si policajt položil samopal na strechu auta a s kolegom odišiel z miesta. Stratenú zbraň našiel vodič autobusovej linky na zastávke v bratislavskom Lamači. Nariadenie policajných šéfov sa zmenilo a samopaly už nosia len policajti z pohotovostnej motorizovanej jednotky a zasahujúci kukláči. O tom, či policajti zaradení na ostatné útvary krajského a okresného riaditeľstva musia samopaly nosiť, rozhodujú ich šéfovia s prihliadnutím na bezpečnostnú situáciu.

ZRANENÝ POLICAJT UŽ ROBÍ RIADITEĽA

Na miesto streľby dorazil medzi prvými aj vtedajší zástupca na policajnej stanici v bratislavskej Devínskej Novej Vsi Karol Vrchovský. Odrazená guľka zo zbrane šialeného strelca mu preletela cez hornú peru, zasiahla lícnu kosť, ďasná a vyšla neďaleko pravého ucha. Neskôr ho minister vnútra Daniel Lipšic mimoriadne povýšil do hodnosti kapitána. Rok po tragickej udalosti tu už pracuje ako riaditeľ. „Snažím sa na to už nemyslieť, hoci si uvedomujem, že k takýmto udalostiam sa treba vracať. Pozerám sa dopredu a k minulosti sa radšej nevraciam,“ povedal pre Nový Čas.

631306:gallery:false:false:false

RODINA OBETÍ V BYTE HRÔZY NEBÝVA

V byte, v ktorom sa stal masaker, príbuzní obetí nebývajú, predali ho. Žijú v bratislavskej ubytovni neďaleko Zlatých pieskov, iná časť rodiny býva v rodinnom dome v Devínskej Novej Vsi.

PRÍPAD PANELÁK

Nová séria obľúbeného seriálu TV JOJ Panelák sa začala poriadne zostra. Juraj Slezáček, ktorý stvárňuje profesora Blichára, sa so slúchadlami a so zbraňou v ruke vybral ničiť potkany. Na chodbe vyľakal poštárku. Autor scenára tvrdí, že si nerobili žarty zo situácie, ktorá nastala, a obhajoval sa, že to sa môže stať aj bežne v živote, že niekto nevedomky napodobní tragickú udalosť.

979274:gallery:false:false:false

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Britský boxer Daniel Dubois, ktorý si udržal titul majstra sveta v ťažkej váhe organizácie IBF.
Foto
Obrovská senzácia na Wembley: Joshua prehral po zdrvujúcom knokaute
Foto
Podmanila si Košice i celé Československo: Navždy odišla veľká legenda
Kamila má dve deti, syna Martina a dcéru Danielu.
Náhla smrť syna herečky Kamily Magálovej: Známy advokát Martin († 49) mal zomrieť v zahraničí
Barbora Švidraňová
Foto
Barbora Švidraňová otvorene: PRAVDA o estetických zákrokoch a... ORGAZME?! Aha, čo prezradila
Dieťa sa hrá s mobilným telefónom (ilustračná fotografia).
Ikonická hračka hlási veľký návrat: Možno ste na nej vyrastali aj vy! Bude mať vylepšenia
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán priblížil, ako sa Maďarsku darí bojovať s povodňami: Môžu si vydýchnuť? Takáto je súčasná prognóza
Foto
Ružomberok trápil Slovan, Weiss má o starosť navyše: Kľúčoví hráči sú zranení!
Ed Sheeran zaspieval na želanie bežkyni.
Slávny spevák sa prihovoril bežkyni: Odpadnete, čo pre ňu urobil! Všetko je na VIDEU
V Bratislave došlo k vážnej dopravnej nehode.
Nehoda v Petržalke! Muž videl zrážku áut s cyklistami na VLASTNÉ OČI: Opísal hrôzu, ktorá sa tam stala
Odvolávanie Michala Šimečku.
Parlament bude po víkende opäť zasadať: Opozícia chce odvolávať hneď niekoľkých ministrov, aké sú šance na úspech?
Slovenskí futbalisti s trénerom Weissom.
Foto
Weiss je trénerský magnet na úspechy, kariéru mu pribrzdilo zranenie: Velikán oslavuje jubileum
Ryžový tanier s mletým mäsom 
Foto
Nemáte čas variť? Nezúfajte! Túto RÝCHLU a chutnú večeru pripravíte za pár minút