Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.09.2011 07:25 | Správy | Zahraničné správy

Kaddáfí zrejme chystá útek: Do Nigeru dorazil konvoj so zlatom a peniazmi

Do púštneho mesta Agadezu na severe Nigeru v noci na dnes prešla kolóna vojenských vozidiel, vďaka ktorej by mohol z Líbye utiecť Muammar Kaddáfí.

Kolóna by mohla byť súčasťou tajného plánu na útek zvrhnutého líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího do niektorého spriateleného afrického štátu. Podľa agentúry Reuters by sa ku konvoju mohol neskôr pripojiť Kaddáfí i so svojím synom Sajfom Islámom a zamieriť do Burkine Faso, ktorá pred nedávnom ponúkla vodcovi azyl.

Príchod kolóny do Agadezu oznámil najskôr agentúre AP majiteľ denníka Agadez Info Abdoulaye Harouna. Kolónu podľa neho sprevádzal oddiel nigerských Tuarégov, ktorý vedie bývalý minister nigerskej vlády Rissa ag Boula. Tuarégovia udržiavali s Kaddáfím priateľské vzťahy, podľa diplomatov, Kaddáfí podporoval ich boj za osamostatnenie. Podľa agentúry AP prišiel do Nigeru konvoj 250 vozidiel.

Taká veľká kolóna by sa po ceste nemohla bezpečne pohybovať bez dohody s leteckými silami NATO. Bojové letky NATO pritom v minulých dňoch križovali nebo nad juholíbyjskou púšťou a snažili sa zachytiť akýkoľvek pohyb vojenských konvojov.

Konvoj pravdepodobne nezamieril do Nigeru priamo z Líbye, ale okľukou cez alžírske územie. Do Alžírska sa minulý týždeň uchýlila Kaddáfího žena, dcéra a dvaja synovia. Francúzske armádne zdroje nevylučujú, že Kaddáfí sa so svojím synom pripojí ku kolóne cestou do Burkine Faso, ktorá im ponúkla azyl.

Krátko pred oznámením o príjazde líbyjskej kolóny do Agadezu poskytol rozhovor sýrskej televízii Ar-Raj Kaddáfího hovorca Músá Ibráhím. Povedal, že plukovník sa teší "skvelému zdraviu" a organizuje obranu v Líbyi. "Je na mieste, kam sa skupiny vzbúrencov nedostanú, je v Líbyi," povedal hovorca. V Líbyi sa podľa hovorcu nachádza aj Kaddáfího syn Sajf Islám, ktorý sa v krajine presúva z jedného miesta na druhé.

Konvoj viezol zlato a peniazeLíbyjský konvoj desiatich vozidiel vezúcich zlato a finančnú hotovosť prekročil v pondelok večer hranicu do Nigeru. Informoval o tom dnes predstaviteľ líbyjskej Prechodnej národnej rady Fathí Baadža, ktorý citoval zdroje z kmeňa Tuarégov, žijúceho na púšti Sahara na oboch stranách hranice.

Hotovosť pochádzala z pobočky Centrálnej banky v líbyjskom meste Syrta, uviedol o čosi neskôr hovorca vládnucej Prechodnej národnej rady Háfiz Ghúga.

"V noci nadnes desať vozidiel vezúcich zlato, eurá a doláre prekročilo hranicu v Džufre do susedného Nigeru, za pomoci Tuarégov z nigerského kmeňa," uviedol tlačovej agentúre Reuters do telefónu šéf výboru Prechodnej národnej rady pre politické a medzinárodné záležitosti Fathí Baadža.

Padne posledná Kaddáfího bašta?

Vyjednávač líbyjských povstalcov oznámil, že vodcovia kmeňov v bašte Muammara Kaddáfího, meste Baní Walíd, sa pokúšajú presvedčiť Kaddáfího tamojších verných stúpencov, aby zložili zbrane.

Mesto Baní Walíd je jednou zo zostávajúcich bášt Kaddáfího a je obkľúčené tisíckami povstalcov. Tí sa už niekoľko dní snažia dosiahnuť dohodu o pokojnej kapitulácii, napísala agentúra AP.

Povstalecký vyjednávač Abdalláh Kanšíl uviedol, že kmeňoví vodcovia chcú záruky, že povstalci nepodniknú odvetu a nebudú sa mstiť. Vyjednávač dodal, že kmeňoví vodcovia sa pokúšajú presvedčiť Kaddáfího verných stúpencov, aby zložili zbrane.

USA: Kaddáfí do Nigeru neodcestoval

Spojené štáty predpokladajú, že do Nigeru v konvoji odcestovali vysokopostavení predstavitelia zvrhnutého líbyjského režimu, Muammar Kaddáfí však v ňom nebol. Vyhlásila to dnes na brífingu hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Victoria Nulandová.
USA vyzvali vládu Nigeru, aby líbyjských predstaviteľov zadržala, dodala Nulandová.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Statný kuchár Kemkovi poriadne vylepí.
V šou Možné je všetko lietali facky! Martin Novák si pre Kemku pripraví nezabudnuteľnú odvetu
Päťnásobný majster Európy v kulturistike Adam Cibuľa (60) už 7 rokov nemal v rukách činky a je bez poriadnej strechy nad hlavou.
Foto
Z kulturistu Adama Cibuľu je bezdomovec: Šampión ŽOBRE na ulici a stravu hľadá v kontajneroch!
(ilustračné foto)
Váš Tip
Slovenskí vedci na misii v Tichom oceáne: Aká je pravdepodobnosť, že človeka zraní vesmírny odpad?
Foto
Zásadné zmeny v živote Slafkovského: Teraz sa pochválil aj novým luxusným kúskom
Len pred pár dňami sa syn Roba Beňa († 54) postavil pred markizácke kamery v ich úspešnom seriáli Dunaj.
Foto
Syn Roba Beňa († 54) kráča v jeho šľapajach: PREMIÉRA pred kamerami! Tínedžer debutoval v úspešnom seriáli
Jana Gantnerová - Vo Svetovom pohári bola v prvej desiatke 29-krát.
Foto
Absolventi športového gymnázia: Stretnutie po 50 rokoch! Aké esá vyrástli v unikátnej lyžiarskej triede?
Chrápanie môže byť predzvesťou vážneho ochorenia (ilustračná fotografia).
Robí vám chrápanie zo života peklo? POZOR, nie je to len nepríjemnosť: Skúste tieto TRIKY
Most v banskobystrickej mestskej časti Kremnička, ktorý vo štvrtok 19. septembra 2024 náhle uzavreli pre jeho havarijný stav a spolu s ním aj úsek rýchlostnej cesty R1 idúcej pod ním, začali búrať.
AktualizovanéFoto
Most v banskobystrickej Kremničke CHÁTRAL: Mesto prijalo rozhodnutie, stavbu začali BÚRAŤ
(ilustračné foto)
Astronomická jeseň je ZA ROHOM, oproti minulému roku nastala ZMENA: Dôvod je prostý
Foto
Vstup do Ligy majstrov belasým nevyšiel: Bude Slovan fackovací panák?
Kozák a Slováková spolu randia už niekoľko rokov. V minulosti sa však stihli už aj rozísť.
Foto
Nehnuteľnosti Kozáka a Slovákovej: Státisícová HACIENDA na Jadrane! Len na skok od vily známeho športovca
Samuel Libay
FotoVáš Tip
Oči Slovákov môžu vidieť jeho diela po prvýkrát naživo: Skvosty známeho slovenského šperkára vás zhypnotizujú!