Na zdravie! To sú najčastejšie slová posledných dní. Vstúpte s Novým Časom do polievkovej lekárne.
Cviklová polievka proti chrípke
Okrem klasickej kuracej polievky môžete bojovať proti chrípke aj cviklou. Vďaka svojej výraznej farbe je aj bohatým zdrojom antioxidantov. Zlepšuje bunkové funkcie a zabíja baktérie, čím posilňuje imunitu ako celok.
Potrebujete: 300 g cvikly (predvarenej), 1 cibuľu, 0,5 l zeleninového vývaru, 1 PL oleja, 1 zväzok pažítky, 150 g kyslej smotany, soľ, mleté čierne korenie
Postup:Cibuľu osmažte na oleji a potom ju vyberte. Pridajte nahrubo nastrúhanú cviklu a duste 5 minút. Pridajte 3/4 nasekanej pažítky, premiešajte, nechajte ju prehriať a rozmixujte na pyré. Pridajte 1 PL smotany, korenie a soľ. Pri servírovaní polievku prizdobte zvyšnou smotanou a pažítkou.
TIP: Pohár červeného vína jej účinok zvyšuje.
Gulášová polievka
Príčinou únavy môže byť aj nedostatok zinku, železa a vitamínu C. Gulášová polievka je výborným zdrojom energie aj vďaka zinku v hovädzom mäse a céčku z papriky. Paradajky sú jedny z najúčinnejších antioxidantov.
Potrebujete: 1,5 kg hovädzieho mäsa, 2 lyžice oleja, 0,5 kg zemiakov, 0,5 kg papriky (viacfarebná), 2 cibule, 250 g paradajok, 3 strúčiky cesnaku, čili, 3/4 l hovädzieho vývaru, čierne korenie, soľ
Postup: Cibuľu, cesnak, paradajky, papriku a zemiaky umyte a nakrájajte. Mäso prudko opečte na oleji, pridajte mrkvu a cesnak, poduste a zalejte vývarom. Poduste pol hodiny, pridajte všetky ostatné ingrediencie a varte ešte 45 minút.
Tip: Polievku začnite jesť už pri prvom náznaku problémov, po ich prepuknutí aj niekoľkokrát denne.
Cesnaková polievka proti únave
Studené nohy sú dôsledkom problémov obehového systému. Pomáha cesnak, ktorý zlepšuje prekrvenie a upraví látkovú výmenú, čo ocenia najmä reumatici.
Potrebujete: 1 l zeleninového vývaru, 50 g masla, 60 g múky, 150 g nakrájaného cesnaku, 100 ml smotany, soľ, korenie
Postup: Zohrejte vývar. V hrnci zmiešajte rozpustené maslo s múkou, pridajte 2/3 cesnaku a smotanu. Zmes premiešajte a vlejte do nej vývar, nechajte prevrieť, dochuťte soľou, korením a zvyšným cesnakom.
TIP: Či došlo k náprave vo vašom organizme, si môžete overiť aj u lekára krvnými testami.
Polievka z avokáda Proti starnutiu pleti
Avokádo je výborné proti vráskam. Obsahuje cenné mastné kyseliny, vitamíny A, C, E, draslík, železo, vápnik, fosfor a vitamíny skupiny B. Vaša pokožka bude pružná, pevná a hladká.
Potrebujete: 3 avokáda, citrón, 750 ml zeleninového vývaru, 150 g kyslej smotany, 100 ml suchého sherry, soľ, korenie
Postup: Nakrájajte 2 avokáda a zalejte vývarom. Časť z jedného nastrúhajte, vymiešajte so smotanou a vlejte to do vývaru. Za stáleho miešanie pridajte sherry, citrónovú šťavu, soľ, korenie. Pred podávaním polievku posypte avokádom.
TIP: Vďaka citrónu avokádo nezhnedne.
Mrkvová polievka pri obehových problémoch
Vďaka nej sa na začiatku 20. storočia podarilo výrazne znížiť úmrtnosť detí pre problémy s hnačkami. Pri varení mrkvy totiž vznikajú malé molekuly oligosacharidov, na ktoré sa viažu baktérie, ktoré sú následne vylúčené z tela spolu so zvyškom nestrávenej stravy.
Potrebujete: 500 g mrkvy, 1 l vody, štipku soli
Postup: Mrkvu ošúpte, nakrájajte a varte vo vode cca hodinu. Uvarenú zmes potom rozmixujte, zalejte vriacou vodou tak, aby objem polievky bol opäť okolo 1 litra. Osoľte a nechajte prevrieť.
Kuracia polievka proti nachladnutiu
Ak ste kvôli nachladnutiu stratili všetok čuch, kuracia polievka je pre vás ideálnym riešením. Vďaka viacerým druhom koreňovej zeleniny je skvelou zásobárňou vitamínov. Petržlenova vňať navyše bojuje proti voľným radikálom.
Potrebujete: 1 sliepka, 3 l vody, 2 ks mrkvy, 1 petržlen, kúsok zeleru, 1 cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 4 ks nového korenia, 4 ks čierneho korenia, petržlenová vňať, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Mäso očistite a spolu s kosťami vložte do studenej vody. Pridajte očistenú zeleninu, koreniny a na mmiernom ohni varte približne 2 hodiny. Po uvarení vyberte z polieky mäso a zeleninu, pokrájajte ich na kúsky a polievku preceďte. Kúsky potom zalejte buď priamo v tanieri alebo v hrnci.
Tip: Jedzte ju teplú, zvlhčia sa vám tak aj dýchacie cesty.
Zemiaková polievka proti páleniu záhy
Príliš mastné, príliš ostré, príliš čokoľvek - to všetko môže spôsobiť pálenie záhy. Mimoriadne nepríjemné je, ak vás postihuje častejšie. Pri zložitejších prípadoch je potrebné vyhľadať lekára, pri ľahších formách proti páleniu pomáhajú aj obyčajné zemiaky.
Potrebujete: 1,5 l zeleninového vývaru, 1 kg zemiakov, 1 paprika, 1 zväzok koreňovej zeleniny, 1 zväzok čerstvej majoránky, 1 lyžica mlete rasce, soľ
Postup: Očistenú zeleninu a zemiaky nakrájajte na kocky, zalejte vývarom. Potom, čo sa zmes prehreje, pridajte majoránku a duste ešte 20 minút v uzavretom hrnci. Pred dovarením vyberte majorán a polievku osoľte.
Tip: polievku posypte petržlenovou vňaťou a pažítkou, ktoré sú bohatými zdrojmi vitamínu C.
Šalviová polievka proti kašlu a bolestiam hrdla
Napriek tomu, že starí Egypťania nevedeli čo sú prostriedky proti starnutiutzv. anti - aging, využívali šalviu práve na tento účel.táto bylina pôsobí dezinfekčne, účinne bojuje proti kašľu amá pozitívny vplyv na vaše hrdlo. V kombinácii s protizápalovými sulfidmi v cesnaku je presne tým, čo boľavé hrdlo potrebuje.
Potrebujete: 1,5 l vody, 4 strúčiky cesnaku, 6 lístkov šalvie, 2 PL olivového oleja, 2 žĺtky, soľ
Postup: Prelisovaný cesnka, šalviu, soľ a olej nechajte variť aspoň 30 minút vo vode. Návev potom prelejte cez sito. Žĺtka rozmiešajte a vlete do hrnca s teplým nálevom za stáleho miešania až kým vajíčko nestuhne.Podávajte horúce.
Tip: Počas jedného týždňa berte pravidelne zinok (45 mg) a viatmín C (3g ), posilní to váš imunitný systém.
Polievka zo šťaveľa pri strate chuti do jedla
Hlad je najlepší kuchár, no v prípaded nechutenstva sa nemôžete spoliehať ani naň. Vtedy je vhodný čas siahnúť po šťaveli, ktorý ovplyvňuje trávenie a vracia chuť do jedla. S vysokým obsahom vitamínu C navyše podporuje imunitný systém.
Potrebujete: 1 veľký zemiak, 7- 10 listov šťaveľa, 1 PL smotany
Postup: zemiak uvarte v štvrťlitri vody, potom ho dostavte a nechajte pár minút chladnúť.Pridajte šťaveľ a rozmixujte. Podávajte ho so smotanou.
Tip: Pri ochoreniach obličiek by ste sa konzumácii šťaveľa mali vyhnúť. Vysoké dávky tejto rastliny sú jedovaté.
Polievka z bielej fazule proti stresu
Strukoviny obsahujú jedny z najúčinnejších zabijákov stresu - viatmíny B1, B2, B3 a kyselinu listovú. Ak vám ani prírodné prostriedky neprinesú očakávané výsledky, skúste si dať zmerať krvné hodnoty.
Potrebujete: 125 g bielej fazule, 80 g údenej slaniny, 4 mrkvy, 1/2 zelera, soľ, korenie
Postup: Fazuľu namočte cez noc, aby zmäkla, vodu z nej zlejte. Zeleninu a slaninu nakrájajte na kúsky a dajte variť spolu s fazuľou, kým nezmäkne. Občas ich premiešajte. Nakoniec polievku osoľte a okoreňte.
Tip: Tí, ktorí zle tolerujú strukoviny, by mali do polievky pridať štipku rasce alebo kúsok octu, budú tak ľahšie stráviteľné.
Kuracia polievka proti nachladnutiu
Ak ste kvôli nachladnutiu stratili všetok čuch, kuracia polievka je pre vás ideálnym riešením. Vďaka viacerým druhom koreňovej zeleniny je skvelou zásobárňou vitamínov. Petržlenova vňať navyše bojuje proti voľným radikálom.
Potrebujete: 1 sliepka, 3 l vody, 2 ks mrkvy, 1 petržlen, kúsok zeleru, 1 cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 4 ks nového korenia, 4 ks čierneho korenia, petržlenová vňať, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Mäso očistite a spolu s kosťami vložte do studenej vody. Pridajte očistenú zeleninu, koreniny a na mmiernom ohni varte približne 2 hodiny. Po uvarení vyberte z polieky mäso a zeleninu, pokrájajte ich na kúsky a polievku preceďte. Kúsky potom zalejte buď priamo v tanieri alebo v hrnci.
Tip: Jedzte ju teplú, zvlhčia sa vám tak aj dýchacie cesty.
Zemiaková polievka proti páleniu záhy
Príliš mastné, príliš ostré, príliš čokoľvek - to všetko môže spôsobiť pálenie záhy. Mimoriadne nepríjemné je, ak vás postihuje častejšie. Pri zložitejších prípadoch je potrebné vyhľadať lekára, pri ľahších formách proti páleniu pomáhajú aj obyčajné zemiaky.
Potrebujete: 1,5 l zeleninového vývaru, 1 kg zemiakov, 1 paprika, 1 zväzok koreňovej zeleniny, 1 zväzok čerstvej majoránky, 1 lyžica mlete rasce, soľ
Postup: Očistenú zeleninu a zemiaky nakrájajte na kocky, zalejte vývarom. Potom, čo sa zmes prehreje, pridajte majoránku a duste ešte 20 minút v uzavretom hrnci. Pred dovarením vyberte majorán a polievku osoľte.
Tip: polievku posypte petržlenovou vňaťou a pažítkou, ktoré sú bohatými zdrojmi vitamínu C.
Šalviová polievka proti kašlu a bolestiam hrdla
Napriek tomu, že starí Egypťania nevedeli čo sú prostriedky proti starnutiutzv. anti - aging, využívali šalviu práve na tento účel.táto bylina pôsobí dezinfekčne, účinne bojuje proti kašľu amá pozitívny vplyv na vaše hrdlo. V kombinácii s protizápalovými sulfidmi v cesnaku je presne tým, čo boľavé hrdlo potrebuje.
Potrebujete: 1,5 l vody, 4 strúčiky cesnaku, 6 lístkov šalvie, 2 PL olivového oleja, 2 žĺtky, soľ
Postup: Prelisovaný cesnka, šalviu, soľ a olej nechajte variť aspoň 30 minút vo vode. Návev potom prelejte cez sito. Žĺtka rozmiešajte a vlete do hrnca s teplým nálevom za stáleho miešania až kým vajíčko nestuhne.Podávajte horúce.
Tip: Počas jedného týždňa berte pravidelne zinok (45 mg) a viatmín C (3g ), posilní to váš imunitný systém.
Polievka zo šťaveľa pri strate chuti do jedla
Hlad je najlepší kuchár, no v prípaded nechutenstva sa nemôžete spoliehať ani naň. Vtedy je vhodný čas siahnúť po šťaveli, ktorý ovplyvňuje trávenie a vracia chuť do jedla. S vysokým obsahom vitamínu C navyše podporuje imunitný systém.
Potrebujete: 1 veľký zemiak, 7- 10 listov šťaveľa, 1 PL smotany
Postup: zemiak uvarte v štvrťlitri vody, potom ho dostavte a nechajte pár minút chladnúť.Pridajte šťaveľ a rozmixujte. Podávajte ho so smotanou.
Tip: Pri ochoreniach obličiek by ste sa konzumácii šťaveľa mali vyhnúť. Vysoké dávky tejto rastliny sú jedovaté.
Polievka z bielej fazule proti stresu
Strukoviny obsahujú jedny z najúčinnejších zabijákov stresu - viatmíny B1, B2, B3 a kyselinu listovú. Ak vám ani prírodné prostriedky neprinesú očakávané výsledky, skúste si dať zmerať krvné hodnoty.
Potrebujete: 125 g bielej fazule, 80 g údenej slaniny, 4 mrkvy, 1/2 zelera, soľ, korenie
Postup: Fazuľu namočte cez noc, aby zmäkla, vodu z nej zlejte. Zeleninu a slaninu nakrájajte na kúsky a dajte variť spolu s fazuľou, kým nezmäkne. Občas ich premiešajte. Nakoniec polievku osoľte a okoreňte.
Tip: Tí, ktorí zle tolerujú strukoviny, by mali do polievky pridať štipku rasce alebo kúsok octu, budú tak ľahšie stráviteľné.