Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.02.2012 00:00 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Slovák v Prahe skrýval pod posteľou lup z banskobystrického múzea

Z múzea v Banskej Bystrici zlodej ukradol 410 cenných predmetov. Niektoré sa našli v Prahe a vrátili do múzea.

Krádež v múzeu zistil v pondelok 17. mája 1993 správca Stredoslovensého múzea. Pri vstupe do budovy počul bzučanie vnútorného bzpečnostného systému. Na prvom poschodí našiel pootvorené dvere s vylomeným zámkom. Pri vyšetrovaní vyšlo najavo, že vonkajší bezpečnostný systém bol prerušený. Z vylomeného trezoru zlodej ukradol 410 vzácnych zlatých, pozlátených a strieborných predmetov. Bol medzi nimi aj 24 cm vysoký pokál banskobystrického richtára z minulého storočia, desiatky mincí od byzantských čias, zlaté náušnice a iné cenné predmety. Zlodej si ich mohol odniesť v stredne veľkej taške.

Odborníci po krádeži odhadli hodnotu ukradnutých vecí na vyše 54-tisíc eur. Na burze v zarhraničí však za také vzácne a jedinečné predmety mohli priekupníci zinkasovať desaťnásobne viac.

O tri mesiace do Stredoslovenského múzea vnikol ďalší vlamač. Skôr, ako stihol niečo odniesť, rozozvučalo sa signalizačné zariadenie a vtedy 19-ročného Banskobystričana chytili ochrancovia múzea. Súd mu za pokus o krádež vymeral trest 12 mesiacov s podmienečným odkladom na štyri roky.

Necelý rok po veľkej krádeži sa 220 ukradnutých predmetov objavila v pražskom zlatníctve a v Pezinku. V Prahe poklad na predaj ponúkol Slovák, ktorý v českej metropole býval. Priznal sa, že skôr ako sa vzácne veci odvážil predať, mal ich pol roka skryté pod posteľou. Nitky vedúce od vlamača v Banskej Bystrici k priekupníkom v Česku sa policajtom nepodarilo rozpliesť. Časť vrátených predmetov je sprístupnená v expozícii a časť putovala späť do trezoru. O osude ďalších 190 muzeálnych predmetov sa do múzea dostali rôzne, často protirečivé chýry.  Šampanské vo vzácnom richtárovom pokáli

Medzi cennosťami, ktoré sa vrátili na stredné Slovensko, bol aj vzácny historický pokál banskobystrického richtára Jozefa Glabitsa, ktorý mu venovali vďační občania pri jeho treťom zvolení v roku 1835. Práve do tohto pozláteného pokálu - na oslavu návratu cenného diela - symbolicky naliali natešení zamestnanci múzea šampanské.

Krátko po vrátení časti ukradnutých exponátov mohli vrátené veci obdivovať návštevníci múzea. Je paradoxné, že niektoré vrátené exponáty sa zaskveli v plnej nádhere, pretože pred plánovaným predajom ich pražský zlatník reštauroval. Na výstave pod názvom "Vykradnuté múzeum! návštevníci videli aj fotografie chýbajúcich vzácnych predmetov.

V piatok si v ďalšej časti seriálu o kradnutých umeleckých dielach prečítate, že stopy po veľkom rabovaní v múzeu na Slovensku sa objavili v Česku!

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Portrait of beautiful middle aged woman touching her face and laughing, enjoying her smooth face skin after using anti-aging cosmetics in the morning, bathroom interior, copy space
Slováci nie sú šťastní: Prieskum hovorí jasne! Na tieto faktory často zabúdame
Pri zrážke neďaleko Trenčianskych Teplíc sa zranil 53-ročný motocyklista
Zrážka auta s motocyklom: Na mieste zasahoval vrtuľník! Muž mal obrovské šťastie
Chlapec mal obrovské šťastie
Len 16-ročného chlapca napadol žralok: Vrtel hlavou a... Z útoku behá mráz po chrbte!
Photo of a place flooded. Overflow.
Americké úrady vyšetrujú tragický kolaps lávky: Nešťastná náhoda, či fatálne zlyhanie?
(ilustračné foto).
Úprava vyplácania rodičovského dôchodku dostala zelenú: Išlo to ľahšie, ako všetci očakávali
Ilustračná fotografia.
Smútok na slovenskej športovej scéne: Navždy nás opustil známy komentátor († 82)
Kráľovná Alžbeta II. zomrela vo veku 96 rokov.
Takto odišla Alžbeta II. († 96) na druhý svet: Dva záhadné listy a Karolovo zlé rozhodnutie
Ilustračné foto
Dráma na vlakovej stanici: Policajt nemal na výber! Hlásia obeť
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).
Výbor si posvieti na policajné razie v Bratislave: Šutaj Eštok tlačí pri vyšetrovaní na pílu
Dom, v ktorom žije Predná a Rózsa, sa nachádza iba kúsok od historického centra.
FotoVáš Tip
Zdenka Predná a Oskar Rózsa predávajú rodinný domček: Kúpili by ste takýto dom za 590.000 eur?
Close Up Of Man Collecting Parcel Delivery Outside Door
Sofia si objednala balík zo známeho e-shopu: Keď ho otvorila, onemela! Ešte sa hýbal
Minister označil udalosť za zbytočnú tragédiu.
Dohra po smrteľnom útoku medveďa na Hybe: Podľa Tarabu eliminovali 12 medveďov