Mnohé slogany na potravinách a v reklamách, ktoré nás lákajú na kúpenie výrobku, nie sú dokázané. Európski odborníci preto vytvorili zoznam tvrdení, ktoré budú môcť výrobcovia používať a ktoré naopak nie.
Spomínaný zoznam 222 vyhlásení o zdravotnej hodnote potravín už schválila Európska komisia. "Tento zoznam je založený na výsledkoch podrobnej vedeckej analýzy a pomôže do konca tohto roku odstrániť z trhu zavádzajúce vyhlásenia o účinku niektorých zložiek potravín na zdravie ľudí,“ uviedla Ingrid Ludviková zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. Napríklad tvrdenia typu "nízkotučné" alebo "znižuje cholesterol" budú musieť byť vedecky podložené a pravdivé.
Zoznam povolených vyhlásení je verejný a Európska komisia ho bude priebežne dopĺňať. Výrobcovia potravín majú 6 mesiacov na to, aby svoju činnosť prispôsobili novým požiadavkám. "Od začiatku decembra 2012 budú všetky vyhlásenia o zdravotnej hodnote potravín, ktoré nie sú autorizované, zakázané,“ dodala Ludviková.
Káva a kofeín
Nepreukázané
* Antioxidanty v káve pomáhajú chrániť naše bunky pred voľnými radikálmi.
* Kofeín (z kávy alebo čaju) napomáha uvoľňovaniu a spaľovaniu tuku a pomáha vytvárať negatívnu energetickú bilanciu.
* Kofeín (z kávy alebo čaju) zvyšuje fyzickú výkonnosť.
* Káva prispieva k zdravej hladine glukózy v krvi.
Sója
Nepreukázané
* Sójové bielkoviny prispievajú ku kontrole cholesterolu.
* Sója pomáha udržiavať zdravé tepny a zdravé srdce.
* Sójový lecitín pomáha ustáliť hladinu cholesterolu v krvi.
* Sójové bielkoviny podporujú chudnutie, prispievajú ku kontrole telesnej hmotnosti.
Čokoláda
Nepreukázané
* Polyfenoly sú antioxidanty, ktoré sa prirodzene vyskytujú v kakau a teda aj v tmavej čokoláde. Pomáhajú chrániť bunky tela pred voľnými radikálmi.
* Kinder čokoláda pomáha rastu.
Olivový olej
Schválené
* Polyfenoly prítomné v olivovom oleji prispievajú k ochrane krvných lipidov (LDL) pred oxidačným stresom. (Aby mohlo byť uvedené toto tvrdenie, spotrebiteľ musí byť informovaný o tom, že priaznivý účinok sa dosiahne pri dennom príjme 20 g olivového oleja.)
Nepreukázané
* Olivový olej má priaznivé účinky na srdce.
* Omega-6 (kyselina linolová z olivového oleja) vyživuje pokožku a ochraňuje ju pred UV žiarením.
Vlašské orechy
Schválené
* prispievajú k zlepšeniu pružnosti krvných ciev (Aby mohlo byť uvedené toto tvrdenie, spotrebiteľ musí byť informovaný o tom, že priaznivý účinok sa dosiahne pri dennom príjme 30 g vlašských orechov.)
Nepreukázané
* obsahujú vyvážený pomer nenasýtených mastných kyselín, ktoré pomáhajú udržiavať zdravé srdce
Jogurt
Schválené
* živé kultúry v jogurte alebo kyslomliečnych výrobkoch zlepšujú trávenie laktózy v prípade osôb, ktoré majú ťažkosti s trávením laktózy
Nepreukázané
* konzumácia nízkotučných mliečnych výrobkov (mlieko, jogurt, syr) pomáha k úbytku hmotnosti
Mlieko
Nepreukázané
* mlieko (kravské) a mliečne výrobky podporujú zdravé zuby, normálny a zdravý vývoj zubov
* odtučnená smotana v prášku pomáha pri zvýšenej žalúdočnej kyseline/pálení záhy, pomáha pri precitlivenom žalúdku, chráni sliznicu žalúdka
Cereálie
Nepreukázané
* konzumácia potravín s nízkym glykemickým indexom (zelenina, celozrnné cereálie) spolu so zdravou diétou pomáha udržať hladinu cukru a tuku v krvi a telesnú hmotnosť
* L-methionin je esenciálna aminokyselina potrebná pre rast a vývoj človeka a zvyšuje hodnotu bielkovín v cereáliách; pomáha fyzickému vývoju detí a chráni pred tvorbou zlého cholesterolu
Čaj
Nepreukázané
* flavonoidy zo zeleného čaju znižujú rýchlosť vstrebávania sacharidov o 25 %
* polyfenoly z čaju chránia bunky, majú antioxidačné účinky a prispievajú k ochrane organizmu
* čierny čaj zlepšuje sústredenie
Čo musia spĺňať výrobky pri používaní označenia
Nízkoenergetický
- výrobok neobsahuje viac ako 40 kcal (170 kJ)/100 g pri tuhých potravinách alebo viac ako 20 kcal (80 kJ)/100 ml pri tekutých potravinách; pri stolových sladidlách sa uplatňuje hranica 4 kcal (17 kJ)/porcia so sladiacimi vlastnosťami zodpovedajúcimi 6 g sacharózy (približne 1 čajová lyžička sacharózy)
Bez energetickej hodnoty
- výrobok neobsahuje viac ako 4 kcal (17 kJ)/100 ml; pri stolových sladidlách sa uplatňuje hranica 0,4 kcal (1,7 kJ)/porcia so sladiacimi vlastnosťami zodpovedajúcimi 6 g sacharózy (približne 1 čajová lyžička sacharózy)
S nízkym obsahom tuku
- výrobok neobsahuje viac ako 3 g tuku na 100 g pri tuhých potravinách alebo 1,5 g tuku na 100 ml pri tekutých potravinách (1,8 g tuku na 100 ml pri polotučnom mlieku)
Bez cukru
- výrobok neobsahuje viac ako 0,5 g cukru na 100 g alebo 100 ml
S nízkym obsahom cukru
- výrobok neobsahuje viac ako 5 g cukru na 100 g pri tuhých potravinách alebo 2,5 g cukru na 100 ml pri tekutých potravinách
Bez prídavku cukru
- výrobok neobsahuje žiadne pridané monosacharidy alebo disacharidy ani žiadnu inú potravinu použitú pre jej sladiace vlastnosti. Ak sa v potravine vyskytuje cukor prirodzene, na označení by sa malo uviesť aj toto: „obsahuje prírodné cukry“
S vysokým obsahom vlákniny
- výrobok obsahuje aspoň 6 g vlákniny na 100 g alebo aspoň 3 g vlákniny na 100 kcal