Informovala o tom Štátna veterinárna a potravinová správa SR (ŠVPS) na svojej internetovej stránke s upozornením, aby spotrebitelia tento výrobok nekonzumovali.
"Pri úradnej kontrole v prevádzkarni CBA Slovakia, s.r.o., Potraviny 7211, Centrum – Stred 53, 017 01 Považská Bystrica bola odobratá úradná vzorka kuracej zmesi Fašírky á 600 g, hlbokozmrazenej, mäsový prípravok s označením výrobnej dávky L 9120709001 výrobca HYZA a.s., Odbojárov 2279/37, 955 92 Topoľčany, vzorkované množstvo 16 ks s dátumom spotreby 07.01.2013, v ktorom laboratórnymi skúškami bol zistený pozitívny nález Salmonella enteritidis," informovala ŠVPS s tým, že voči prevádzkovateľovi bude začaté správne konanie.
Viceprezident spoločnosti CBA Slovakia Vladimír Kocúrek pre portál sme.sk reagoval, že predmetný výrobok už stiahli z predaja. V obchode sa tiež objavili oznamy, ktoré o pozitívnom náleze informujú zákazníkov. "Začali sme komunikovať s dodávateľom, spoločnosťou Hyza a žiadame od nej vysvetlenie," doplnil Kocúrek s tým, že CBA Slovakia prijala niekoľko systémových opatrení, aby dokázala rýchlejšie a silnejšie reagovať na takéto zistenia.
Hľadajú vonkajšie zdroje nákazy
Spoločnosť Hyza, a. s., nie je podľa slov jej marketingového riaditeľa Mikuláša Šranka zdrojom vzniku salmonely v kuracej zmesi fašírka.
"Závery veterinárnej kontroly regionálnou veterinárnou a potravinovou správou v našom podniku sú jednoznačné – Hyza nie je zdrojom vzniku salmonely v hlbokomrazenej kuracej zmesi fašírka," informoval dnes Šranko v súvislosti s vývojom kontrol a identifikácie nálezu salmonely vo výrobku hlbokomrazenej kuracej zmesi fašírka 600 g, výrobnej šarže L9120709001 od spoločnosti HYZA, a. s., s dátumom výroby 9.7.2012 a spotreby 7.1.2013.
"V rámci systému dosledovateľnosti sme informovali všetkých 63 predajní, na ktoré bol výrobok v zavezený a v úzkej spolupráci s odberateľmi sme výrobky stiahli z pultov predajní," konštatoval.
"Aktuálny úradný záznam zo 7. septembra 2012 o dodatočnej veterinárnej kontrole číslo 12641/2012/DVK/SK, vykonanej úradom Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v zastúpení MVDr. Silviou Kuricovou potvrdzuje, že vo výrobnom a v skladovacom procese boli dodržané všetky bezpečnostné a zdravotné postupy. Kontrola vylúčila vznik nálezu salmonely v spoločnosti HYZA, a. s.," spresnil.
Zároveň ubezpečil, že spoločnosť naďalej spolupracuje s kontrolnými orgánmi na prešetrení možných externých príčin pôvodu salmonely a aktuálne prebiehajú kontroly kontra vzoriek výrobkov stiahnutých z predajní.