Hody sú v plnom prúde: Ako si pripraviť chutnú kačicu alebo hus
20. 10. 2012, 13:00 (aktualizované: 25. 5. 2020, 14:15)

Zdroj: shutterstock
Spravte si jesenné hody u vás doma! Pečená hus či kačica totiž patria k jeseni rovnako ako burčiak či padajúce lístie.
V mnohých reštauráciách sa tak stretávame so špeciálnym hodovým menu. Cena pre štvorčlennú rodinu sa pohybuje od 30 do 50 € v závislosti od typu reštaurácie. Nový Čas vám prináša návod, ako si kačicu či hus môžete pripraviť priamo vo vašej kuchyni a ušetriť.
Ako na to?
- deň vopred kačicu či hus poriadne nasoľte zvonku aj zvnútra
- nechajte ju odležať v chladničke (čím viac sa soľ dostane do svalov, tým je mäso šťavnatejšie)
- po vybratí z chladničky mäso neomývajte!
- kačku položte na vymastený pekáč
- ak chcete, môžete do nej dať i jablko alebo pomaranč, prípadne i obe, aby sa uvoľnila šťava
- najskôr ju zapečte pri 160 °C odkrytú asi pol hodiny, potom teplotu znížte na 140 °C a pečte ju bruchom dolu ešte aspoň dve hodiny
Tip
č. 1: Kačka/hus sa pečie bruchom dolu, aby masť lepšie stekala.
č. 2: Kačku/hus potierajte pravidelne počas pečenia medom zriedeným s vodou, až kým koža nebude zlatohnedá.
č. 3: Ak chcete výraznejšiu chuť, po odstátí v chladničke mäso posypte rascou.
Kačka
V klasickej porcii je oproti kurčaťu vyše dvojnásobné množstvo vitamínu B1 a vitamínu B2. Obsahuje trikrát viac železa ako kurča a je kvalitným zdrojom draslíka a zinku.
Pečená kačka s plnkou
Potrebujete: kačku, soľ, mletú rascu
Na plnku: 5 rožkov, mlieko, 200 g kuracej pečene, 2 vajcia, majorán, čierne mleté korenie, soľ, petržlenovú vňať, 1 cibuľu
Postup: Kačicu pripravte ako v základnom recepte. Pripravte si plnku z pomletej pečene, nasekanej vňate a cibule, vajec, soli, majoránu a na kocky nakrájaných rožkov namočených v mlieku, ktoré predtým vyžmýkate. Kačicu naplňte plnkou a z oboch strán uzavrite buď ihlicami, alebo špáradlami. Dajte ju na pekáč a pečte ako v základnom recepte.
Hus
Porcia obsahuje 3x viac vitamínu B2 ako kurča. Je to kvalitný zdroj draslíka a fosforu. Už v 100 gramoch je tretina odporúčanej dennej dávky železa pre ženy a vyše polovice dennej dávky pre mužov.
Pečená hus na zázvore
Potrebujete: husacie stehná a prsia, cca 10 cm dlhý zázvor, cesnak, 1 väčšiu cibuľu, 1 PL masti, majorán, soľ
Postup: Mäso upravte podľa základného receptu a nechajte odležať 12 hodín. Prsia vykostite, stehná nechajte aj s kosťou. Zázvor a cesnak očistite, nakrájajte na kúsky a prešpikujte nimi mäso. Do kože votrite soľ a viac majoránu. Na
panvici rozohrejte masť a mäso na nej prudko opečte z oboch strán. Potom ho preložte do pekáča. Na panvici potom orestujte cibuľu a spolu s výpekom ju prelejte do pekáča k mäsu. Pridajte aj zvyšok nakrájaného cesnaku a zázvoru. Prikryte a dajte do vyhriatej rúry na 200 °C a pečte asi 3 - 4 hodiny. Občas mäso prelejte výpekom a otočte ho. Ak máte príliš veľa masti, zlejte ju. Keď je mäso mäkké, odkryte ho a dopečte dozlata.
Autor: © Nový Čas