Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.11.2012 13:07 | Správy | Domáce správy

Škripekov zákon o mravnosti mediálny výbor zmietol zo stola

Mediálny výbor parlamentu nepodporil návrh novely zákona o mravnosti Branislava Škripeka.

Diskusiu o téme poslanci mediálneho výboru vítajú, no návrh nepodporili, nehlasoval zaň nik, všetci siedmi prítomní členovia sa zdržali. Škripek na výbore zdôraznil, že nebojuje s nahotou, ale s vulgárnosťou a dehonestáciou.

Na zákon sa sype kritikaViacerým ministrom sa návrh na obmedzenie nahoty v médiách nepáči, kritizujú návrh Škripeka. Najnovšie sa pridal aj minister školstva Dušan Čaplovič, ktorého ministerstvo návrh pre vládu odobrilo. Nepozdáva sa mu, že by noviny mali posudzovať jeho ministerskí úradníci. Kontroverzný návrh zákona, ktorý môže obmedziť slobodu médií, jednoznačne definuje výšku pokút hornou hranicou až 10-tisíc eur.

No jeho jednotlivé opatrenia, ako zabrániť zverejňovaniu časti nahého tela v novinách sú, naopak, mätúce. Návrh novely o ochrane mravnosti detí od poslanca Branislava Škripeka vyvolal rozpaky aj u ministra práce Jána Richtera či ministra kultúry Marka Maďariča, pod ktorého ministerstvo agenda médií patrí. Zákonu vyčítajú už samotnú definíciu mravnosti. Včera sa k ich pripomienkam pridal ich kolega Dušan Čaplovič, ktorému sa nepáči, že by malo jeho ministerstvo rozhodovať, čo je v novinách mravné a čo už nie.

„Ministerstvo školstva odporúča vypustiť navrhovanú novú právomoc rezortu školstva, a to vydávať záväzné stanovisko v jednotlivých konkrétnych prípadoch,“ povedal Michal Kaliňák. Škripek je presvedčený, že ministerstvo má na to dostatok odborníkov. Škripek chce chrániť deti pred nahotou. Preto by mali byť noviny napríklad s nahým umeleckým aktom označené ako erotické, vystavené mimo výkladov, stánkov či v hypermarketoch. Čaplovič nesúhlasí, aby zákon zaťažil médiá tým, aby označovali noviny ako „erotické“ len preto, že sa v ich obsahu objaví nahé ľudské telo.

Pokuty až do 10-tisíc eurŠkripek navrhuje, aby obvodný úrad udeľoval pokuty za nedodržanie zákona od 500- do 10-tisíc eur. Najskôr by si však úrad musel vyžiadať stanovisko od ministerstva školstva. To by povedalo, či v konkrétnom prípade došlo k ohrozeniu mravnosti. To môže podľa Maďaričovho rezortu zahltiť úrady, ministerstvo i políciu. „Návrh obsahuje neprijateľnú definíciu ohrozenia mravnosti nelogicky kopírujúcu legálnu definíciu sexuálneho obťažovania,“ píše sa v dokumente ministerstva kultúry.

Ku kritike návrhu sa pridal aj podpredseda Medzinárodného tlačového inštitútu IPI Pavol Múdry. „Ak má prejsť takýto zákon, tak v prvom rade treba novelizovať ústavu, kde je napísané, že cenzúra je zakázaná,“ povedal. Varuje, že to obmedzí aj predaj zahraničných titulov, ako sú český denník Blesk alebo maďarský Blick. „Ak nahota nemá byť v médiách, je to cenzúra. Ak sa to nemá predávať, je to obmedzenie predaja,“ vyčíta Škripekovi. 

Čo sa nepáči ministrom:

- zložitú oblasť etických noriem, morálnych noriem a spoločných noriem správania, zúžil iba na problematiku vecí s erotickým obsahom.

- poslanec vytvára neprehľadnú situáciu v sankciovaní priestupkov

- neprimerane a neodôvodnene zaťažeuje predajcov

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Žena bojuje s veľmi zriedkavým druhom ochorenia CRPS
Foto
Boj s najbolestivejšou chorobou na svete: Žena bola ako väzeň vo vlastnom tele! Ako jej v liečbe pomohol kôň?
Ilustračné foto
Archeológovia pri vykopávkach našli niečo nevídané: TOTO tam ležalo 200 rokov!
Rodina prežíva ťažké chvíle.
Foto
Tragická smrť Magálovej syna v Taliansku! Čo sa mu stalo osudným? Prvé slová otca Slavomíra
Slovenská tenistka Rebecca Šramková.
Foto
Dokázala to! Šramková dosiahla životný úspech na okruhu WTA: Dojemný odkaz pre dedka
Porotca sa bojí straty radosti zo života.
Foto
Jaro Slávik úprimne o svojom súkromí: Najradšej trávim čas SÁM! Dôvod vás prekvapí
Britský boxer Daniel Dubois, ktorý si udržal titul majstra sveta v ťažkej váhe organizácie IBF.
Foto
Obrovská senzácia na Wembley: Joshua prehral po zdrvujúcom knokaute
A shadow of a hand holding a gun in his hand.
Aktualizované
Rušné ráno na západe Slovenska, v Miloslavove sa STRIEĽALO: TERČOM sa stalo auto taxislužby!
Foto
Podmanila si Košice i celé Československo: Navždy odišla veľká legenda
Kamila má dve deti, syna Martina a dcéru Danielu.
Náhla smrť syna herečky Kamily Magálovej: Známy advokát Martin († 49) mal zomrieť v zahraničí
Na snímke prezident SR Peter Pellegrini pred odletom vládneho špeciálu do Spojených štátov na letisku M.R. Štefánika v Bratislave v nedeľu 22. septembra 2024.
Prezident Pellegrini odcestoval do ZÁMORIA: Pred sebou má bohatý program, čo ho všetko čaká?
Barbora Švidraňová
Foto
Barbora Švidraňová otvorene: PRAVDA o estetických zákrokoch a... ORGAZME?! Aha, čo prezradila
Dieťa sa hrá s mobilným telefónom (ilustračná fotografia).
Ikonická hračka hlási veľký návrat: Možno ste na nej vyrastali aj vy! Bude mať vylepšenia