Odhalil to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorý v rámci mimoriadnej cielenej kontroly v novembri preveril 179 takýchto zariadení, v 72 prípadoch zistil nedostatky. V troch prípadoch bolo dokonca nariadené uzatvorenie podniku.
Úrad verejného zdravotníctva napriek tomu považuje zistenia za pozitívny pokrok. Mimoriadna kontrola v septembri totiž odhalila porušenia až v 76 percentách stravovacích zariadení. "Stále sa nedá hovoriť, že je to tak ako má byť," poukázala Eva Jóžeffiová z odboru hygieny výživy ÚVZ SR.
Pokuty za 3 775 eurNajviac nedostatkov v ázijských reštauráciách bolo zistených v tých s čínskou kuchyňou. Spomedzi krajov viedli v porušeniach podniky v Trnavskom, Nitrianskom a Žilinskom kraji. Naopak, najlepšie výsledky dosiahli reštaurácie v Bratislavskom a Košickom kraji. "Pri kontrolách boli odoberané aj stery, a to z prostredia, pracovných plôch, pracovných odevov a rúk zamestnancov. Spolu ich bolo 530, 107 sterov bolo nevyhovujúcich," podotkla Jóžeffiová.
Pri kontrolách bolo uložených 64 blokových pokút v celkovej sume 3 775 eur. Začatých bolo tiež 17 správnych konaní vo veci uloženia pokuty, ktorých predpokladaná celková suma je vyše 7000 eur.
Špina a hmyzHygienické nedostatky sa týkali napríklad spôsobu skladovania potravín. Pri kontrole sa tiež niekedy nedalo povedať, kedy bolo mäso do chladničky uložené. Časť zamestnancov nemala potrebné doklady o odbornej a zdravotnej spôsobilosti.
Nedostatky sa však týkali aj samotných prevádzok. Niektoré reštaurácie mali špinavé podlahy i steny a v jednom zo zatvorených zariadení sa našiel myšací trus a lezúci hmyz. Ďalšia prevádzka nemala umývadlo, v ktorom by si personál mohol umyť ruky. "Určite budeme pokračovať naďalej v týchto kontrolách," zdôraznila zástupkyňa hlavného hygienika SR Iveta Trusková.
Tri reštaurácie zavreli
V troch prípadoch bolo z dôvodu zistených závažných nedostatkov v uvedených prevádzkach nariadené ich uzatvorenie. Sú to tieto reštaurácie:
-
Ázijské bistro „PANDA“, Hlavná ul. (OC TESCO), Dunajská Streda,
-
Ázijské bistro Hanoi, ul. Belanského 192, Kysucké Nové Mesto,
-
Ázijské bistro, Podhora 51, Ružomberok
Reštaurácia „Istanbul“ (Hlavná 677, Dunajská Streda), v prípade ktorej bolo pri prvej mimoriadnej kontrole nariadené uzatvorenie, odvtedy nie je v prevádzke. V Ázijskom bistre (Matičné nám. 1427, Čadca) prevádzkovateľ neodstránil nedostatky zistené pri prvej mimoriadnej kontrole a oznámil ukončenie prevádzkovania.
Najčastejšie zistené nedostatky:
- nedodržiavanie teplotného, chladiaceho a mraziaceho reťazca (nevykonávanie monitoringu teplôt a nevedenie evidencie),
-
skladovanie nezlučiteľných druhov potravín (napr. čerstvé mäso a ryby, syr a surové mäso, surové mäso s tepelne upraveným mäsom),
-
zmrazovanie surovín a polotovarov dodaných do zariadenia v chladenom stave, zmrazovanie hotových pokrmov pripravených v zariadeniach (napr. tepelne opracované bravčové mäso, obaľovaný syr, mäso, huby, zeleninové závitky, naložené mäso, hotový pokrm - steak),
-
uchovávanie chladených surovín, ako aj hotových pokrmov pri teplote miestnosti,
-
rozmrazovanie mrazeného mäsa pri teplote miestnosti,
-
používané surovín a potravín bez označenia v štátnom jazyku,
-
nevedená evidencia o kontrole pri preberaní tovaru, chýbajúce zoznamy o dodávateľoch surovín, nepredloženie dodacích listov surovín a potravín,
-
potraviny po dátume minimálnej trvanlivosti resp. po dátume spotreby (napr. mäso, párky, toastový chlieb, hotové pokrmy, naložené mäso),
-
časť zamestnancov bez dokladov odbornej a zdravotnej spôsobilosti,
-
nedodržanie správnej výrobnej praxe – príprava polotovarov do zásoby, s čím tiež súvisí nedodržanie doby spotreby,
-
nerešpektovanie oddelených pracovných úsekov, čím dochádza ku kríženiu čistých a nečistých plôch,
-
nevyhovujúca čistota prevádzky a technologického zariadenia (napr. znečistené chladiace a mraziace zariadenia, veľká námraza v chladiacich zariadeniach, znečistenie stien a poškodenie povrchov podláh v kuchyni a v sklade potravín, znečistenie povrchov obkladov stien a stropu, pracovných a odkladacích plôch, odpadových nádob).
Nové nedostatky z druhej kontroly:
- spoločné skladovanie potravín určených pre konzumentov s potravinami personálu vo veľkokapacitnej mrazničke,
-
príprava sushi bez vytvorenia pracovných úsekov a bez dokumentácie HACCP,
-
nezabezpečená tečúca teplá voda vo výrobnej časti,
-
v 1 prevádzke v sklade potravín bol zistený výskyt myšacieho trusu a lezúceho hmyzu,
-
v 1 prevádzke nebola zabezpečená možnosť umytia rúk pri manipulácii s pokrmami, nakoľko umývadlo bolo odmontované.