Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.02.2013 08:04 | Správy | Krimi | Zahraničné krimi

Tragédia v Egypte: Pri výbuchu balóna zahynulo v plameňoch 18 turistov!

Najmenej 18 cudzincov dnes zahynulo neďaleko egyptského mesta Luxor, keď vybuchol teplovzdušný balón, v ktorom sa viezli.

Televízia CNN s odvolaním sa na guvernéra Luxorskej provincie informovala, že v balóne cestovalo deväť turistov z Hongkongu, štyria Japonci a po dvoch občanoch z Belgicka, Británie a Francúzska. Na palube sa nachádzal ešte egyptský pilot a ďalší Egypťan. Podľa ministerstva zahraničných vecí nebol na palube žiaden slovenský občan.

Podľa zdroja citovaného agentúrou AP začal vyhliadkový balón s 21 osobami vo vzduchu horieť, v dôsledku čoho mu vybuchla plynová nádrž. Následne sa zrútil na zem z výšky minimálne 300 metrov. Dopadol pritom na plantáž s cukrovou trstinou pri dedine Džabaa, západne od mesta Luxor, asi 510 kilometrov južne od Káhiry. Troch ľudí, ktorí nešťastie prežili, previezli v kritickom stave do nemocnice. Sú to dvaja turisti a pilot.

„Bolo to desivé zadunenie, počuli sme ho aj keď sa to stalo niekoľko kilometrov od hotela,“ uviedla zamestnankyňa jedného z hotelov v Luxore Konny Mathews.

Výlety teplovzdušnými balónmi, organizované obyčajne pri východe slnka nad starobylým Luxorom, neďalekým chrámovým komplexom Karnak a takisto nad Údolím kráľov, sú obľúbenou turistickou atrakciou. Jedna letenka na pol- až dvojhodinový let stoji od 90 eur. Za objednanie si celej veľkej gondoly turisti zaplatia aj 1200 eur. V roku 2009 pri nehode teplovzdušného balóna, preletujúceho nad Luxorom, utrpelo zranenie 16 turistov. V apríli 2008 sa pri podobnom incidente zranilo sedem turistov. Dodnes najväčším nešťastím tohto druhu bola zrážka dvoch balónov v austrálskom Alice Springs 13. augusta 1989. Vtedy zahynulo 13 ľudí.

Riziká balónového lietania na Slovensku

Balónové lietanie je čoraz populárnejšie aj na Slovensku. Aká je pravdepodobnosť, že sa podobná tragédia stane aj u nás? Na otázky odpovedá skúsený pilot Silvio Veselský zo spoločnosti Balonfly

Aké sú najväčšie riziká lietania na balónoch?
Najrizikovejšie sú vždy štart a pristávanie. Z technického hľadiská sú balóny na Slovensku každý rok veľmi prísne kontrolované leteckým úradom, takže počas letu všetko záleží od skúsenosti a pokory pilota. A vo vzduchu najväčší nepriateľ je elektrické vedenie. Najdôležitejšie je sa mu vyhnúť.

Aká je pravdepodobnosť, že sa balón vznieti počas letu?
Balóny lietajú na LPG horáky. Pred každým letom by mal pilot urobiť brífing, teda dôkladne skontrolovať technický stav balóna a plynového zariadenia. Ak sa dodržujú všetky bezpečnostné predpisy a technika je pravidelne kontrolovaná, riziko podobnej nehody je minimálne. Veď si len povedzme koľko aut jazdí na LPG a o ich požiaroch nie je počuť.

Až dodnes najväčšou tragédiou bola zrážka dvoch balónov v Austrálii v roku 1989, kedy zahynulo 13 ľudí. Aké je riziko podobnej nehody u nás?
Lety sú kontrolované leteckým úradom. Keď sa predpokladá, že vo vzduchu bude viac balónov na jednom mieste, napríklad počas nejakej balónovej fiesty, piloti sa vždy dohodnú vopred kde, kto a ako bude letieť. Takže pri dodržiavaní dohôd a pod vedením skúseného pilota riziko zrážky je veľmi nízke.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke policajti hliadkujú v zaplavenej bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves v utorok 17. septembra 2024.
Foto
Dobré správy! TU odstránili protipovodňové zábrany: Bezplatná jazda MHD?
Policajti zachránili dvoch mužov.
Hrôza na základnej škole: Z okna vypadol maloletý chlapec! Jeho stav je vážny
Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.
Europoslanci tŕpnu: Z toho, čo zaviedol Orbán, môže byť vážna hrozba!
Justin Bieber
Foto
Justin Bieber sa SKRÝVA pred svetom: Z toho, čo sa dopočul, je ZDESENÝ! Nevie to spracovať
Šéfkuchárka sa podelila o správny postup, ktorým cibuľu nakrájate rýchlo a jednoducho.
Foto
Revolučný TRIK! Šéfkuchárka VYZRADILA najlepšiu metódu krájania CIBULE: Už to inak nespravíte
(ilustračné foto)
Aká jeseň nás čaká? Slová, ktoré chceli všetci počuť! Má to však háčik
(ilustr. foto)
Doprajete si vínko alebo čokoládu? Štúdia vám hrá do kariet: Bojujú proti vážnej chorobe
Zubra zachytila aj ďalšia Slovenka, ktorá sa s fotkou podelila v komentári.
Váš Tip
Peter nakrútil ducha lesa: Extrémne vzácny jav na východnom Slovenku! Toto mu závidia aj dokumentaristi
Herečka sa dala trvalo ozdobiť.
Foto
Zaujímavý krok herečky Zuzany Kanócz: TETOVANIE a nie obyčajné! Sledujte tú FOTO
Most ponad R1 pri vstupe do Banskej Bystrice pre havarijný stav uzavreli.
Radikálny krok! Uzatvárajú rýchlostnú cestu R1: Čo je za tým?
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér odcestoval do Poľska: Stretne sa aj s von der Leyenovou, čo budú riešiť?
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Najväčší nárast cien plynu v histórii?! Aha, čo čaká slovenské domácnosti