Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.03.2013 00:00 | Správy | Zahraničné správy

Svätý otec sa vyznačuje niekoľkými znakmi: Čo znamenajú pápežské symboly

Svätého otca spoznáte vďaka niekoľkým pápežským symbolom.

Hlava cirkvi má na sebe aj okolo seba niekoľko tradičných symbolov. Teraz sa môžete pozrieť, čo vlastne znamenajú.Meno

Od 11. storočia novozvolený pápež nepoužíva svoje občianske meno, ale prijme pápežské meno. Kardinál Bergoglio si zvolil meno František. Písať sa bude bez rímskej číslice I., no keď bude František II., súčasnému pápežovi pripíšu číslicu I. Dvojité meno si ako prvý zvolil Ján Pavol I. (1978).

Pálium

Pálium je látková stuha dlhá 2 metre 16 centimetrov, široká 11 centimetrov a má 6 červených krížikov. Nosí sa okolo krku. Utkané je z bielej vlny do oblúka tak, aby sa dalo uložiť na plecia. Páli sa z vlny dvoch baránkov, ktoré sú chované u pátrov trapistov, tkajú ho mníšky. Má symbolizovať baránka na pleciach dobrého pastiera. Iba pápež je oprávnený nosiť pálium na ktoromkoľvek mieste a pri ktorejkoľvek príležitosti. Arcibiskupi, ktorým pápež páliá odovzdáva, ich môžu nosiť len v rámci svojej cirkevnej provincie.

Rybársky prsteň

Na zlatom prsteni sa nachádza obraz svätého Petra s loďkou a sieťou – symbol pokračovania tradície prvého pápeža, apoštola Petra, ktorý bol rybárom. Nový pápež bude nosiť rovnaký prsteň ako jeho predchodca Benedikt XVI., ale nie ten istý. Prsteň jeho predchodcu bol zničený na ochranu pred zneužitím. Na rybársky prsteň vyryjú pápežovo meno.

Pečať

Rovnaký obraz ako na rybárskom prsteni sa nachádza aj na pápežskej pečati. Benedikt XVI. používal pre svoje dokumenty prsteňovú pečať, ktorá bola po jeho odstúpení znehodnotená vyrytím kríža. Medzi jeho insígnie patrilo spolu päť pečatidiel a pečiatok, ktoré po jeho odchode rozlomili.

Erb

Medzi prvé úlohy pápeža patrí aj zvolenie si vlastného erbu. Väčšinou si ponechajú svoje biskupské erby s drobnými zmenami. Posledný pápež Benedikt XVI. zmenil tisíc rokov starú tradíciu a v erbe nahradil tiaru mitrou. Vyjadril sa, že pápeži si nenárokujú svetskú moc nad štátmi a štátnikmi, ale iba duchovnú moc viesť ľudí k spáse.

Mitra

V minulosti sa používala tiara, nahradila ju mitra - vysoká čiapka z dvoch vystužených častí zahrotených dohora, ktorú pápež nosí pri liturgických slávnostiach. Obyčajne nosieva malú bielu čiapočku zvanú pileolus (solideo), v ktorej sa predstavil aj na svojom prvom verejnom vystúpení na balkóne Baziliky sv. Petra.

Odev

Biela farba pápežskej reverendy je spojená s pontifikátom Pia V., ktorý bol dominikánom a aj ako pápež používal biely dominikánsky habit. Symbolizuje nevinnosť a milosrdnú lásku. Má 33 gombíkov ako 33 Kristových rokov. Červená farba pápežského plášťa pripomína mučenícku krv, autoritu a súcit. Pod reverendou nosí pápež zvyčajne bielu košeľu s manžetovými gombíkmi, nohavice asi do polovice lýtok a dlhé biele ponožky. Biele rúcho, ktoré si ako prvé obliekol novozvolený pápež, ušil krajčírsky salón Gammarelli. Už od čias starovekého Ríma je tradíciou aj nosenie červených topánok.

Heslo

Pápeži heslo oficiálne nepoužívajú. Ján Pavol II. však mal heslo „Totus Tuus“ (Celý Tvoj) a vyjadrovalo jeho postoj k Panne Márii. Benedikt XVI. mal heslo: „Coorperatores Veritatis“ (Spolupracovníci pravdy), ktoré vyjadrovalo jeho životný program - byť pokorným služobníkom Pravdy, čiže Boha.

Encykliky

Obsahujú poučenie pápeža o cirkevných zásadách v závažných otázkach viery a mravov. Každá má danú určitú tému, pápež obvykle počas svojho pontifikátu vydá niekoľko encyklík.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Fotky z oslavy Roberta Fica zverejnila Jana Vaľová.
Foto
Fico oslavuje 60-tku vo veľkom štýle: Premiér dostal exkluzívny dar! Pozrite sa na to
Zuzana Dolinková a Robert Fico.
Robert Fico reaguje na kritiku od zdravotníkov: Čo podľa premiéra musí ponúknuť ministerka Dolinková?
Bezpečnostný analytik Radovan Bránik.
Bezpečnostný expert Bránik: Prečo mi politici prekážajú na miestach katastrof!
Thermometer in front of an autumn colored tree
Užijeme si cez víkend babie leto? Zistite, čo nás čaká, blíži sa prudká ZMENA!
Spomienkové zhromaždenie pri príležitosti 79. výročia oslobodenia Bratislavy.
Povodňové fondy EÚ: Dostaneme viac, ako naši susedia? Premiér o tom, koľko peňazí pripadne Slovensku
(ilustr. foto)
Zákon o zdanení nápojov s pridaným cukrom vstúpi do platnosti: Veľký PREHĽAD! Čoho všetkého sa bude týkať?
Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová a herec Richard Stanke.
Umelci sa ohradili voči výrokom ministerky Šimkovičovej: VÝZVA od hercov SND, čo povedal Richard Stanke?
Uzatvorená Devínska cesta v Bratislave.
Bratislavskí vodiči, spozornite: Problematický úsek je opäť otvorený! S čím však musíte rátať?
ilustračné foto
A je to tu! POMSTA voči Izraelu: Najnovšie správy neznejú dobre
Foto
Lovaš si z prvej paralympiády v živote priviezol najcennejší kov: Havária ho dostala na vozík, na ktorom získal zlato!
Blondínka tvrdí, že si teraz žije ten najkrajší život.
Foto
Belohorcová v slnečnom Karibiku: Z tej FOTO vám zabehne! Má sa čím chváliť
Mestská polícia v Ostrave zasiahla v prípade ježka ohrozeného na živote.
Váš Tip
Policajti si vo vode po záplavách všimli úbohé stvorenie: Ďalej už budete pozerať so slzami dojatia v očiach!