Veľký test Nového Času: Ktorá veľkonočná šunka je najlepšia?
27. 3. 2013, 12:30 (aktualizované: 3. 5. 2021, 21:03)

Zdroj: IK, Nový Čas
Veľká noc klope na dvere! Už o pár dní sú tu sviatky, ktoré ukončia 40-dňový pôst.

Zdroj: ik

Zdroj: ik

Zdroj: IK, Nový Čas
Galéria k článku
Slovenské domácnosti sa tak prevoňajú od veľkonočných pochúťok. Jednou zo základných potravín, ktoré rozhodne nebudú na našich stoloch chýbať, je aj veľkonočná šunka. Nový Čas spolu s Katarínou Skybovou, odborníčkou na zdravú výživu a chudnutie, otestoval 4 druhy šuniek, ktoré nájdete v našich obchodoch. Ktorá z nich je najlepšia?!
K Veľkej noci patria nielen klobásy či vajíčka, ale aj šunka, bez ktorej si mnohí z nás tieto sviatky nedokážu predstaviť. Aj keď niektorí Slováci sa držia tradícií a šunku si vyrábajú sami doma, väčšina z nás si ju kupuje ako hotový výrobok. „Šunka, ktorú si vyrobíme doma, je tmavšia a hutnejšia. V tej kúpenej v obchode nájdete aj rôzne farbivá, škroby či iné éčka, ktoré tam pridávajú výrobcovia, aby to mäso nejako vyzeralo,“ hodnotí Katarína Skybová (autorka knihy o zdravom životnom štýle s podtitulom Ako chudnúť a nehladovať). Nový Čas vybral štyri šunky, ktoré sú dostupné v slovenských hypermarketoch a spolu s odborníčkou porovnal farbu, vôňu, konzistenciu, prerastenie tukom a chuť. A aké boli výsledky pri varení jednotlivých druhov šunky? „Uvarením mäsa sa zmenila jeho farba - bola mdlejšia,“ vraví Skybová na margo testu. Podľa jej slov však konzumácia týchto druhov šunky nie je zdraviu škodlivá, pokiaľ je v malom množstve. „Prímesi nie sú zdraviu škodlivé, inak by sa nemohli využívať v potravinárstve,“ dodáva.
Údené rolované plece
Výrobca: Baron, púchovský mäsový priemysel
Údaje na obale: surové solené mäso
Odporúčanie: pred konzumáciou tepelne upraviť
Dátum spotreby: 17. 4. 2013
Zloženie: bravčové plece 65 %, pitná voda, jedlá soľ, konzervačná látka E250, škrob, modifikovaný škrob E1422, sójová bielkovina, stabilizátor E450, E451, dextróza, zahusťovadlo E407, E417, antioxidant E331, E301, aróma, živočíšna bielkovina
Hodnotenie:
Farba: matná, ružovosivá
Vôňa: nepríjemná vôňa
Konzistencia: mäkká až kašovitá, čiastočne viditeľná štruktúra svaloviny
Prerastenie tukom: viditeľný tuk
Chuť: slanšia, nevýrazná s mastnou a škrobovou podchuťou
Celkové hodnotenie: Hodnotené mäso malo zlú vôňu a jeho chuť sa vôbec nepodobala chuti mäsa
Údené bravčové plece rolované
Výrobca: Mecom, s. r. o.
Údaje na obale výrobku: tepelne opracované solené mäso bezgluténové
Dátum spotreby: 14. 4. 2013
Zloženie: bravčové plece bez kosti 74 %, pitná voda, jedlá soľ, modifikovaný škrob E1422, stabilizátor E451, E450, želírujúca látka E470a, dextróza, zvýrazňovač chutnosti E621, antioxidant E316, hemoglobín, aróma, zahusťovadlo E415, konzervačná látka E250
Hodnotenie:
Farba: svetloružová
Vôňa: údená vôňa - nedá sa porovnať s údeným kusom mäsa
Konzistencia: mäkšia, čiastočne viditeľná štruktúra svaloviny
Prerastenie tukom: tuk vnútri viditeľný
Chuť: slanšia, nevýrazná, s mastnou podchuťou a príchuťou želatíny
Celkové hodnotenie: Obsahuje viac mäsa, je bez prídavku sójových bielkovín
Údené rolované plece
Výrobca: Marlex, s. r. o., pre Tesco Stores
Údaje na obale výrobku: surové mäso solené
Odporúčanie: konzumácia po tepelnej úprave
Dátum spotreby: 4. 4. 2013
Zloženie: bravčové plece 65 %, pitná voda 26 %, jedlá soľ, konzervačná látka E250, sójový proteín, bravčová živočíšna bielkovina, modifikované škroby, stabilizátor E450, E451, maltodextrín, extrakty korenín, zahusťovadlo E407, E415, antioxidant E316
Hodnotenie:
Farba: matná, ružovohnedá
Vôňa: nevýrazná údená vôňa - nedá sa porovnať s údeným kusom mäsa
Konzistencia: mäkká, celistvá bez viditeľnej štruktúry svaloviny
Prerastenie tukom: tuk neviditeľný
Chuť: slanšia, nevýrazná, s mastnou a výraznou škrobovou podchuťou
Celkové hodnotenie: Mäso malo kašovitejšiu konzistenciu.
Gazdovské rolované plece
Výrobca: Mecom, s. r. o.
Údaje na obale: surové solené mäso - bezgluténové
Odporúčanie: spotrebujte po dôkladnej tepelnej úprave
Dátum spotreby: 15. 4. 2013
Zloženie: bravčové mäso bez kosti a kože 77 %, pitná voda, jedlá soľ, dextróza, stabilizátor E450, E451, antioxidant E301, E531b, zvýrazňovač chuti a arómy E621, extrakty korenín, prírodná aróma, konzervačná látka E250
Hodnotenie:
Farba: tmavšia mäsová
Vôňa: údeného mäsa
Konzistencia: tuhšia so zreteľne viditeľnou štruktúrou svaloviny
Prerastenie tukom: prerastené viditeľným tukom, tuk viditeľný aj na povrchu
Chuť: po bravčovom mäse, slaná
Celkové hodnotenie: Má mäsovú chuť, má najvyšší podiel mäsa, je bez prídavku sójových bielkovín, nízky podiel škrobových látok
Ako postupovať pri výbere:
- údené mäso si podľa možnosti vyberajte s čo najvyšším obsahom mäsa, s nízkym obsahom soli a bez sójových proteínov (bielkovín), zvýrazňovačov chutí a aróm
- ak kupujete výrobok, ktorý je prekrojený, dbajte aj na štruktúru mäsa, vyberajte si mäso čo najmenej prerastené tukom a so zreteľnou štruktúrou svaloviny
- všímajte si aj farbu mäsa, ak je príliš červené, znamená to, že má príliš veľa dusitanov
- pozorne si prečítajte aj údaj o odporučenom spôsobe konzumácie a nekonzumujte výrobky bez tepelnej úpravy
- šunku vždy pred konzumáciou uvarte a vodu z nej nikdy nekonzumujte ani inak kuchynsky nespracovávajte
- pamätajte, že údené výrobky nie sú súčasťou zdravej výživy, preto ich jedzte len príležitostne a v malom množstve
- kupujte menšie balenia výrobku a údené pochúťky kombinujte s čerstvou zeleninou
- podľa možností uprednostnite čerstvé údené mäso s najnižším obsahom tuku, ako je údené bravčové stehno, panenka alebo karé
So šunkou si kupujete aj toto:
E250 - dusitan sodný, nachádza sa vo väčšine údenín; pôsobí ako konzervant a navyše dodáva mäsu ružový nádych; do mäsa sa dostane v zmesiach soli
E450, E451 - stabilizátory; v mäsových výrobkoch pomáhajú udržiavať vodu, čím sa znižujú straty pri tepelnom spracovaní; ich nadmernou konzumáciou dochádza k vylučovaniu vápnika z tela
E316 - antioxidant; pomáha urýchľovať proces údenia, zachováva farbu mäsa a bráni vzniku rakovinotvorných látok
E621 - zvýrazňovač chuti
E1422 - modifikovaný škrob a zahusťovadlo, nemá nežiaduce účinky
E407 - nachádza sa najmä v mliečnych, ale aj mäsových výrobkoch, môže spôsobiť podráždenie pokožky
E417, E415 - stabilizátory, bezpečné prísady bez nežiaducich účinkov
E331 - regulátor kyslosti, pri nedostatku vitamínu D v organizme môže spôsobovať zlé vstrebávanie vápnika
E301 - antioxidant
E416 - nájdete ho v omáčkach, polievkach, zálievkach,
E470a - stabilizátor, ktorý môže mať živočíšny pôvod, vo výnimočných prípadoch môže narušiť črevnú sliznicu
Autor: © Nový Čas