Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

V Prešove robia hovädziu šunku za 18 eur pastrami, marinujú ju štyri dni

V Prešove robia hovädziu šunku za 18 eur pastrami, marinujú ju štyri dni

Zdroj: Peter Novotný

Reklama

Dvojica kuchárov z Prešova je presvedčená, že špecialitu z hovädzieho mäsa pripravujú len v ich prešovskej prevádzke.

Ľuboš Frištik (24) a Dalibor Herkeľ (34) vlastnia prevádzku rýchleho občerstvenia. Okrem iného v nej ponúkajú aj taliansku bagetu panini, ktorú plnia čerstvou vlastnoručne vyrobenou hovädzou šunkou s názvom pastrami. „Zháňali sme dodávateľov takejto šunky na Slovensku, ale nenašli sme nikoho, kto by ju vyrábal. Len v Čechách ju robí jedna firma, ale kilogram stojí 37 - 38 €, čo je príliš veľa a panini by sa nám tak predražili.

Naše výrobné náklady vrátane času sú približne 17-18 €. Ide o tradičnú židovskú receptúru. Takáto šunka sa podáva v židovských rodinách počas sviatku pesah,“ vysvetlil Herkeľ. Šunka sa môže variť, údiť alebo piecť. Na jej prípravu potrebujete dlhší čas. „Čerstvé hovädzie zadné musí byť odležané a obalené v ingredienciách približne 4 dni,“ podotkol Ľ. Frištik.

Príprava šunky

1. Na výrobu delikatesy sa používa hovädzie zadné, odležané minimálne jeden deň, odblanené.

2. Mäso obalia nahrubo namletými a zmiešanými 8 druhmi korenia. „Používam soľ, čierne korenie, koriander, cesnak a ďalšie koreniny,“ vraví kuchár Ľ. Frištik.

3. Šunka sa obalí koreninami a v chladničke by mala ležať nezakrytá približne 3-4 dni.

4. Špecialitu možno údiť, piecť alebo variť. „My ju varíme, je to najjednoduchšie. Varí sa asi 38 - 40 minút. Zásada je, že má mať v strede počas varu teplotu 60 °C,“ radí Frištik.

5. Takto vyzerá uvarená šunka po 40 minútach.

6. Dvojica kuchárov podáva šunku v bagetách panini.

7. Hotová šunka musí mať v strede ružovú farbu.

Autor: © Nový Čas

Vyberáme pre Vás niečo viac