Príspevok nad 2,81 eura sa im totiž zdaní a odvedú z neho sociálne odvody. Tí, ktorí vezmú gastráč, dostanú od zamestnávateľa plnú sumu.
Medzi gastrolístkom a hotovosťou sa rozhodujeme od marca. Nie vždy však ide o rovnocennú voľbu. Rozdiel sa týka tých situácií, keď chce zamestnávateľ prispieť viac, ako je daňovo výhodná hranica 2,81 eura.
Vtedy je pre zamestnanca výhodnejší stravný lístok. Hodnota, ktorú mu zamestnávateľ dá cez gastráč, je oslobodená od daní a odvodov. Ak si vyberie „keš“, všetko, čo mu dá firma nad 2,81 eura v hotovosti, sa daní.
Prečo je to rozdielne výhodné
V praxi môžu existovať totiž aj viaceré kombinácie financovania príspevkov na stravovanie – zamestnávateľ vám môže dať nielen povinný príspevok, ale aj príspevok zo sociálneho fondu a dobrovoľný príspevok, a tak sa môže stať, že pri využití tejto kombinácie nezaplatíte za obed z vlastného nič. Ale pozor! Aj vtedy je gastráč lepší, dostane hodnotu v čistom 5 eur.
No ten, kto si vyberie „keš“, nedostane 5 eur, ale dostane len 4,45, pretože 55 centov odvedie na daniach. Pretože sa mu zdaní 2,19 eura. „Tie firmy, ktoré sú bohatšie a poskytujú tieto benefity nad rámec zákona, logicky zostanú pri gastrolístkoch, pretože tam tie daňové výhody sú výraznejšie, ako keď prejdú na finančný príspevok,“ komentuje situáciu odborník na dane Jozef Mihál.
Ministerstvo financií sa zatiaľ nastavené pravidlá nechystá meniť. Odborníci však upozorňujú, že ak nedôjde k zmene, môžu začať zamestnávatelia hradiť podstatnejšiu časť mzdy zamestnancom cez daňovo výhodné gastrolístky s vysokou hodnotou...
Kedy sa hotovosť už neoplatí?
- keď zamestnávateľ dobrovoľne prispieva na stravu viac ako 2,81 eura
Väčšine to môže byť jedno, rozdiel je pri bohatších firmách
Jozef Mihál,odborník na dane
- Väčšina firiem dá zamestnancom gastrolístky s hodnotou 5 eur, ale z toho je príspevok zamestnávateľa 2,81 eur a zvyšok, 2,19 eura, si zaplatí zamestnanec zo svojho. Pre tieto prípady, ktorých je väčšina, je jedno, či si zamestnanec vyberie gastrolístok alebo príspevok, dostane rovnako - 2,81 eura v čistom. Ale fi rmám, ktoré si vážia svojich zamestnancov a chcú im dať na obed viac, ako je 2,81 eura, tak sa im to oplatí viac cez gastrolístok – neplatia z tejto sumy navyše žiadne odvody a dane a zamestnanec dostane v čistom viac.
Ako to riešia najväčší zamestnávatelia?
Lucia Kovarovič Makayová, Volkswagen Slovakia
- Zamestnancov stravujeme vo všetkých závodoch prostredníctvom 13 kantín, pričom strava je zaistená pre všetky pracovné zmeny.
Ria Feik Achbergerová, Železnice Slovenskej republiky
- Stravovanie je zabezpečované prostredníctvom elektronickej karty. Z dôvodu, že máme uzatvorenú pre rok 2021 rámcovú dohodu, do konca roka sa na nás nevzťahuje povinnosť umožniť zamestnancovi dať na výber medzi poukážkou a finančným príspevkom.
Ján Bača, U. S. Steel Košice
- Zamestnancom v podniku poskytujeme teplú stravu. Kolegovia na home office majú možnosť vybrať si finančný príspevok.
Marta Cesnaková, Slovenská sporiteľňa
- Peniaze posielame zamestnancom na gastrokartu. V rámci benefitov dávame na stravu vyšší príspevok, ako požaduje zákon.