Reklama

Priplatíme si: Zdražie ovocie o 20 percent?

Priplatíme si: Zdražie ovocie o 20 percent?

Zdroj: iStock

Reklama

Cena ovocia pokračuje v raste. Kým štatistici vidia dôvod v sezónnosti ovocia a jeho dostupnosti, ovocinári by vám vyrátali dôvodov za jednu A4. Priplatíme si teda opäť za tento prirodzený zdroj vitamínov?

Najväčší rozdiel bude podľa ovocinárov pri marhuliach, pri nich došlo k najväčšiemu poškodeniu kvôli neskorým mrazom a niektorým z nich zmrzlo až 60 percent úrody. „Ale cena by nemala ísť hore až o 20 percent, ako sa písalo, dúfam, že až tak to nebude. Pri jablkách rozdiel nebude, Poľsko dodá veľké množstvá, aj keď nižšej kvality. Pri ostatných druhoch ovocia očakávam nárast o 10 percent,“ informoval Marián Varga. Ceny podliehajú sezónnym vplyvom, preto má zmysel pracovať s dlhodobejšími hodnotami,“uviedla Jana Morháčová zo Štatistického úradu.

Dôvody rastu cien

  • mrazy
  • nižšie dotácie
  • vysoká DPH
  • rast miezd
  • problémy so sezónnymi pracovníkmi – časť ovocia ostane na stromoch
  • slivky, jablká, marhule: nižšie opelenie

Ovocie konzumuje necelá polovica Slovákov

Eva Sadovská, analytička WOOD & Company

Iba necelá polovica Slovákov konzumuje ovocie každý deň. Aspoň jedenkrát denne zje ovocie 47,4 % Slovákov. Lepšími konzumentami týchto zdrojov vitamínov sú jednoznačne ženy. Až 54 % žien si ho dopraje denne. Z priemerného nákupu potravín dáme na ovocie 7 %.

Autor: Martin Mitošinka

Súvisiace