Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.05.2021 14:58 | Správy | Koronavírus

Nové pravidlá pre hromadné podujatia: Čo bude so svadbami či kinami?

Pravidlá pre hromadné podujatia sa zmiernia. Zvýši sa doterajší limit návštevníkov. V aktuálne najhoršom, teda treťom stupni varovania (bordová farba), bude povolené usporadúvať podujatia do šiestich osôb.

V okresoch s lepšou situáciou sa povolia napríklad interiérové filmové podujatia. Vo štvrtok o tom informoval hlavný hygienik SR Ján Mikas. V druhom stupni varovania (červená farba) budú povolené do desiatich osôb. V prvom stupni varovania (ružová farba) budú povolené hromadné podujatia do 25 osôb v interiéri alebo do 50 v exteriéri.

V druhom stupni ostražitosti (oranžová farba) bude v rámci hromadných podujatí povolené sedenie v interiéri do 25-percentnej kapacity s maximálnym počtom 250 osôb. V exteriéri to bude do 50 percent kapacity s maximálnym počtom 500 osôb.

V rámci hromadných podujatí bude v druhom stupni ostražitosti povolené aj státie v interiéri do 50 osôb a v exteriéri do 100 osôb. V prvom stupni ostražitosti (žltá farba) bude povolené sedenie do 50 percent kapacity maximálne s 250 osobami a v exteriéri do 75 percent kapacity, teda do maximálne 500 osôb. Povolené státie sa v interiéri môže viazať maximálne do 100 osôb a exteriéri do 250 osôb.

V zelenom stupni monitoringu bude státie povolené do 50 percent kapacity priestoru. V interiéri bude môcť byť do 500 osôb, v exteriéri do 1000 osôb. Sedenie bude povolené do 75 percent kapacity priestoru, v interiéri do 500 osôb a v exteriéri do 1000 osôb.

"Organizátor je povinný uchovávať telefonický alebo emailový kontakt návštevníkov po dobu 14 dní od ukončenia podujatia, a to na účely epidemiologického vyšetrovania. Po uplynutí 14 dní je organizátor povinný údaje zničiť," upozornil hlavný hygienik SR.

Svadobné hostiny, kary, večierky a podobné podujatia sú zakázané v druhom a treťom stupni varovania (červená, bordová farba). V prvom stupni varovania (ružová farba) môže byť v interiéri do 25 osôb a v exteriéri do 50 osôb. V druhom stupni ostražitosti (oranžová farba) sú povolené tak, že v interiéri môže byť do 50 osôb a v exteriéri do 100 osôb. V prvom stupni ostražitosti (žltá farba) môže byť v interiéri do 100 osôb a v exteriéri do 250 osôb.

Pre tieto podujatia je v stupni monitoringu (zelená farba) povolené státie do 50 percent kapacity priestoru a v interiéri maximálne 500 osôb a v exteriéri maximálne 1000 osôb. Sedenie je povolené do 75 percent kapacity priestoru. V interiéri môže byť maximálne do 500 osôb a v exteriéri maximálne 1000 osôb.

Pri vstupe je potrebné mať negatívny výsledok RT PCR/LAMP testu nie starší ako 72 hodín alebo antigénového testu nie starší ako 24 hodín.

Kapacita obradov sa bude odvíjať od stupňa ostražitosti či varovania

Kapacita civilných či cirkevných obradov - bohoslužieb, sobáša, krstu či pohrebu, sa bude odvíjať od stupňa, v ktorom sa daný región nachádza. Vo štvrtok o tom informoval hlavný hygienik SR Ján Mikas.

V stupni monitoringu (zelená farba) a v prvom (žltá farba) a druhom stupni ostražitosti (oranžová farba) sa kapacitné obmedzenia riadia podľa pravidiel pre hromadné podujatia v danom stupni.

V prvom až treťom stupni varovania (ružová, červená, bordová farba) bude platiť obmedzenie, že na 15 štvorcových metrov môže byť jedna osoba. Nebudú sa však počítať deti do desiatich rokov v sprievode dospelého. Ak plocha daného miesta nedosahuje 90 štvorcových metrov, na danom mieste môže byť maximálne šesť návštevníkov.

V lepších okresoch sa povolia kiná, v múzeách zas skupinové prehliadky

V ružových, oranžových, žltých a zelených okresoch budú od pondelka 17. mája povolené skupinové prehliadky v múzeách či galériách. Kiná budú môcť otvoriť všetky okresy od červenej farby. Vo štvrtok o tom informoval hlavný hygienik SR Ján Mikas.

V druhom a treťom stupni varovania, teda v červených a bordových okresoch, budú aj naďalej povolené len individuálne prehliadky v múzeách, galériách a výstavných sieňach. "V lepších okresoch sa povoľujú skupinové prehliadky, maximálny počet osôb v skupine je stanovený rôzne podľa farby okresu," spresnil Mikas.

V bordových okresoch, v treťom stupni varovania, sú naďalej zakázané divadelné, filmové a ďalšie kultúrne prevádzky a podujatia. V ostatných okresoch, teda od červených až po zelené, sa povoľujú interiérové filmové podujatia. "Kapacitné obmedzenia a spôsob sedenia sú stanovené rôzne pre jednotlivé farby okresov. Vo všetkých okresoch okrem zelených je povolené len sediace obecenstvo," spresnil Mikas.

V oranžových a lepších okresoch bude tiež povolené organizovať podujatia zamerané na školopovinné deti alebo školské skupiny.

"Konzumácia jedál a nápojov bude v ružových a červených okresoch povolená len v exteriéri," dodal Mikas. V lepších okresoch bude konzumácia v interiéri povolená len pre maximálne štyri osoby alebo osoby zo spoločnej domácnosti za jedným stolom, čo platí pre oranžové okresy. V žltých okresoch to platí pre maximálne šesť osôb alebo osoby zo spoločnej domácnosti.

Od budúceho pondelka (17. 5.) nebude podľa COVID automatu ani jeden okres v čiernej fáze. V bordovej fáze budú dva okresy, červených bude 23, v ružovej fáze ich bude 50. V druhom stupni ostražitosti budú štyri okresy.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin
Šéf ruskej dumy šokoval najnovším vyhlásením: Slová o svetovej VOJNE a SATANOVI
Vykurovanie
Dobrá správa pre obyvateľov Žiaru nad Hronom: Odstávka je na konci!
Princ George prišiel na svet 23. júla v roku 2013.
Foto
Princezná Kate musela po pôrode prekusnúť horkú pilulku: Pravidlo, ktoré ju ranilo
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Shengen nie je podľa Blanára úplne funkčný: Nelegálna migrácia si vyžaduje riešenie
Desať miliárd eur z kohézneho fondu Európskej únie (EÚ) považuje predseda vlády SR Robert Fico za "obrovskú pomoc".
Robert Fico považuje miliardy eur z fondu EÚ za obrovskú pomoc: Pri tomto najmä pomôžu!
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová
So škodami po záplavách pomôže Únia: K miliónom z fondov sa dostane aj Slovensko!
Niektoré okresy na Slovensku zasiahnu prívalové povodne! (Ilustračné foto)
SHMÚ varuje: Hrozia ďalšie povodne! Tieto okresy sú v ohrození
Ilustračné foto.
Ako zistiť, že je niekto ALKOHOLIK: 8 varovných príznakov! TAKTO ho identifikujete
Protest proti ministerke Šimkovičovej v Bratislave.
Foto
Proti Šimkovičovej protestovali v 14 mestách Slovenska: Hanba! Kričali rozhnevaní umelci
 Filmový chodník slávy sa dnes rozrástol o ďalšiu pamätnú dlaždicu s menom Juraj Kukura. 
Foto
Odhalenie dlaždice Juraja Kukuru na chodníku slávy: Naozaj TOTO Kňažko povedal? Aha, kto sa ukázal v dave!
Myšlienku pracovať v štruktúrach trnavského klubu Škrtel stále nezavrhol.
Foto
Reakcia Trnavy na príchod Škrtela do DAC: Náš klub si je plne vedomý sklamania...
Spoznávate chlapca na fotografii?
Foto
HÁDANKA: Spoznávate malého šibala na FOTO? Pre TENTO ikonický prvok ho pozná celé Slovensko