Odborníci z českého magazínu d‘Test sa pozreli na vzorky tých, ktoré sa na pultoch našich obchodov objavujú najčastejšie. Pri nakupovaní maku môžeme stáť pred rozhodovaním, či vybrať mak celý, alebo už namletý. Ak sa rozhodneme pre mletý, väčšinou pôjde o mak ošetrený horúcou parou, ktorá zároveň môže negatívne ovplyvniť ich chuť a vôňu.
Odborníci z českého d‘Testu hodnotili ten celý. „Čím je mak ako rastlina bezpochyby zaujímavý a čo ho robí jedinečným, je obsah až 80 ópiových alkaloidov v jeho nezrelých makoviciach,“ vysvetľuje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka magazínu d‘Test a dodáva, „medzi najvýznamnejšie a najznámejšie ópiové alkaloidy patrí morfín“. V laboratóriách sa tak sústredili na najmä na obsah morfínových alkaloidov a ťažkých kovov.