"Konečne sme sa dočkali zmiernenia reštrikcií. Poliaci s obrovským nadšením uvítali, že opäť smú prespať v hoteli či sa najesť na záhradke v reštaurácii. Bohužiaľ, pre mnohých výlet znamenal studenú sprchu - vinou cien na poľskom pobreží. Na internete ľudia zverejnujú bločky s horibilnými sumami za jedlo," napísal server Onet.pl.
Zákazníci sa podľa neho netaja pobúrením nad tým, že reštaurácie si žiadajú 140 zlotých (30 eur) za kilogram ryby či sedem zlotých (1,50 eura) za šálku čaju. Mnohí to považujú za zdieranie, dodal.
Napríklad jeden z užívateľov internetu si posťažoval, že v Kolobrzegu musel za tresku, hranolky a zeleninový šalát zaplatiť 76 zlotých (asi 17 eur). Ešte väčšiu hrôzu budí účet v hodnote 175 zlotých (asi 38 eur) za jedlo pre trojčlennú rodinu, ktorá si dopriala rybaciu polievku, filé z platesy a tresky, šalát, čaj, minerálku a džús.
Je to drahé? Názory sa líšia. Necelých 60 zlotých (asi 13 eur) na osobu pokladajú niektorí za bežnú cenu za obed v turistickej destinácii. Iní sa domnievajú, že len za cenu polievky (20 zlotých, teda asi 4 eurá) by si inde mohli dopriať obed o dvoch chodoch.
Ryby nepatria k najlacnejším potravinám, zvlášť v reštaurácii pri mori, a tak vysokú cenu sú ľudia ochotní akceptovať. Silné pobúrenie ale budia čiastky, ktoré musia zaplatiť za nápoje, upozornil server.
"Ľudia, ktorí nariekajú nad vysokými cenami, nemajú potuchy, ako funguje reštaurácia," uviedol pod podmienkou anonymity majiteľ jednej reštaurácie. "Nielenže musím nakúpiť potraviny, ale musím tiež zaplatiť nájom, sociálne a zdravotné poistenie, mzdy zamestnancom a ešte musím živiť rodinu. Nemôžeme podávať jedlá len za úhradu nákladov," vysvetlil.
Cena jedla v reštaurácii zahŕňa oveľa viac než cenu potravín. Zákazníci platia za prípravu jedla, obsluhu, možnosť stretnúť sa na konkrétnom mieste. Znie to ako samozrejmosť, ale tvárou tvár účtenke na to veľa ľudí zabúda, argumentuje majiteľ.
"Viem, že to neznie pekne, ale musím na ľuďoch zarábať," konštatoval. "Ak sa chce niekto lacno najesť, nech si uvarí doma. Do reštaurácie sa ide, aby som sa najedol dobre a v príjemnom prostredí. Je to aj forma zábavy, nielen uspokojenie hladu. A za to sa musí patrične zaplatiť," dodal.
Portál pripomenul, že celé odvetvie gastronómie silno postihla epidémia a s ňou súvisiace obmedzenia. Mnoho podnikov neprežilo a tých, ktorým sa to podarilo, sa musia teraz odraziť od dna. Nezanedbateľná je aj skutočnosť, že zdraželo mnoho potravín.
"Vidím to pri nákupoch pre domácnosť aj pre reštauráciu. Je to oveľa drahšie, až o 20 percent, to sa musí premietnuť do cien v reštauráciách. Veľa našich klientov prekvapí nová realita," povedal serveru money.pl kuchár a podnikateľ Robert Sowa.