3 rady pre správne grilovanie
1.Soľte až nakoniec
Ak chcete mať mäso šťavnaté, soľte až celkom na konci. Soľ vyťahuje z mäsa vodu a navyše má tendenciu pripaľovať sa. Preto mäso naložte do oleja a okoreňte grilovacou zmesou bez soli. Solenie nechajte na záver, keď mäso zložíte z grilu.
2. Nie je korenie ako korenie
Ak si kupujete hotové grilovacie korenie, pozorne si preštudujte jeho zloženie. Často býva na prvom mieste soľ. Vyhýbajte sa aj pridanému cukru a glutamanu. Grilovacie korenie by malo obsahovať iba zmiešané druhy korenia.
3. Základom sú bylinky
Ak máte doma čerstvé bylinky, použite ich namiesto sušených. Ak sa vám nechce pripravovať vlastnú koreniacu zmes, naložte mäso deň pred grilovaním do oleja a pridajte k nemu obľúbené bylinky. Mäso bude krásne voňať a vynikne jeho chuť.
Grilovaný pstruh plnený zeleninou
Na 2 porcie potrebujeme:
- 2 celé pstruhy
- 1 fenikel
- 1 šalotku
- 2 strúčiky cesnaku
- 4 menšie paradajky
- morskú soľ
- čierne korenie
- čerstvý tymian
- olivový olej
- šťavu z 1 citróna
Na bylinkové pesto:
- čerstvé bylinky (bazalka, petržlenová vňať, mäta)
- strúčik cesnaku
- ½ šalotky
- šťavu z ½ citróna
Príprava
1. Očistený fenikel (vňať odložíme na neskôr), šalotku, strúčiky cesnaku a paradajky nakrájame na tenké plátky. Osolíme, okoreníme a posypeme tymianom. Z umytých a osušených rýb vyberieme kostry tak, že ich po celej dĺžke najprv podoberieme nožíkom až ku chrbtovej kosti a potom celé kostry vyberieme. Ryby ešte očistíme od malých kostičiek. Potom ich zvnútra osolíme, okoreníme, naplníme pripravenou zeleninou, uzatvoríme a stiahneme kuchynských špagátom. Rošt grilu potrieme olejom a grilujeme z obidvoch strán do zlatohneda. Ryby počas grilovania môžeme pokvapkať olejom a tesne pred dokončením aj citrónovou šťavou.
2. Na bylinkové pesto v menšej miske zmiešame najemno nasekané bylinky, strúčik cesnaku a polovicu šalotky. Pokvapkáme citrónovou šťavou, olejom a dochutíme soľou a korením.