Grilované rebierka s bruschettou a tzatziki
Na 5 porcií potrebujeme:
- 1 kg bravčových rebierok
- morskú soľ
- 4 bobkové listy
- nové korenie
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 citrón
- čerstvé bylinky (rozmarín, tymian)
- olivový olej
- čierne korenie
Na tzatziki:
- 1 uhorku
- 300 g bieleho jogurtu
- 1 strúčik cesnaku
- ½ citróna
- čerstvé bylinky (mäta, pažítka)
Príprava:
1. Deň pred grilovačkou si pripravíme rebierka, ktoré cca hodinu varíme v osolenej vode s bobkovými listami a novým korením domäkka. Uvarené ich necháme mierne vychladnúť. Z nastrúhaných strúčikov cesnaku, citrónovej kôry, najemno nasekaných byliniek zbavených stoniek, oleja, soli, čierneho korenia a šťavy z polovice citróna pripravíme marinádu. Rebierka naporciujeme, potrieme zo všetkých strán marinádou a necháme asi 10 minút odstáť. Grilujeme ich zo všetkých strán do zlatohneda. Počas grilovania ich potierame zvyšnou marinádou.
2. Na tzatziki pozdĺžne prekrojíme očistenú uhorku na polovicu a lyžičkou z nej odstránime jadierka. V miske zmiešame nahrubo nastrúhanú uhorku, jogurt, soľ, korenie, strúhaný strúčik cesnaku, najemno nasekané bylinky, citrónovú kôru a šťavu. Grilované rebierka podávame s na grile opečenými krajcami chleba potretými cesnakom a tzatziki.
Grilovaný rump steak s bylinkovou salsou
Na 2 porcie potrebujeme:
- 2 rump steaky
- soľ
- mleté čierne korenie
- olivový olej
- šťavu z ½ citróna
Na prílohu:
- 1 baklažán
- soľ, mleté čierne korenie
- olivový olej
- 100 g cherry paradajok (žlté, červené)
- čerstvý tymian
Na bylinkovú salsu:
- 2 hrste čerstvých byliniek (mäta, petržlenová vňať, bazalka)
- 1 lyžičku dijonskej horčice
- 1 strúčik cesnaku
- 1 štipľavú papričku
- 1 krajec bieleho chleba
- šťavu z ½ citróna
Potrebujeme:
1. Umyté a osušené steaky osolíme, okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom z obidvoch strán. Grilujeme ich na rozpálenom grile z obidvoch strán približne 5 minút. Preložíme na tanier, ochutíme citrónovou šťavou, prikryjeme alobalom a necháme chvíľu odpočinúť.
2. Na prílohu umyjeme baklažán, osušíme ho, odrežeme konce a nakrájame ho na hrubšie kolieska. Uložíme ich na kuchynskú utierku a poriadne osolíme. Po približne 10 – 15 min. plátky osušíme, okoreníme, pokvapkáme olivovým olejom a grilujeme z obidvoch strán. Na gril pridáme aj umyté a osušené cherry paradajky vcelku. Hotovú grilovanú zeleninu preložíme na tanier a dochutíme olivovým olejom, soľou, čiernym korením a najemno nasekaným tymianom.
3. Pripravíme salsu: bylinky zbavené hrubých stoniek nasekáme najemno a preložíme do misy. Pridáme horčicu, soľ, čierne korenie, strúčik cesnaku a najemno nakrájanú papričku zbavenú semienok. Striedku chleba nakrájame nadrobno a tiež primiešame. Postupne prilievame väčšie množstvo olivového oleja. Na záver ochutíme citrónovou šťavou a dôkladne premiešame.