Zdanlivo obyčajný syr dokáže priviesť mnohé pokrmy k dokonalosti.
Predstavujeme štyri recepty s rôznymi druhmi syra, ktoré stojí za to vyskúšať.
Na 4 porcie potrebujeme:
Na 2 porcie potrebujeme:
Kuracie rolky s brokolicou a syrom
Na 4 porcie potrebujeme:
- 1/2 menšej brokolice
- 1 PL masla
- 1 PL oleja
- 1 PL kremžskej horčice
- 1 KL francúzskej horčice
- 150 g strúhaného údeného syra
- 4 kuracie prsia
- soľ
- mleté čierne korenie
- olej na vyprážanie
- hladká múka
- vajcia
- strúhanka na trojobal
Príprava:
- Brokolicu umyjeme, necháme odkvapkať, nakrájame na menšie kúsky (aj stonku) a rozmixujeme na drobnú, ryžu pripomínajúcu konzistenciu (s pomocou kuchynského robota alebo kuchynských nožníc).
- Na panvici zahrejeme maslo s olejom, pridáme nasekanú brokolicu, trochu soli a pár minút ju restujeme. Primiešame horčice, odstavíme zmes z plameňa, premiestnime do misky a primiešame strúhaný syr.
- Kuracie prsia naklepeme na tenké plátky. Použijeme na to fóliu alebo mikroténové vrecko a pracujeme opatrne, aby rezne ostali v celku a nemali diery. Na rezne rozotrieme brokolicovo-syrovú plnku, opatrne ich zrolujeme. Rolády zvrchu osolíme, okoreníme a obalíme v klasickom trojobale (múka, vajce, strúhanka).
- Obalené rolky opražíme na troche rozpáleného oleja na panvici zo všetkých strán do zlatohneda. Uložíme do zapekacej misky, prelejeme výpekom z panvice a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C ešte 30 minút. Roládky necháme chvíľku postáť a servírujeme napríklad s opekanými zemiakmi.
Gnocchi s parmezánom a čiernym korením
Na 2 porcie potrebujeme:
- 500 g zemiakov
- 1 žĺtok
- 80 g hladkej múky
- štipku soli
- 70 g strúhaného parmezánu
- 1 KL guľôčok čierneho korenia
Príprava:
- Zemiaky uvaríme v šupke, scedíme, necháme vychladnúť a ošúpeme. Potom ich vložíme do lisu alebo postrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme žĺtok, hladkú múku, väčšiu štipku soli a na jemne pomúčenej doske vypracujeme celistvé cesto.
- Cesto rozdelíme na 5 častí a všetky tvarujeme do tvaru valčeka, z ktorého nožom vykrajujeme malé ňoky. Vidličkou do nich môžeme vytlačiť vzor. Ňoky necháme postáť na pracovnej doske, kým nám zovrie osolená voda vo veľkom hrnci.
- Guľôčky čierneho korenia podrvíme v mažiari alebo mlynčeku na korenie. Čerstvo rozdrvené korenie je pre toto jednoduché jedlo nevyhnutnosťou.
- Ňoky krátko povaríme vo vriacej vode (3-4 minúty), kým nevyplávajú na povrch. Vyberieme ich dierkovanou lyžicou a preložíme do väčšej misky. Pridáme parmezán, deci vody, v ktorej sa varili, a polovicu drveného korenia. Premiešame, kým sa parmezán nerozpustí a spolu s vodou nevytvorí jemnú omáčku. Na tanieroch ozdobíme zvyšným korením.