Spresnila, že podnikatelia v gastrosektore sa dočkali otvárania interiérov, ktoré sú prísľubom potrebného prísunu tržieb. Okrem finančných starostí však mnohých trápi to, či ich hostí vôbec bude mať kto obslúžiť a bude im mať kto navariť. Po vyše roku protipandemických opatrení sa totiž stal gastrosektor v očiach zamestnancov rizikovým odvetvím, a tak po nich dopyt na trhu práce narastá.
"Mnohí sa museli rozlúčiť aj s dlhoročnými zamestnancami a čaká ich prijímanie nových. Podľa nášho prieskumu vyše 55 % podnikateľov potrebuje prijať do svojich podnikov najmä kuchárov a čašníkov," povedala Koreny. Nábor nových zamestnancov je podľa hovorkyne už od začiatku uvoľňovania obmedzení problematický.
Signatári iniciatívy Pomoc pre gastro podľa nej dúfajú, že predovšetkým ministerstvo práce im v takomto prípade bude oporou. Rovnako je podľa iniciatívy stále aktuálna aj téma zníženia odvodového zaťaženia, ktoré je ďalším nástrojom, ako pomôcť gastrosektoru, ktoré prechádza najhoršou ekonomickou krízou posledných desaťročí.