Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.06.2021 16:34 | Správy | Zahraničné správy

Tiesňová linka vo Francúzsku mala niekoľkohodinový výpadok: Tragické následky!

Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin tvrdo kritizoval stredajší výpadok telefónneho operátora Orange, kvôli ktorému bolo veľmi ťažké sa dovolať na tiesňové linky.

O život prišiel najmenej jeden človek, rodine muža s akútnymi srdcovými ťažkosťami sa opakovane nepodarilo zavolať rýchlu záchrannú službu. Jeho úmrtie už začali vyšetrovať príslušné úrady. Vo Francúzsku v stredu večer a v noci niekoľko hodín nefungovali linky na hasičov, políciu a záchranárov, píšu francúzske médiá. Minister Darmanin kvôli tejto záležitosti predčasne ukončil pracovnú cestu v Tunisku a predvolal si šéfa firmy Orange Stéphana Richarda, aby si nechal vysvetliť "závažnú a neprijateľnú nefunkčnosť" tiesňových liniek.

Telefónny operátor výpadok zdôvodnil technickými ťažkosťami a šéf firmy Richard sa na twitteri ospravedlnil všetkým, ktorých výpadok zasiahol. Orange tiež vylúčil, že by išlo o hackerské útoky, píše AFP. Sieť od polnoci opäť funguje, operátor uviedol, že ju však naďalej kontroluje. Minister zdravotníctva Olivier Verano ale vo štvrtok uviedol, že aj naďalej dochádza k menším výpadkom zhruba v desiatich regiónoch. Šéf firmy Orange agentúre AFP povedal, že išlo o veľmi ojedinelý technický problém a hlavnou príčinou výpadku "bola pravdepodobne chyba softvéru v kritickom vybavení siete".

Svoje "silné znepokojenie" nad incidentom vyjadril francúzsky prezident Emmanuel Macron. Je však podľa neho "príliš skoro robiť závery". Premiér Jean Castex zo svojej cesty v Tunisku odkázal, že je potrebné "vyvodiť dôsledky", píše Le Monde. Muža s ťažkosťami, ktorého blízki sa nedovolal na tiesňovú linku, nakoniec musela jeho rodina odviezť vlastnými silami do nemocnice vo Vannes, kde zomrel. Podnet na vyšetrenie úmrtia 63-ročného muža podala nemocnice.

K dvom srdcovým príhodám, ktoré podľa spolupracovníkov ministra vnútra skončili úmrtiami pacientov, došlo tiež na ostrove Réunion. U týchto prípadov však nie je isté, či za pomalú reakciu záchranárov mohli telefónnej linky. Prvé informácie o výpadkoch sa objavili v stredu večer okolo 18:00 v niekoľkých regiónoch. Záchranný systém okamžite zaviedol alternatívne tiesňové linky na mobilných a pevných spojeniach namiesto obvyklých čísel ako 112.

Na ťažkosti upozornili samotní záchranári, pretože sa ich telefonáty s chorými prerušovali uprostred hovoru alebo nebolo možné sa dovolať späť. Najvyššia frekvencia núdzových volaní je pritom vo Francúzsku okolo siedmej hodiny večer, píše AFP s odvolaním sa na šéfa záchranárskych odborov Françoise Brauna. Drobné ťažkosti v stredu zaznamenali taktiež ďalší dvaja francúzski operátori Bouygues Telecom a Altice, kam patrí sieť SFR. Na začiatku januára obdobné problémy zažila Belgicka pri výpadku siete operátora Proximus.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


HZS zasahovala pri páde turistky!
Jesenná turistika sa môže vypomstiť: Horskí záchranári museli zasahovať v Malej Fatre
Tajné dokumenty
Američania prišli o prísne tajné dokumenty: Celý plán útoku je vonku! Čo teraz?
Portrait of beautiful middle aged woman touching her face and laughing, enjoying her smooth face skin after using anti-aging cosmetics in the morning, bathroom interior, copy space
Slováci nie sú šťastní: Prieskum hovorí jasne! Na tieto faktory často zabúdame
Pri zrážke neďaleko Trenčianskych Teplíc sa zranil 53-ročný motocyklista
Zrážka auta s motocyklom: Na mieste zasahoval vrtuľník! Muž mal obrovské šťastie
(ilustračné foto).
Úprava vyplácania rodičovského dôchodku dostala zelenú: Išlo to ľahšie, ako všetci očakávali
Ilustračná fotografia.
Smútok na slovenskej športovej scéne: Navždy nás opustil známy komentátor († 82)
Kráľovná Alžbeta II. zomrela vo veku 96 rokov.
Takto odišla Alžbeta II. († 96) na druhý svet: Dva záhadné listy a Karolovo zlé rozhodnutie
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).
Výbor si posvieti na policajné razie v Bratislave: Šutaj Eštok tlačí pri vyšetrovaní na pílu
Dom, v ktorom žije Predná a Rózsa, sa nachádza iba kúsok od historického centra.
FotoVáš Tip
Zdenka Predná a Oskar Rózsa predávajú rodinný domček: Kúpili by ste takýto dom za 590.000 eur?
Minister označil udalosť za zbytočnú tragédiu.
Dohra po smrteľnom útoku medveďa na Hybe: Podľa Tarabu eliminovali 12 medveďov
Manželia čakajú tretie dieťatko.
Foto
Lela s Karlosom sa dočkali zázraku: Už je vidno BRUŠKO! Dojemné slová blondínky
 Štátny tajomník ministerstva hospodárstva SR Kamil Šaško (Hlas).
Minister Šaško o platoch pre sestry a pôrodné asistentky: Ponuka je podľa neho korektná a férová