Ich sezóna trvá len krátko, preto ju nepremeškajte a vychutnajte si ju do poslednej jahôdky.
Krémové košíčky s pistáciami
Na 12 kúskov potrebujeme:
Na cesto:
- 300 g hladkej múky
- 200 g masla
- 100 g práškového cukru
- 4 žĺtka
- KL citrónovej kôry
Na krém:
- 500 g mascarpone
- 200 g bielej čokolády
- 100 g kryštálového cukru
- 200 ml kyslej smotany
- 2 KL vanilkového extraktu
Okrem toho:
- 300 g jahôd
- 2 PL nesolených, nepražených pistácií
Príprava:
1. Múku preosejeme na dosku, pridáme cukor a citrónovú kôru. Studené maslo nakrájame na kocky a spolu so žĺtkami zapracujeme do múky a vymiesime cesto. Vytvarujeme bochník, ktorý zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na hodinu do chladničky.
2. Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm a vykrajujeme kolieska podľa veľkosti formičiek. Formičky nemusíme vymazávať (cesto je dostatočne mastné, aby sa nelepilo). Dáme piecť pri na 180 °C, kým jemne nezhnednú – cca 12 minút. Košíčky vyklopíme a necháme vychladnúť.
3. Nad vodným kúpeľom roztopíme bielu čokoládu a necháme vychladnúť. Potom postupne pridáme mascarpone vyšľahané s cukrom, smotanou a extraktom. Košíčky naplníme, ozdobíme nakrájanými jahodami a posypeme nasekanými pistáciami.