Čokoládový koláč s jahodami
Potrebujeme:
Na cesto:
- 200 g masla
- 200 g tmavej čokolády
- 3 vajcia
- 200 g kryštálového cukru
- 140 g hladkej múky
- 1 KL instantnej kávy
- štipku soli
- 100 g jahôd
Na ozdobenie:
- 100 g jahôd
- 100 g mliečnej čokolády
- 2 PL masla
Príprava:
1. Na kocky nakrájané maslo a nalámanú tmavú čokoládu vložíme do misky nad vodný kúpeľ, zahrievame a miešame, kým sa suroviny neroztopia a nespoja. Misku odložíme a čokoládovú zmes necháme vychladnúť.
2. Do väčšej misky rozbijeme celé vajíčka a vymiešame ich s cukrom, kávou a soľou. Prilejeme vychladenú roztopenú čokoládu a vymiešame. Do cesta pridáme 100 g na menšie kúsky nakrájaných jahôd, zamiešame. Nakoniec zapracujeme múku a cesto navrstvíme do formy (20 x 20 cm) vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri 160 °C asi 45 minút.
3. Medzitým nad vodným kúpeľom roztopíme mliečnu čokoládu s trochou masla a nakrájame druhú polovicu jahôd na menšie kúsky. Upečený a ešte horúci koláč posypeme jahodami a polejeme roztopenou čokoládou. Necháme vychladnúť a nakrájame.