Krehký koláč so srdiečkami
Potrebujeme:
Na cesto:
- 300 g hladkej múky
- 3 PL práškového cukru
- štipku soli
- 200 g studeného masla
- trochu ľadovej vody
Na plnku:
- 300 g jahôd
- 50 ml vody
- 100 g kryštálového cukru
- balíček vanilkového cukru
- 1/2 balíčka Zlatého klasu
Okrem toho:
- 1 vajce na potretie
- trochu kryštálového cukru
Príprava:
1. Múku spolu s práškovým cukrom a soľou preosejeme do misky. Pridáme na kocky nakrájané studené maslo a čo najrýchlejšie spracujeme do mrveničky. Potom po lyžiciach pridávame ľadovú vodu a ďalej spracúvame rukami, kým nedostaneme celistvý bochník cesta, ktorý zabalíme do fólie a uložíme do mrazničky na cca 10 minút.
2. V panvici rozpustíme kryštálový a vanilkový cukor v troške vody a pridáme očistené jahody. Zmes privedieme k varu, a keď jahody pustia šťavu, odoberieme asi deci sirupu, v ktorom metličkou vymiešame Zlatý klas. Pudingový sirup primiešame naspäť do panvice a odstavíme.
3. Cesto vyberieme z mrazničky, odoberieme asi tretinu a odložíme ju bokom. Z väčšej časti vyvaľkáme na pomúčenej doske kruh, presahujúci priemer formy na koláč aspoň o 5 cm. Prečnievajúce kraje zrežeme a do formy navrstvíme jahodovú plnku. Zo zvyšného cesta vyvaľkáme hrubší plát a vykrajujeme malé srdiečka. Tie poukladáme na vrch koláčika, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme kryštálovým cukrom. Koláč pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C približne 45 až 50 minút.